İzmir Efes'ten sonra Side Antik Kent'te 66 yıldır kazı çalışmasına rağmen kum kaplamasına bağlı kazı yapılamayan tek yerin Doğu Nekropolü olduğu belirtiliyor. Rüzgarın getirdiği kumullar Side'de turistlerin ilgisini çekiyor. Antik kentte Side Antik Tiyatro, Bizans Hastanesi, Devlet Agorası, Tüke Tapınağı, Büyük Hamam, Piskoposluk Sarayı, Anıtsal Çeşme, surlar, Athena, Apollon Tapınağı ve asırlık cumbalı Osmanlı evlerini gezdikten sonra kumul alanda yürüyüş turuna çıkıyor.
Anadolu Üniversitesi Arkeoloji Bölümü ve Side Kazı Başkanı Prof.Dr. Hüseyin Alanyalı, 1947 yılında Arif Müfid Mansel'le başlanılan kazı çalışmalarında 66 yıl içinde antik kentin bugüne kadar yüzde 10'nun gün yüzüne çıkarılabildiğini söyledi. Antik kentin doğu bölgesinin kumlar altında olduğu için bugüne kadar hiç kazı çalışması yapılmadığını belirten Alanyalı, kazı çalışması yapılmadığı için kumun altında hangi arkeolojik varlıkların bulunduğu bilinmediğini söyledi. Alanyalı, "Halihazırda antik kentin yüzde 10'u bile gün yüzünde değil. Nekropolün bulunduğu alan kumlarla kaplı olduğu için bugüne kadar hiç kazı çalışması yapılmamış. Bölgede Anadolu Üniversitesi olarak 5 yıldır çalışma yapıyoruz. Kumun altında çok büyük arkeolojik zenginliğinin olduğuna inanıyoruz. Kumul alanın temizlenmesi ve antik kentin tamanının gün yüzüne çıkması kısa sürede mümkün değil. Tüm gücümüzle çalışma yapsak bile kazılar en az 4 nesil sürer." diye konuştu.
Kültür ve Turizm Bakanı Yardımcısı Dr. Abdurrahman Arıcı, Türkiye'nin ilk turizme açılan penceresinin Side olduğunu, Roma'da olmayan Roma eserlerinin Side'de bulunduğunu söyledi. Antik kentin gün yüzüne çıkması için desteklerinin süreceğini belirten Arıcı, Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın turizm tanıtımlarında sembolü olan Apollon Tapınağı'nın korunması ve restorasyonuna özel önem verdiklerini kaydetti.