Antalya'nın Alanya ilçesindeki kalede devam eden restorasyon çalışmalarında, 1227 yılında Alaeddin Keykubat tarafından yaptırılan Selçuklu Mescidi içerisinde iki duvarda Hz.Ali'nin kılıcı olan 'Zülfikar' freskleri olduğu belirlendi.
Alanya Kalesi'ndeki restorasyon çalışmaları aralıksız sürerken, tarihi yaşam bulguları milattan önce 4'üncü yüzyıla dayanan kale içerisindeki Selçuklu Mescidi'nin karşılıklı iki duvarında Hz.Ali'nin kılıcı olan 'Zülfikar' freskleri olduğu belirlendi.
Konuyla ilgili açıklamada bulunan Alanya Müzesi Müdürü Seher Türkmen, Alanya Kalesi'nin liman bölgesinde yer alan ve kitabesine göre 1227 yılında Alaeddin Keykubat tarafından yaptırıldığı bilinen tersanenin mescit kısmında, iki duvarda karşılıklı Zülfikar freskleri ortaya çıkarıldığını, Zülfikarların anlamının, bu mekanın o dönemdeki kullanımıyla alakalı olabileceğini ifade etti. Türkmen, "Tersanenin iç kısmındaki temizlikten sonra mescit kısmındaki temizliğin daha titiz ve kapsamlı yapılmasına karar verdik. Son aşamaya gelindiğinde duvarlarda bazı bezemeler olduğunu fark ettik. Temizlik sonrası, sıva üzerinde bazı freskler olduğu ortaya çıktı. Bu freskler karşılıklı duvarlardaki iki Zülfikar'dan oluşuyor. Osmanlı arşivinin 1538'deki kayıtlarından anlaşıldığı üzere Alanya bölgesinin, Kaptan Paşa Eyaleti içerisine alındığı görülüyor. Büyük bir ihtimalle burası mescit olarak kullanılmış ancak tersanenin bir de askeri fonksiyonu olduğu düşünülüyor. Tabii bu fresklerle ilgili daha kapsamlı araştırmalar yapılacak. Bunun sonucunda daha net bilgilere ulaşmış olacağız" dedi.
YILDA 350 BİN KİŞİ ZİYARET EDİYOR
Yılda ortalama 350 bin kişinin ziyaret ettiği Alanya Kalesi'nde Alanya Belediyesi ve Müze Müdürlüğünün 2007 yılında başlattığı restorasyon çalışmalarıyla bir yandan bugüne kadar ziyarete açılamayan tarihi varlıklar turizme kazandırılırken, diğer yandan tarihi belge niteliğindeki tasvirlerin gün yüzüne çıkması sağlanıyor. Selçuklu Tersanesi ve içinde 170 gemi grafitisi (duvar yazıları ve resimler yoluyla kendini ifade eden bir görsel uygulama) yer alan Gemici Mescidi'nde restorasyon çalışmaları tamamlanarak ziyarete açılırken, tersane girişindeki mescit, tünel ve Pazar Kapısı olarak adlandırılan bölgedeki çalışmalar ise devam ediyor. Tarihi Alanya evlerinden 'Sandık Emin Evi'nin ise restorasyon çalışmaları sonunda sergi alanı olarak turizme kazandırılacağı, kale surları içinde yer alan Andızlı ve Tahtalı Camii'nin restorasyon çalışmalarına da önümüzdeki günlerde başlanması hedeflendiği ve kalenin Bedesten mevkinde yer alan 2 su sarnıcında da restorasyon çalışmalarının sonuna gelindiği kaydedildi.
TARİHİ KALEDE TEKNOLOJİ KONUŞACAK
Alanya Belediye Başkanı Hasan Sipahioğlu, başlatılan projelerin kalenin sadece Dünya Kültür Mirası Listesi'ne adaylığıyla ilgili olmadığını, ilçenin tarihi varlıklarını gelecek nesillere aktarmak için yapılan çalışmalar olduğunu belirtti. Başkan Sipahioğlu, "Alanya Kalesi'ni ziyaret eden turistlerin tarihi eserler hakkında kendi dillerinde bilgi sahibi olabilmesi için interaktif kulaklık sistemini kuracağız. Ziyaretçiler kulaklıkla rehbere ihtiyaç duymadan eserler hakkındaki bilgileri kendi dilleriyle dinleyebilecek. Dünyada çok kullanılan bu sistemi yaz sezonunda hizmete sokmayı hedefliyoruz" dedi.