Rize'nin İkizdere ilçesine bağlı Anzer Yaylası'nda yaklaşık 200 bal üreticisi, Haziran ayında 3 bin 200 arı kovanını güneşlenme oranına göre çeşitli noktalara yerleştirdi. Arılarını 40'ı endemik 300'e yakın çiçeklerle buluşturan üreticiler, dünyaca ünlü Anzer balının sağımını hava şartlarına göre Ağustos veya Eylülde gerçekleştirecek. Anzer Ballıköy Tarımsal Kalkınma Kooperatifi tarafından arıcılardan toplanan bal, Hacettepe Üniversitesi Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü'nde polen analizi yapıldıktan sonra tescil edilip mühürlenerek piyasaya sunulacak.
" BU SEZON 5 TON CİVARINDA BAL BEKLİYORUZ"
Bu sezon yaklaşık 5 ton civarında Anzer balının üretildiğini belirten Anzer Ballıköy Tarımsal Kalkınma Kooperatif Başkanı Osman Civelek, "Bu yıl yaylada havanın yağışlı olduğundan dolayı rekoltenin gelecek günlerdeki hava şartlarına göre şekilleneceğini ve Ağustos ayının ilk haftasından itibaren sağımlar başlayıp, yapılan tahlilin ardından ise satışa arz edileceğini."
ANZER BALININ KİLOGRAMI 2 BİN LİRA
Ekonomik dengeleri ve fiyat artışlarını gözetip yeni fiyat oluşturduklarını vurgulayan Civelek, geçen yıl 1200 lira olan balımızı, bu yıl 2 bin liraya çıkardık. Çok az miktarda da olsa satışa sunduğumuz 250 gram balı ise 500 liradan, polen fiyatının ise bin 500 liradan 2 bin 200 liraya çıkardıklarını ifade etti.
ANZER BALINA YOĞUN İLGİ
Son yıllarda Anzer balına yeni, sezonda büyük talep olduğunu belirten Civelek, "Özellikle Trabzon ve Rize'ye gelen Arap turistler yoğun talep gösteriyor. Balı çok sevdikleri için diğer ballarla birlikte Anzer balına yoğun talepleri oluyor."