Avrupa Güney Yarımküre Astronomik Araştırmalar Organizasyonu (ESO)'nun Vista teleskopu, kızılötesi ışığı kullanarak uzayın şimdiye kadar elde edilen en geniş derinlikteki görüntüsünü oluşturdu. Vista, milyarlarca yıldız içeren 200 binden fazla galaksi (gökada) belirledi. Elde edilen veriler, evrendeki en uzak galaksileri incelemek isteyenler için bir hazine niteliğinde.
Şili'deki Paranal Gözlemevi'nde bulunan Vista teleskopu, en uzak gökadalardan gelen sönük ışığı toplayabilmek için gökyüzünün sürekli aynı bölgesini izledi. Poz süresi 55 saat olarak ayarlandı. Ultravista adı verilen bir tarama yöntemi kullanan ESO bilim insanları, 5 farklı filtre ile çekilen 6 bin ayrı pozu birleştirdi. Bu sayede ortaya çıkarılan tek kare, milyarlarca yıldızın yer aldığı 200 binden fazla galaksiyi sığdırabilecek inanılmaz bir derinliğe ulaştı.
Veriler ilk bakışta birkaç parlak yıldız gibi görünüyor. Aslında burada görülenler, Samanyolu'nun yıldızları değil, evrenin en uzak gökadaları. Görüntü, ekranı dolduracak şekilde genişletilip yakınlaştırıldığında galaksilerin daha fazlası görülebiliyor. ESO'daki bilim insanları, kızılötesine oldukça duyarlı ve geniş görüş alanıyla Vista'nın erken evrendeki uzak gökadaları keşfetmek için eşsiz bir güce sahip olduğunu belirtiyor.
Vista taramasıyla elde edilen 6 terabayttan fazla görüntü, İngiltere ve Fransa'da işlendikten sonra gökbilimcilerin kullanımına sunulmak üzere ESO bilim arşivine aktarılacak. Astronomlar, bu verileri, galaksilerin nasıl oluştuğunu anlamada ve evrenin tarihi sürecini incelemede kullanacak.