Tokat Valisi Dr. Ozan Balcı'nın katılımıyla Atatürk Kültür Sarayında gerçekleşen "Çınarların Gölgesinde Projesi" protokolü imza törenine Tokat Belediye Başkanı Eyüp Eroğlu, Tokat İl Sağlık Müdürü Dr. Öner Nergiz, Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Bünyamin Şahin, İl Milli Eğitim Müdürü Dr. Murat Ağar, Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürü Mahmut Özdemir, Tokat İl Müftüsü Abdullah Pamuklu katıldı.
65 YAŞ ÜSTÜ NÜFUS ORANI YÜZDE 14.5 İLE TOKAT 16. SIRADA
Proje tanıtımıyla başlayan programda şu bilgiler verildi: "İlimizde ikamet eden yaklaşık 87 bin yaşlı vatandaşımızın önemli bir kısmı sağlık sorunları nedeniyle eve veya yatağa bağımlı olarak başkasının yardımıyla yaşamlarını sürdürmeye çalışmaktadır. 65 yaş üstü nüfus oranı yüzde 14.5 ile İller sıralamasında 16. basamakta yer alan Tokat'ta yaşlı ve bakıma muhtaç vatandaş sayımız oldukça yüksektir. Kendileri ile ilgilenecek yakını olmayan, muhtaç durumdaki eve veya yatağa bağımlı vatandaşlarımız temel ihtiyaçlarını karşılamada zorluk çekmektedir. Bu durum sağlık sorunlarının artmasına, yaşam kalitesinin düşmesine neden olmaktadır. Tokat'ta 2010 yılından beri evde sağlık hizmeti (ESH) sunulmaktadır. 31 Aralık 2021 itibariyle bin 912 aktif hastamız mevcuttur. 2021 yılında toplam 24 bin 211 hasta ziyareti yapılmıştır. ESH kapsamında hastalara yapılan tıbbi bakımlardan bazıları şu şekildedir: Hasta muayene, EKG çekimi, pansuman, enjeksiyon, rehabilitasyon, fizik tedavi, tetkik için kan alınması, diş muayenesi."
YILLIK AMELİYAT SAYIMIZ 14 BİNDEN 22 BİNE ÇIKTI
Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Bünyamin Şahin, "Üniversite olarak bu projenin içerisinde öğrencilerimizle ve aynı zamanda ihtiyaç duyulursa sağlık personelimizle destek olmaya çalışacağız. Bildiğiniz gibi Tıp Fakültesi hastanemizde palyetif bakım birimimiz var. Üniversite hastanemizde bugün itibariyle yaklaşık 140 civarında öğretim üyesi ve 150'nin üzerindeki araştırma görevlisiyle personel ve çalışanlarımızla sağlık hizmetlerine katkıda bulunmak istiyoruz. Son 3 yıl içerisinde hiçbir fiziki artış olmaksızın mevcut personelimizle ameliyat sayımızı yıllık 14 bin rakamından 22 bine çıkarttık. Muayene sayımızı da 400 binden 500 bine çıkarttık. Yani 1 yıl içerisinde 500 bin hasta üniversite hastanemize başvurarak muayenelerini gerçekleştiriyor. Bu tip projelerle de inşallah sosyal olarak topluma dokunmayı amaçlıyoruz" diye konuştu.
Tokat İl Sağlık Müdürü Dr. Öner Nergiz, evde bakım hizmetleri hakkında bilgiler verirken, Tokat Belediye Başkanı Eyüp Eroğlu da ihtiyaçlı ve hastalara yardımcı olmanın öneminden bahsederek evde bakıma muhtaç olan 2 bine yakın insanı başta Sağlık Müdürlüğü olmak üzere Tokat Belediyesi olarak kişisel bakım, ev tadilatı, yemek gibi konularda destek vereceklerini söyledi.
"BİZİM KÜLTÜRÜMÜZ MERHAMET KÜLTÜRÜ"
Tokat Valisi Dr. Ozan Balcı da devletinin varlık sebebinin vatandaşın yanında olmak olduğunu ifade ederek projenin bu anlamda güzelliğinden bahsederken "2 bin hastaya, kimsesizler hem sağlık hizmeti verilecek hem de hayata dair işleri kolaylaştırılacak. Çok anlamlı, önemli ve değerli bir iş. Bizim kültürümüz merhamet kültürü. Türk devleti de merhamet üzerine kurulu bir devlet. Sağlık Müdürlüğümüz lokomotif olacak, Tıp Fakültemiz destek verecek, belediyemiz destek verecek, müftülük, Aile Müdürlüğümüz, sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakfımız onlar da yürütecekler. Yani kimsesi olmayan, yatağa bağımlı hasta, 2 bin vatandaşımızın yanında olacağız" dedi.
'SOSYAL DESTEK HIZIR' 273 BİN KİŞİYE ULAŞTI
Daha geniş kapsamlı bir diğer projenin Sosyal Destek Hızır Projesi olduğunu söyleyen Vali Balcı, "Bu projeyle de gariban ailelere Cumhurbaşkanını selamını ileterek kazan kaynıyor mu, soba yanıyor mu, bir derdin var mı sorularını soruyoruz. Bugüne kadar 76 bin ev gezilerek 273 bin kişiye dokunmuşlar, Sahada 52 tane ekip var" bilgisini paylaştı.