Manisa'nın Kula ilçesinin ve Ege Bölgesi'nin en önemli jeolojik miraslarından biri olan Kula Peri Bacaları, Milli Parklar Genel Müdürlüğü tarafından Tabiat Anıtı ilan edildi. Kula Peribacaları, Türkiye'nin 107. Tabiat Anıtı oldu.
Konu ile ilgili olarak bir açıklama yapan Kula Belediye Başkanı Selim Aşkın, 2009 yılından beri Kula Peribacaları alanının Tabiat Parkı ilan edilmesinin ardından, Orman ve Su İşleri Bakanlığı 4. Bölge Müdürlüğü ile birlikte alanda gelişim planı çalışmalarına başladıklarını söyledi.
Aşkın, "Peribacaları bölgesi, bitki örtüsü ve yaban hayatı özelliğini koruyarak, manzara bütünlüğünü bozmadan, jeolojik miras unsurlarını koruyarak halkın dinlenme ve eğlenmesine uygun bir bir tabiat parkı yaratılacaktır. Bunun için Orman ve Su İşleri Bakanlığı 4. Bölge Müdürlüğümüz ile birlikte Gelişim Planı çalışmalarına başladık. Bu plan içersinde bölgenin, Tabiat Parkı sınırları içinde,yörenin arazi yapısı, bitki örtüsü ve peyzaj özelliklerinin doğallığı dikkate alınarak, bölgede uygulanacak olan peyzaj restorasyonu esaslarını belirlemek ve buna uygun mimari projenin hazırlanmasına yönelik olarak arazi üzerinde incelemelerde bulunduk. Hazırlamış olduğumuz ana projede Gediz nehri kenarı ve Peri Bacaları girişi olmak üzere 2 noktada çalışmalara başladık. Yol güzergahı üzerinde ise, seyir ve dinlenme terasları, kafeterya, kıraathaneler, tuvalet, otopark, satış yerleri yer alacak" dedi.
Kula Peri Bacaları'nın da Tabiat Anıtı ilan edilmesi ile Türkiye'deki tabiat anıtı sayısının 107'ye yükseldiğini belirten Başkan Selim Aşkın, başlatılan Tabiat Anıtı çalışmalarının ikinci durağının Divlit Yanardağı ve lav akıntılarının olacağını ifade ederek, bunun içinde gerekli olan tüm çalışmaların başlatıldığını, amaçlarının dünya çapındaki jeopark örgütlenmesinin yasal boyutlarını yerine getirerek, Türkiye'nin ilk, dünyanın ise 53. jeoparkı olarak, doğal miras alanlarının turizmin yanında geleceğe aktarmak olduğunu sözlerine ekledi.