Sempozyuma, Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu Başkanı Prof. Dr. Muhammet Hekimoğlu, Türk Tarih Kurumu Başkanı Prof. Dr. Birol Çetin, Karadeniz Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hamdullah Çuvalcı, Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mehmet Alaaddin Yalçınkaya, akademisyenler ve öğrenciler katıldı.
BU HAKİKATİN ORTAYA ÇIKMASI İÇİN ÇALIŞIYORUZ
Türk Tarih Kurumu Başkanı Prof. Dr. Birol Çetin yaptığı konuşmada, "Öyle gözüküyor ki Ermeni meselesi ile başladı, bugün Yunanların bize yaptıkları saldırılar var ve son birkaç yıldır bu daha da artmaya başladı. Onun için bütün arşiv belgelerimizi, sadece Türkiye'de olanlar değil, dünyanın neresinde bu konularla ilgili bilgi, belge varsa hepsi toplanmıştır. Dolayısıyla biz bu hakikatin ortaya çıkması için bilimsel yöntemlerle çalışıyoruz," ifadelerine yer verdi.
MASKELER DÜŞÜRÜLECEK HÜR DÜNYANIN ÖNÜNDE TARİHSEL GERÇEKLER SERİLECEKTİR
Karadeniz Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hamdullah Çuvalcı ise yaptığı konuşmada," "İşgalci Mağdur Olabilir mi? temasının işlenecek olduğu bu nitelikli sempozyumda, yurt içinden ve yurt dışından gelen birbirinden kıymetli bilim insanları; bundan tam yüz yıl önce küresel emperyalizmin ileri karakolu olarak görev yapan Yunanistan'ın, Batı Anadolu'yu işgal ederek ortaya çıkarmış olduğu insanlık suçlarını, tarih metodolojisinin esasları çerçevesinde ve bilimsel bilgi ışığında değerlendireceklerdir. Bugün burada gerçekleştirilecek bilimsel etkinlikle 100 yıl önce Batı Anadolu'da Yunanlıların, Doğu Karadeniz'de "Pontusçu Rumlar"ın yaklaşık üç buçuk yıl boyunca Müslüman Türk ahaliye yönelik uygulamış oldukları mezalim ve insanlık suçları ele alınacak ve karanlıkta kalmış olan bazı olaylar aydınlığa kavuşturulacaktır. Böylelikle propaganda yöntemiyle oluşturulan maskeler düşürülecek, mağdur edebiyatları sonlandırılacak ve hür dünyanın önüne tarihsel gerçekler serilecektir. Bu gerçekleştirilirken insanlığı yaşatmak için Türk milletinin günümüzde Ortadoğu'da, Kafkasya'da ve Karadeniz Havzası'nda yapmakta olduğu fedakârlıklar bir kez daha dünya kamuoyunun dikkatine sunulmuş olacaktır." dedi.
BAŞIMIZ DİK BİR ŞEKİLDE ACILARIMIZI DA ANLATMAYI ÖĞRENECEĞİZ
Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu Başkanı Prof. Dr. Muhammet Hekimoğlu konuşmasında "Sayın Cumhurbaşkanımızın liderliğinde ekonomisi ile askeri ve siyasi gücüyle bölgesinde ve dünyada oyun kurabilen ve kurulan denklemlerin hiçbirinde yok sayılamayan bir Türkiye var. Başımız dik bir şekilde acılarımızı da anlatmayı öğreneceğiz. Dedelerimizin, ninelerimizin çektikleri ızdırapları ve maruz kaldıkları zulümleri de nesilden nesile aktaracağız. Derdimiz ne kan davasıdır ne de başka milletleri topyekun suçlamaktır. Bütün meselemiz her zaman bu tür caniliklerin yaşanacağını anlatmak ve milletine saygı duyan her bir ferdin kendi milletinden bireyler işlese de cinayetleri itiraf ederek, insanlığın barış ve huzuruna katkı sağlama çabası içine girmesini sağlamaktır " sözlerine yer verdi.
YUNANİSTAN İLE YERLİ İŞ BİRLİKÇİ RUM ÇETELERİNİN İZLERİ SİLİNMEYECEKTİR
Video konferans yöntemi ile programa bağlanan TBMM Başkanı Mustafa ŞENTOP konuşmasında "15 Mayıs 1919'da Yunanistan'ın, İzmir'den başlattığı işgal teşebbüsü, büyük bir yıkımı, ölümü, işkenceyi ve Türklerin muhaceretini beraberinde getirmiştir. Yunanistan ile yerli iş birlikçi Rum çeteleri, Anadolu ve Trakya halkı üzerinde yaptıkları maddi ve manevi tahrip ve yok etme girişimleri, üç yıldan uzun bir süre tesirini gösterdiği gibi hafızalarda, nesiller boyunca silinmeyecek izler bırakmıştır." dedi.
Alanında uzman yerli ve yabancı akademisyenlerin sempozyumun ana teması ile ilgili sunumlarının ardından "Yunan Mezaliminin Sessiz Tanıkları" adlı belgesel gösterimi yapıldı. Ardından konuşmacılar ve katılımcılar, "Yunanlıların Anadolu'da İşlediği İnsanlık Suçları" adlı fotoğraf sergisini gezdi.