Merkezi İspanya'nın başkenti Madrid'de bulunan DTÖ, 2012 yılı raporunu bugün basına duyurdu. Verilen bilgilerde, 2012 yılında turist sayısında bir yıl öncesine oranla yüzde 4'lük bir artış olduğu ifade edildi.
2012'de, 2011'e nazaran 39 milyon daha fazla kişi seyahat ederken, yüzde 7 ile en fazla büyüme Asya ve Pasifik bölgelerinde görüldü. Dünyanın en fazla turist çeken bölgesi, 535 milyon ile Avrupa olmaya devam ederken, geçtiğimiz yıl yaşlı kıtada yüzde 3'lük bir büyüme kaydedildi. Orta ve doğu Avrupa yüzde 8, batı Avrupa yüzde 3 ve 2011'de mükemmel bir yıl geçiren güney Avrupa yüzde 2 büyüdü.
Bu arada 2012'de Ortadoğu dışında dünyadaki tüm bölgelerde turizmde artış görüldüğü kaydedildi. 2011 yılında turist sayısı yüzde 7 düşen Ortadoğu'da 2012 yılında yüzde 5'lik oranla düşüş devam etti.
Kuzey Afrika ülkelerinde Arap Baharı'nda yaşanan halk hareketlerinden dolayı 2011 yılında yüzde 1'lik düşüş yaşayan Afrika kıtası, 2012'de yüzde 6 büyüdü.
Amerika kıtası da 2012'de yüzde 4'lük artışla toplam 162 milyon turisti ağırladı. Büyüme, orta Amerika'da yüzde 6, güney Amerika'da yüzde 4 oldu.
TÜRKİYE, KRİZDEN ETKİLENMEDİ
DTÖ Genel Sekreteri Taleb Rifai, yaşanan küresel krize rağmen dünyadaki turist sayısının ilk defa 1 milyarın üzerine çıktığına dikkati çekti.
AA muhabirinin yönelttiği sorular üzerine 2012'de Türkiye'de turizmde yaşanan gelişmeleri de değerlendiren Rifai, ''Türk turizminde hiçbir gerileme ya da bölgede yaşanan sorunlardan kaynaklı bir gerileme bulunmuyor. Yani açıkça söyleyebiliriz ki Türkiye, bölgede yaşanan krizden etkilenmedi. Hatta son iki yılın verilerine bakacak olursak Türkiye'de turizm ilerleme kaydetti'' dedi.
DTÖ Genel Sekreteri, yaklaşık 2 yıldır iç savaşın yaşandığı Suriye ile ilgili yöneltilen bir soruya da ''Şu an cevaplaması ya da nasıl sonuçlanacağını söyleme açısından oldukça zor bir mesele. 2011 ve 2012 verilerine göre hala özellikle Suriye'yi çevreleyen krize dair bir bilgi edinmek oldukça güç'' cevabını verdi.
Rifai, Suriye'nin komşuları Ürdün ve Lübnan ile ilgili olarak ise şu açıklamalarda bulundu:
''Özellikle Ürdün, 2011'de yaşadığı sorunların ardından 2012'de turizm anlamında hızlı bir atağa geçti ve başarılı bir yılı geride bıraktı. Tabii göz önünde bulundurmamız gereken bir nokta var ki, o da Ortadoğu'da krizlerin yaşanması artık uzun zamandan beri süre gelen, kronik bir sıkıntı. Buna rağmen turizmin bu bölgeden tamamen silindiğini söylemek doğru olmaz. Bunla beraber Ortadoğu'yu dünyanın diğer kalan bölgeleri ile kıyaslayacak olursak, bölgede yaşanan krizden kaynaklanan turizm sektöründe gerileme olduğunu söyleyebiliriz. Özellikle Suriye'deki krizin bu yıl da devam edeceği düşünülecek olursa, bölgeyi ziyaret edecek insan sayısında yine bir gerileme ve düşüş beklemekteyiz.''
Son olarak DTÖ, 2013 yılında da 2012'ye benzer bir şekilde yüzde 3 ila 4 arasında bir artış olacağı tahmininde bulundu. Dünya turizminde 2010 ila 2020 arasında yılda ortalama yüzde 3,8 büyüme öngören DTÖ, bu hedefte ilerlendiğinin altını çizdi. Ayrıca dünyada turizmden elde edilen gelirin 2012'de arttığını vurgulayan DTÖ yetkilileri, en fazla gelir artışının Çin, Rusya, ABD, İngiltere ve Almanya'da görüldüğünü açıkladılar.