Kültür ve Turizm Bakanlığı, tapınaklar bölgesinde bulunan Apollon Tapınağı, Athena Tapınağı ve arkasında yer alan Erken Bizans Dönemi'ne ait bazilika planlı kiliseyi Side Belediyesi'ne tahsis etti.
Anadolu Üniversitesi Arkeoloji Bölümü ve Side Belediyesi, Apollon Tapınağı'nda denizden tuz uçuşunun önüne geçmek için proje hazırladı. Side Belediye Başkanı Abdulkadir Uçar, Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın tapınaklar bölgesini belediyelerine tahsis etmesiyle Apollon, Athena, Erken Bizans Dönemi'ne ait kilise, liman ve Roma hamamlarında koruma çalışmalarına başladıklarını söyledi.
Apollon Tapınağı'nın deniz kenarında olması nedeniyle rüzg'ra bağlı tuz uçuşunun 2 bin yıllık tarihi yapıya zarar verdiğinin altını çizen Uçar, tuz uçuşunun önüne özel bir yöntemle geçeceklerini kaydetti.
Tahsisle birlikte Anadolu Üniversitesi Arkeoloji Bölümü'nün Apollon Tapınağı Restorasyon Projesi hazırladığını belirten Uçar, üniversitenin tapınaklar bölgesinde güçlendirme ve restorasyon çalışmasına 1 Temmuz'dan itibaren başlayacağını kaydetti. Uçar, "Türk kültür turizminin sembolü olan Apollon Tapınağı'na en fazla zararı rüzg'rın denizden aldığı tuzun uçuşmasıyla veriyor. Deniz tuzu tarihi tapınağın sütunlarını yıpratıyor. Tapınaklar bölgesinde yaptığımız korumayla denizden tuz uçuşunu keseceğiz. Eğer bölgeyi koruma altına almasaydık, Apollon Tapınağı'nda önümüzdeki 20 yıl içinde çökme bile olabilirdi." diye konuştu.
Koruma altına aldıkları bölgenin ziyaretlerinin paralı olacağını belirten Uçar, buradan elde edilen gelirin tamamının Apollon Tapınağı'nın restorasyonunda kullanılacağını ifade etti. Uçar, ayrıca, Side'de kültür turizminin dünyada marka olması için 2012 yılı için 5 kent müzesinin açılışını yapacağını dile getirdi.
Anadolu Üniversitesi Arkoloji Bölümü ve Side Antik Kent Kazı Başkanı Doç.Dr. Hüseyin Sabri Alanyalı ise tapınaklar bölgesinde bulunan tarihi eserlere zarar vermesini önlemek için proje hazırladıklarını söyledi.
Denizde rüzgarla uçan iyodun Apollon Tapınağı'na zarar verdiğini belirten Alanyalı, restorasyon çalışmalarıyla bu zararı en aza indirmeye çalışacaklarını kaydetti. Apollon Tapınağı'nın da restorasyon çalışmalarına 1 Temmuz'dan itibaren hız vereceklerini belirten Alanyalı, tapınağın Türk turizminde sembol olduğunu ve Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın yurtdışı tanıtımlarında kullanıldığını ifade etti.
Alanyalı, "Apollon Tapınağı'nın daha fazla yıpranma olmaması için koruma planı hazırladık. Restorasyon çalışmalarımızla tapınağı güçlendireceğiz. Tuz uçuşu tapınağa zarar veriyor. Restorasyon ve güçlendirme çalışmalarıyla bunu en aza indirmeye çalışacağız. Tamamen önüne geçmek mümkün değil." dedi.
Kaymakam Emir Osman Bulgurlu, Apollon Tapınağı'nın dünyada sadece Side'de olduğu için Türk kültür turizminde özel bir yerinin olduğunu söyledi. Apollon Tapınağı'nı koruma altına ve restorasyon çalışmalarını desteklediklerini belirten Bulgurlu, bölgede nem oranının yüksek olması ve denizden tuz uçuşunun tapınak için risk oluşturduğunu kaydetti.