Demir iyonlarının etkisiyle kırmızımsı bir suya sahip olan ve Pamukkale'ye gelen turistlerin konakladığı Karahayıt'ta yapılan bir termal yapı kazısında Anadolu'da ilk defa ortaya çıkan şimdiki termal yapıların öncüsü sayılabilecek döneminde insanlarının gelip şifa aradığı bir sıhhı yapı bulundu. Denizli Kültür ve Turizm Müdürlüğü ekiplerince 16 işçi ve bir arkeologla çıkarılan yapının orta mek'nı yuvarlak planlı 14 paye ile çerçevelendiği, bu payelerin orta bölümündeki havuzun sıhhı amaçlı kullanıldığı belirlendi. Havuza su termal su kanallarıyla ulaşırken banyo için gelenlerin oturabilmesi için basamaklar yapıldığı tespit edildi. Kazıda ayrıca insanların tek başlarına yıkanabilmeleri için bugünkü duşakabinlerin öncüsü sayılacak banyolar da ortaya çıkarıldı.
Denizli Valisi Abdülkadir Demir, Hierapolis Kazı Heyeti Başkanı Prof. Dr. Francesco D'Andria, Denizli İl Özel İdare Genel Sekreteri Adem Oklu ve Denizli Kültür ve Turizm Müdürü Mehmet Korkmaz'la birlikte 'Yuvarlak Planlı Termal Yapı Kazısı'nda incelemelerde bulundu. Vali Demir, Karahayıt'ta sağlık termal turizm merkeziyle ilgili çalışmalar devam ettiğini, burada Türkiye'ye model olacak kür merkezi çalışmaları başladığını söyledi. Bunlardan birisinin TOKİ tarafından yürütülen kentsel dönüşüm projesi olduğunu ifade eden Demir, "Burada bulunduğumuz alanın bitişiğinde konut alanı var, pansiyonlar yenilenecek. Bunların tamamı bittikten sonra da şu anda çok vasıfsız durumda bulunan ve deprem güvenliği açısından riskli olan binalarda kaldırılacak. Onların kaldırıldığı alanda rekreasyon alanı yapılacak." dedi.
"BİZ BİN 500 YIL ÖNCEKİ YAPILANI YAPMAYA ÇALIŞIYORUZ"
Bölgede ikinci projelerinin Karahayıt bölgesinde bulunan antik eserlerin çıkarılması olduğunu ifade eden Demir, "Bununla ilgili iki çalışma yapılırken burada bir hamam yapısı ortaya çıkarıldı. Milattan önce 4. ve 5. yüzyılın bir yapısı olarak ortaya çıktı. Termal sağlık yapısı olarak uzmanlarımızın söylediği, tabiri caizse bin 500 yıl önceki doğal bir jakuzi ile karşı karşıyayız. Çok özel bir yapı. Bir taraftan sular geliyor havuzda dolduktan sonra diğer taraftan tahliye oluyor. Burada kapalı etrafı mermerlerle kaplı duşa kabinler var. Bu çok görülen bir yapı değil. Burası bin 500 yıl önceki termal sağlık merkezini gösteriyor. Demek ki biz bin 500 yıl önceki yapılanı yapmaya çalışıyoruz." diye konuştu.
Karahayıt'a termal sağlık merkezi yapıldığını vurgulayan Demir, "Gelen konuklarımıza artık burayı örnek olarak göstereceğiz. Burada toplam 130 dönümlük arkeolojik sit alanı var. Kesinlikle bir yapılaşma mümkün değil. Burayı o dönemki arkeolojik eserlerimizi gösterdiğimiz park alanı olarak düşünüyoruz. Burasını bir cazibe merkezi haline getireceğiz." dedi.