Antalya'nın Demre ilçesinde, 2009 yılında başlayan Myra ve Andriake kazılarında 4 yılda 460 günlük çalışmalarda 393 kişi görev alırken, kazıların yanı sıra restorasyon, konsolidasyon çalışmaları devam ediyor.
Dört yıllık bir kazı olmasına karşın, kapsamlı bir kazı istasyonu, vinç, kepçe, traktör ve diğer iş araç gereçleri ile elektronik donanımlı alt yapısı ile dikkat çeken Myra ve Andriake kazıları, Kültür ve Turizm Bakanlığı dışında Antalya Valiliği, Demre Kaymakamlığı, Demre Belediye Başkanlığı, Akdeniz Üniversitesi ve özel sektörden de destek görüyor.
TÜRKİYE'DE TANINAN BİRKAÇ KAZIDAN BİRİ OLDU
Kazı Başkanı Prof.Dr.Nevzat Çevik, hassasiyetle ortaya çıkarılan bulguların arşivlenerek bilimsel değerlendirmelerinin yapılıp yayınlandığı Myra ve Andriake kazılarının tanıtımı ile ilgili pek çok bilim ve sanat etkinliği düzenlendiğini söyledi.
Yurt içi ve yurt dışında sergiler, konserler konferanslar, sempozyumlar gerçekleştirildiğini belirten Kazı Başkanı Akdeniz Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof.Dr.Nevzat Çevik, Myra ve Andriake'de organizasyon, finans temini, bilimsel ve sosyal etkinliklerde ve halkla ilişkiler ve tanıtımda kısa zamanda alışılmamış bir düzeye ulaşıldığını belirtti. Prof.Dr.Çevik, Myra ve Andriake kazılarının Türkiye'nin en önemli kazılarından biri olduğunu belirterek 'Biz 4 yılın bereketinden ve alın terimizden memnunuz. Bilim, kültür ve turizm olarak karşılığını almaya devam ediyoruz.
Memleketimizin ve halkımızın hizmetinde olmaktan onur duyuyoruz. Onların hizmetine yeni kalıntılar, alanlar açmaktan mutlu oluyoruz. Devletimiz ve üniversitemizin yüzünü uluslararası platformlarda ak çıkaran bu prestij projesini daha da ilerletebilmemiz için Bakanlığımız, Valiliğimiz ve Üniversitemiz elinden geleni yapmaktadır' dedi.
AÇIK HAVA MÜZESİ
Önümüzdeki 5 yıl içinde başlanmış projelerin tamamlanmış olacağını belirten Prof.Dr.Çevik, Myra ve Andriake'de pek çok yapının kazı ve onarımlarının tamamlanması yanında, Bakanlık ve Kazı Başkanlığının hayal projeleri olarak Andriake'de bir açık hava müzesi ve binası olacağını, Myra tiyatrosunun da kazı restorasyonunun tamamlanarak olağanüstü bir antik yapının turizme ve bilime kazandırılacağını söyledi. Prof.Dr.Çevik, 'Nihai hedefimiz ve büyük hayalimiz Demre'nin altında, Anadolu Pompeisi gibi, 2 kilometre çapında bir antik metropol olarak 10 metre derinde yattığını bildiğimiz Myra antik kentinin ortaya çıkarılmasıdır' dedi.
DEMRE 550 BİN TURİSTLE TÜRKİYE'DE 8'İNCİ SIRADA
Myra ve Andriake kazıları ile birlikte Demre'nin ruhunun değiştiğini, halkın arkeolojiye artık bambaşka gözlerle bakmaya başladığını belirten Prof.Dr. Nevzat Çevik, sözlerini şöyle sürdürdü: 'Gelecekte müthiş bir kültür, arkeoloji, turizm merkezi oluşmaya, yeni cazibe alanlarının temelleri atılmaya başlanmıştır. Demre, 550 bin turistle Antalya'da 1'inci, Türkiye'de 8'inci sıradadır. Bu sayı 4-5 yıl sonra en az 4 katına çıkacaktır. Gelir de 20 katına çıkacaktır. Bunun için arkeolojik kazılar en etkin ivmeyi oluşturmuştur.'
Prof.Dr.Çevik, 2012 yılı boyunca Kültür ve Turizm Bakanlığı'ndan toplam 505 bin lira destek (projeler hariç) verildiğini belirterek sözlerine şöyle devam etti: 'Bir bu kadar da Antalya Valiliği, Akdeniz Üniversitesi, Demre Belediyesi, İstanbul Üniversitesi, AKMED ve özel sektörden destek alınmıştır. Geçen sezon TÜRSAB'dan 70 tonluk bir vinç (480.000 TL) bir servis aracı (20.000 TL); Demre Belediyesi'nden bir kepçeli traktör ve mutfak malzemesi (50.000 TL), Myra kitabımın telif hakkı karşılığı olarak bir traktör (20.000 TL) ve ITM Rehberleri'nden alınan (100.000 TL) gibi daha pek çok ayni destek de alınmıştır. İlk kez yabancı bir tur operatörü (RSD Reisen) bir Türk kazısına destek vermiştir.'
MÜZE PROJESİ HAYATA GEÇİRİLDİ
Bakanlık Projeleri olarak, Andriake'de (8.500.000 Lira) Müze Projesi'nin hayata geçirildiğini ifade eden Prof.Dr.Nevzat Çevik, şunları söyledi: 'Myra'da da 1,800.000 lira değerde Myra Tiyatrosu acil onarım projesi şu an devam etmektedir. Dolayısıyla Myra Andriake kazılarında müthiş projeler devreye girmiş, kazı ekibi bu desteklerin yüzünü ak çıkarmak için rekor zaman uzunluğunda ve çok kişilik ekiplerle çalışarak 4 yılda 20 yıllık ilerleme sağlamıştır. Bu desteklerin devam edeceğini belirten Kültür ve Turizm Bakanlığı bu dönemde de başarılı işler yapmamızı ve Myra kazılarının Bakanlığın prestij projelerinden biri olarak büyümesini sağlayacaktır'
Prof.Dr.Çevik, bu yıl başlangıç olarak Myra ve Andriake kazıları için 100.000 TL ayrıldığını dönem içinde de yeni kaynakların gönderileceğinin belirtildiğini ve diğer önemli desteğin Antalya Valiliğinden geldiğini, Myra'daki bazı kamulaştırma alanları için 1.500.000 TL ödenek ayrıldığını söyledi.
UNESCO DÜNYA GEÇİCİ MİRAS LİSTESİ'NE GİRDİ
'Bu çalışmalar Myra ve Limanı Andriake için çok geç kaldığımız ancak 4 yılda geçmiş zaman farkını kapatmaya gayret ettiğimiz faaliyetlerimizdir' diyen Prof.Dr.Çevik, St. Nikolaos Kilisesi, Kekova ve Myra antik kentiyle 2011 yılında UNESCO Dünya Geçici Miras Listesi'ne giren ve kalıcı listeye girmesi için de uğraşıların sürdüğü bunca değerin buluştuğu bu özel tarihi ve doğal cazibe merkezi için ne yapılsa az olduğunu söyledi.
MYRA - ANDRİAKE KAZILARI 2009-2012 ARASI FAALİYETLER
MYRA
Tiyatro (Kazı, Taş restorasyonu, Proskene Anastylosisi 2011-2012, Doğu Kesim acil onarım ve koruma projesi 2013)
Şapel (Kazı, Konservasyon,Restorasyon 2010)
Nymphaion (Kazı 2009)
Batı Nekropolü Sondajı (Kazı 2009)
Myros Vadisi (Sondaj ve Kazı 2009)
Kaya Mezarları Araştırmaları
Arkeojeofizik Araştırmaları
Epigrafik Araştırmalar
Sualtı Araştırmaları
Haritalama ve Röleve Çalışmaları
Yüzey Araştırmaları
Eser Restorasyonu
Eser Envanterleme
Kazı Araştırma İstasyonu Yapımı
ANDRİAKE
Granarium (Kazı 2009- Restorasyon ve Likya Müzesi Uygulama çalışması da başlıyor)
Liman Agorası/Plakoma (Kazı 2009-2011 Restorasyon Uygulama çalışması da başlıyor)
Murex İşlikleri (Kazı,Konservasyon 2010)
Granarium Önü İşlik Alanları (Kazı 2012)
Liman Dükkanları (Kazı,Konservasyon 2009-2010)
Liman Anıtsal Girişi (Kazı, Restorasyon 2009-2011)
Onurlandırma Anıtları (Kazı,Restorasyon 2010,2012)
Doğu Hamamı (Kazı,Konservasyon 2012)
Sinagog (Kazı,Konservasyon 2009)
B Kilisesi (Kazı,Konservasyon, Kısmi Restorasyon 2011-2012)
Savunma Sistemi (Kazı ve Araştırma 2011)
Genel Kapsamlı Bitki ve Moloz Temizliği