Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Rektörü Prof. Dr. Hamdullah Çuvalcı, KTÜ Sosyal Tesislerinde basın mensuplarıyla bir araya gelerek bilgilendirme toplantısı yaptı. Çuvalcı, üniversitenin, 2021 yılında AR-GE kapsamında devam eden projeler konusunda, "2021 yılı Eylül ayı itibariyle devam eden 46 projeyle ilgili TÜBİTAK'tan gelen tutar 7 milyon 285 bin 761 TL. 8 tane AB projesi için gelen tutar ise 1 milyon 47 bin 960 TL. Üniversitemizde 2021-2022 öğretim yılı öğrenci sayımız 31 bin 937 olup 2020-2021 öğretim yılında ise mezun olan öğrenci sayımız 8 bin 510. Bu yıl itibariyle akademik personel sayımız 465 profesör, 149 Doçent, 370 Doktor Öğretim Üyesi, 281 Öğretim Üyesi, 951 Araştırma Görevlisi olmak üzere toplam 2 bin 216 görevli var. 2018 yılında ise bu sayı 2 bin 95 olarak gerçekleşmişti" dedi.
En büyük hayalinin fındık kurutma toplama makinesi yapmanın olduğnu belirten Rektör Çuvalcı,"Üniversite olarak fındık toplama ve kurutma makinası üzerinde çalışmalarını başlatarak, sadece fındık değil toplumsal problemler olmak üzere her konuda çalışmalar yapmak istiyoruz. Fındık kurutma cihazı konusunda bölgede tasarım yapanlar var. Köylerdeki insanlar harmanlara gitmeden portatif fındık kurutma cihazıyla fındıklarını kurutabilecekler. Yüz yıldır fındığı daldan topluyoruz. Olgunlaşmış halde yerden toplamanın randımanı daha iyi. Bu cihazları nasıl geliştirebileceğimiz konusunda ilk defa KTÜ'de fon sağladık. Şu anda 300 bin TL para veriyoruz. Yeter ki hocalarımız bir fındık toplama cihazı yapsın, kurutma cihazı yapsın. Ama ekonomik ve insanların kullanabileceği şekilde olsun" ifadelerine yer verdi.
Çuvalcı, üniversite bünyesinde yapımı süren kapalı otopark, Diş Hekimliği Fakültesi, Çocuk Hastanesi inşası ile bilgi verirken söz konusu yatırımların en kısa sürede bitirilmesi konusunda yoğun çaba sarf ettiklerini söyledi.
Çuvalcı,"Üniversitemiz bünyesinde, Ebelik ,Egzersiz ve Spor bilimleri, Moda tasarımı, Bilgisayar tasarımları, Kadın ve Aile çalışmaları, Asli bilimler, Biyofizik, Afet ve tıbbi doktora programı, Yazılım Mühendisliği, Yönetim bilgi sistemleri bölümlerini açtıklarını belirten Rektör Çuvalcı,"Medical Cihaz tasarımı üretimi ,Uygulama ve Araştırma merkezi, Manyetik malzemeler tasarımı uygulama, üretim ve araştırma merkezi ve Akademi merkezinin de kurulduğunu ifade etti.
Kanser hastalarına ilaç üretilmek için TÜBİTAK'tan 40 Milyon bütçeli projede yer aldıklarını belirten Çuvalcı,"Çeşitli kanser gruplarının tedavisinde kullanılacak olan yerli iki Monoklonal Antikor ilaç ile cart-T temelli tanı kiti geliştirilmesi hedefliyoruz. Artık kanser hastaları başka şehirlere gitmiyor. Hastanemizde PET-CT cihazı ve Kardiyopulmoner ünitelerini açarak hizmet vermeyi sürdürüyoruz. Ayrıca, bir yıl içerisinde Farabi hastanesinde ,A kategorisinde 3,446, B kategorisinde 7.004, C kategorisinde 9.663, D kategorisinde 12.470, E Kategorisinde 41. 723 olmak üzere toplamda ise 74 bin 326 kişi ameliyat edildiğini belirtti