Gençleri ve aileleri, tehlikeli akımlardan korumak için seferberlik anlayışıyla çalışan Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, konuya ilişkin duyurduğu yeni mevzuat düzenlemesi için dünya örneklerini inceliyor. Türkiye için yaş aralığı tartışması sürerken, Çocuk İçin İçerik Derneği (ÇİÇEK) Danışma Kurulu Üyesi Prof. Dr. Nilüfer Pembecioğlu, TBMM Çocuk Hakları Alt Komisyonu'ndaki sunumunda sosyal medya kullanımında yaşın 13 olması gerektiğini söyledi.
SABAH, Bakanlığın Türkiye'ye uyarlamak için birer birer incelediği Avustralya, İspanya, Norveç, Fransa, ABD ve Güney Kore örneklerinin detaylarını derledi.
DÜNYA ÖRNEKLERİ İÇİN KOMİSYON KURULDU
Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş, geçtiğimiz gün yaptığı bir konuşmasında 16 yaşından küçükler için sosyal medyayı düzenleyen mevzuat hazırlığı içerisinde olduklarını duyurmuştu. Mevzuatın çalışmalarının başladığını belirten Bakanlık kaynakları, çocukların sosyal medya kullanımına ilişkin dünyadaki uygulamaları incelediklerini, Türkiye'ye uygun modeller geliştirmek için komisyon oluşturduklarını belirtti.
Dijital risklere karşı dünya ülkelerinin aldığı tedbirler ise şunlar:
ABD'DE ÇOCUKLAR PAYLAŞIM YAPAMIYOR
ABD'de 16 yaşından küçük çocukların kullanıcı eylemlerini takip eden, çocukların içerik yüklemesine ve diğer kullanıcılarla temasa geçmesine izin veren ve bağımlılık yapıcı içerikler bulunduran tüm platformlara erişimi engellendi. Ayrıca ABD'nin Utah eyaletinde kabul edilen yasayla çocuk ve ergenlerin sosyal medya kullanımına ailelerinin onay vermesi şartı getirildi. Akşam 22:30 ile sabah 06:30 arasında çocuk ve ergenlerin sosyal medyaya ulaşımına kısıtlama getirilmesi ön görülüyor.
5 SOSYAL MEDYA UYGULAMASI YASAKLANDI
Avustralya, bu yıl yaptığı düzenlemeyle çocuk ve gençler arasında artan depresyon, kendine zarar verme ve intihar gibi vakaların önüne geçmek için 16 yaşından küçük çocukların sosyal medya kullanmasını engelledi. Avustralya'nın getirdiği yasağa göre Instagram, TikTok, X, Facebook ve YouTube uygulamaları 16 yaşından küçük çocuklar tarafından kullanılamayacak.