iPhone XR, iPhone X ve iPhone 8'in karışımı olan bir telefon gibi duruyor. Gayet hoş bir telefon. Cihazın arka ve ön tarafında cam var. Kenar kısımları ise alüminyum. Telefon IP67 derecesine sahip, böylece 30 dakikaya kadar maksimum 1 metre derinlikte suya dayanıyor. Kulaklık girişi yok ve kutunun içinden de 3.5 mm'lik kulaklık çevirici aparat bulunmuyor. Eski kulaklığınızı kullanmak için ekstra olarak çevirici aparattan almanız lazım.
XR'ın en dikkat çekici yanlarından biri farklı renk seçeneklerine sahip olması. Apple'ın açıklamasına göre farklı renkler için gelişmiş bir işleme tekniği kullanılmış. Farklı renk yelpazesi harika ve diğer iPhone modellerine göre XR'ı daha ilgi çekici kılıyor. Ayrıca ışık cam arka yüzeye çarptığında her bir renk farklı tepkiler veriyor.
LCD EKRAN NASIL?
iPhone XR'da OLED yerine LCD ekran yer alıyor. Liquid Retina olarak adlandırılan bu ekran, 1792 x 828 çözünürlüğe ve 326 ppi yoğunluğa sahip. iPhone 6, 7 ve 8'le aynı ppi yoğunluğunu veriyor. iPhone 7 veya 8 kullananlar, XR'ın ekranını sevecektir. Ancak OLED ekrana alışık olanlar için XR'ın ekranı cansız gelebilir.
Gerçeği itiraf etmek gerekirse, LCD dolgun renkler, mükemmel siyahlar ve Dolby Vision / HDR10 desteğinden yoksun. Bunlar OLED ekranlı modeller de var, ancak iPhone XR'ın ekranı kullanımda gayet iyi. Renkler hoş ve gerçekten aramayacağınız sürece tek tek pikseller de tespit edilmiyor. XR'ın ekranı iPhone X'in OLED ekranına göre çok az daha sarı. Belki de bu durum True Tone teknolojisinin biraz daha farklı iş yapmasından da kaynaklanabilir.
XR'ın ekranı dokunmatik konusunda sorun çıkarmıyor, bununla birlikte cihazın ekranı yuvarlatılmış köşelere sahip. Bu köşeler kıvrımlı tasarımı takip ediyor. Ekranın üst kısmında Face ID'nin bulunduğu ünlü çentik var. Zaten iPhone X'ten sonra diğer telefon üreticilerinin de birçoğu çentik olayına cihazlarında yer verdi.
DONANIM VE PERFORMANS
iPhone XR modelinde Apple A12 Bionic sistem çipi ve 3 GB RAM var. XS ve XS Max'taki çip de aynı, ancak bu modeller de 4 GB RAM bulunuyor. A11'le karşılaştırıldığında A12 Bionic, CPU tarafında %15, GPU da ise %50 daha fazla performans gösteriyor.
Genel performansı, 2017 iPhone'larla karşılaştıracak olursak arada çok büyük fark yok. Ancak iPhone 6, iPhone 6s veya iPhone 7'ye göreyse performans fark ediyor. Uygulamalar hemen açılıyor. Ana ekrana da hemen dönüş yapılıyor. Birkaç uygulamanın çöktü. Ancak bu durum büyük ihtimalle yazılımsal bir durum.
Telefonda gerçekten çok güç var, hepsi kullanılamıyor. Bu gücün arkasında Apple'ın artırılmış gerçeklik (AR) özelliğinin de büyük etkisi var. Ancak geliştiriciler sınırları zorlamaya başladığında gücün tamamını görebiliriz.
Oyun kısmına gelecek olursak, iPhone XR tam bir performans canavarı. PUBG, Fortnite gibi popüler oyunları akıcı şekilde oynatıyor. Denediğimiz oyunlar arasında Asphalt 9 da vardı. Saatlerce farklı oyunlar oynamamıza rağmen iPhone XR'ın performansında düşüş olmadı.
GÜVENLİK ÖNEMLİDİR
Apple, 2018'le birlikte iPhone'larda Touch ID'ye tamamen veda etti. Yeni çıkan iPhone'ların hiç birinde parmak izi yok. Artık Face ID var.
iPhone X'te Face ID başarılıydı. Apple zaten başarılı olan bu sistemi bir üst lige taşımış ve performansını daha da yükseltmiş. iPhone X'e göre ekran kilidi daha hızlı açılıyor. Karanlık ortamda bile Face ID çalışıyor. Face ID'nin yanılma veya kandırılma oranı ise aşırı derecede düşük.
Apple'ın yüz tanıma sistemiyle ilk kez tanışacak kişiler kesinlikle bu duruma kolayca alışacaktır. Yüzünüzü Face ID kaydetmesi ve kullanması oldukça kolay. Zamanınızı da almıyor.
TEK ANA KAMERA YETERLİ Mİ?
iPhone XR'da çıkıntılı tek ana kamera yer alıyor. 12 MP'lik geniş açılı olan bu kamera, f/1.8 diyafram açıklığına sahip. Telefonda ekstra kamera sensörünün olmamasından dolayı optik olarak yakınlaştırma yapamıyorsunuz ve XR portre çekimlerini farklı şekilde gerçekleştiriyor.
iPhone XS'in kamerası portre çekimlerinde, obje ve arka olanı ayıran derinlik haritası oluşturuyor. Tabii ki burada çift kameranın büyük bir artısı var. Diğer yandan XR modeli ise arka planı bulanıklaştırmak için tek bir sensör ve yazılım yardımıyla gerçekleştiriyor. Peki işe yarıyor mu? Çoğunlukla evet. Bir kişinin portre fotoğrafını iyi ışık kaynağı altında çekiyorsanız, bulanıklık daha doğal oluyor. Aynı zamanda biraz dokunuşla bulanıklığın etkisini de değiştirebilirsiniz. Yine de çift kameralı iPhone XS veya XS Max kadar etkili değil.
Portre modundaki farkları bir kenara koyarsak, iPhone XR ile çekilen tüm fotoğraflar neredeyse XS ile aynı. Daha ucuz bir model olmasına karşın kamera kalitesinde XS veya diğer büyük kardeşinden aşağı kalır yanı yok. Aynı zamanda XR, Akıllı HDR özelliğine de sahip. Akıllı HDR özelliği 2018 model iPhone'lar için varsayılan olarak açık durumda. Fotoğraf çekerken kontrast, beyaz dengesi ve diğer ayarları hesaplayıp, en iyi sonucu ortaya çıkartıyor.
Akıllı HDR özelliği genel olarak kolaylık ve etkileyici fotoğraflar çekmeyi sağlıyor. Yeterli ışık kaynağı olan ortamlarda ve gündüz çekimlerinde Akıllı HDR ile çekilen kareler, güçlü kontrasta ve dinamik aralığa sahip. Bununla birlikte bu özellik mükemmel değil. Mesela Güneş batarken çektiğimiz bir fotoğrafta renklerde doğal olmayan bir canlılık olduğunu fark ettik. iPhone XR'la düşük ışık kaynağında çekilen fotoğraflar güzel sayılır. Enstantaneyi beğendik. Gece çekimleri veya düşük ışık kaynağında, parlak renkler kendini koruyor, siyah da gürültüye boğulmuyor. Telefonda özel bir gece modu olmadığını da belirtelim.
Telefonun video kaydı da başarılı. Hangi formatta çekim yapılırsa yapılsın, genel olarak videolar güzel görünüyor. Videolarda stabilizasyon iyi, detaylar keskin ve renkler canlı. Ön kamerayla da bolca detaylı ve güzel selfie'ler çekiliyor.
EN ÖNEMLİ NOKTALARDAN BİRİ "PİL ÖMRÜ"
Eğer iPhone XR'ın en iyi yanını seçersek, pil ömrü olacaktır. Kullanım senaryosu gerçekleştirdik. Bu senaryo içinde birden fazla bağlı e-posta hesabı, yedeklenen fotoğraflar, oyun oynamak, sosyal medya uygulamalarını kullanmak, müzik dinlemek ve internette sörf yapmak vardı. Sabah %100 şarjı olan XR'ın akşam şarjı %27'ye düşmüştü. Gayet iyi bir sonuç.
Bununla birlikte telefonun bekleme süresi de iyi. Cihazın şarjı %27 kaldığında bir kenara bıraktık ve sabaha kadar %2'lik düşüş olduğunu gözlemledik. iPhone XR'da 1 saatlik online video izleme pilde %4-5 gibi azalmaya neden olurken, yarım saatlik Asphalt 9 deneyimi ise pilin %7-8'lik kısmını yedi.
iPhone XR pil konusunda iyi olsa da, kutudan 5W'lık standart şarjın çıkması ise işin kötü kısmı. Apple'ın rakiplerinde hızlı şarj kutuda yer alırken, Cupertino merkezli şirketin halen iPhone 3G'de sahip olunan güç adaptörünü kullanması eksi bir yön.
SONUÇ NEDİR?
iPhone XR genel olarak güzel bir telefon. Ayrıca diğer iki iPhone modeline göre fiyatı daha makul sayılabilir. Eğer elinizde eski bir iPhone modeli veya başka bir akıllı telefon varsa, yeni güncel bir iPhone modeline geçmek istiyorsanız iPhone XR'ı düşünebilirsiniz. Ancak iPhone arayışı içinde değilseniz, farklı telefon seçeneklerini değerlendirebilirsiniz.
TEKNİK ÖZELLİKLER
Boyut: 150,9 x 75,7 x 8,3 mm
Ağırlık: 194 gram
Ekran: 6.1 inç Liquid Retina HD (1792 x 828 çözünürlük)
Çipset: A12 Bionic
RAM: 3 GB RAM
Depolama alanı: 64/128/256 GB
Kamera: 12 ana kamera, 7 MP ön kamera
Pil: 2942 mAh
Bağlantılar: 4.5G LTE, 2x2 MIMO özellikli 802.11ac Wi-Fi, Bluetooth 5.0, NFC (okuyucu modu özellikli), Lightning portu
Biyometrik güvenlik: Face ID
Sertifika: IP67 (Suya ve toza dayanıklı)
DEĞERLENDİRME
ARTILAR
+Pil ömrü
+Yüksek performans
+Yetenekli kamera
EKSİLER
-Kutudan hızlı şarj adaptörü çıkmıyor
-Lightning/3.5 mm'lik kulaklık çevirici de artık yok