Asus ZenFone 5Z, ön ve arkadaki cam kaplaması, alüminyum çerçevesi ve ekran çentiği ile öne çıkıyor. Hoş ve sade bir görünümü var. Cihaz ele oturuyor. Hafif ve sağlam. Cepte veya çantada ağırlık yapmıyor. Fakat böyle bir telefonun suya ve toza dayanıklı olmaması bir eksi olarak göze çarpıyor.
iPhone X'le birlikte bazı telefon üreticileri cihazlarında ekran çentiğine yer vermeye başlamıştı, Asus da bu modaya uymuş. Çentik büyük değil, hatta iPhone X'in çentiğine göre daha küçük. İnce çerçevelerle birlikte ekranı tamamlıyor.
EKRAN NASIL?
ZenFone 5Z'de 6.2 inç'lik Full HD+ (Yani 1080x2246) çözünürlüğünde IPS ekran var. Ekran canlı ve doğru renkler sunuyor. Maksimum parlaklık ise ekranın herhangi bir koşulda gayet iyi görünmesini sağlıyor.
Bunlarla birlikte ekranda çevre koşullarına bağlı olarak renk sıcaklığını otomatik ayarlama ve çentiği siyah çubuk ile gizleme özellikleri var. Otomatik sıcaklık ekranı daha sarı hale getiriyor. Çentik gizleme ise başarılı olmuş. Ekranın dokunmatiği de gayet iyi çalışıyor ve herhangi bir sorun çıkarmadı.
SİSTEM ÇİPİ VE GENEL PERFORMANS
ZenFone 5Z'de Snapdragon 845 yongası, 6 GB RAM ve 64 GB genişletilebilir depolama alanı var. Telefon, pazardaki rakiplerine karşı oldukça iyi bir donanıma sahip. Gayet hızlı. Arayüz geçişleri yağ gibi akıyor. Uygulamalar hızlı açılıyor. Herhangi bir uygulamadan ana ekrana dönüşler de hızlı.
Telefonda, Lineage 2: Revolution, MARVEL Şampiyonlar Turnuvası, Dead Trigger 2, Darkness Rises oyunlarını oynadık. Genel olarak iyi grafiklere sahip olan bu oyunlarda ZenFone 5Z zorlanmadı. Performansta düşüş yaşamadık. Oyunları oynarken telefonda normal derecede ısınma oluyor.
ZenFone 5Z'nin benchmark sonuçlarına gelecek olursak, AnTuTu'dan 263218, Geekbench 4'te tek çekirdekten 2450, çoklu çekirdekten de 8785 puan almayı başardı.
Cihazda yüz tanıma ve parmak izi tarayıcı biyometrik güvenlik önlemi olarak bulunuyor. Yüz tanıma ve parmak izi tarayıcısı hızlı çalışıyor. Fakat parmak izi okuyucu iki kere parmak izini tanımadı. Bunun dışında başka bir sorunla karşılaşmadık.
Asus, ZenFone 5Z'in ses performansı konusunda da güzel iş çıkarmış. Cihazdaki çift hoparlör müzik dinlemeyi daha keyifli hale getirmiş. Önceki Asus telefonlarla karşılaştırınca şirketin ZenFone 5Z'de ses konusuna daha çok odaklandığı belli oluyor.
ARAYÜZ VE YAZILIM
Telefon Android 8.0 Oreo işletim sistemiyle çalışıyor ve ZenUI 5 arayüzüne sahip. Eskiden Asus'un arayüzünü fazla uygulamalardan dolayı eleştirirdik. Mesela fotoğraflar veya e-posta uygulamasından iki tane olurdu. Bununla birlikte az kullanılan uygulamalar da vardı, ancak Asus arayüzünü sadeleştirdi ve fazla uygulamaları kenara attı. İyi de yaptı.
ZenUI 5, eski sürümlere göre daha basit ve hızlı kullanım deneyimi sunuyor. Arayüzü özelleştirmek için birçok seçenek yer alıyor ki, böylece kendinize göre kişiselleştirme yapabilirsiniz.
Asus ZenUI 5 optimizasyonunu da genel olarak başarılı bulduk. Sadece bir keresinde uygulama durdurma hatasıyla karşılaştık o kadar. Başka bir yazılımsal soruna denk gelmedik. Umarız Asus arayüz politikasını ve güncellemeleri istikrarlı şekilde devam ettirir.
KAMERA
ZenFone 5Z'in arkasında 12 MP'lik normal bir sensörle birlikte 8 MP'lik geniş açılı bir sensör var, yani çift kamera kurulumuna sahip. Önde ise 8 MP'lik tek kamera yer alıyor.
Telefonla çekilen fotoğraflar çoğunlukla etkileyici. ZenFone 5Z'nin ana kamerası birçok durumda iyi detaylar sergiliyor, fakat bazı fotoğraflarda hafif kumlanma ile karşılaştık. Kamera dinamik sahnelerde renkleri yakalamada ve pozlamada iyi işler çıkarıyor. Genel olarak ZenFone 5Z kamera konusunda yetenekli bir cihaz. 8 MP'lik geniş açılı sensör, 12 MP'lik sensörle karşılaştırıldığında pozlama ve ayrıntı yakalama konusunda biraz sorunlar gösteriyor, yine de işini başarılı yapıyor.
ZenFone 5Z ile çekilmiş olan selfie'ler başarılı. Güzellik modları kesinlikle belirli bir etkiye sahip olsa da, otomatik mod işini normal şekilde yapıyor. Kötü değil, ama beklediğimiz kadar iyi de değildi. Portre modları hem ön hem de arka kamera için mevcut ve ortaya hoş kareler çıkartıyor. Şunu da belirtelim, Asus kamera konusunda bir sıçrama yaptı ve bu telefonda da yaptığı geliştirmeler kendini belli ediyor.
PİL ÖMRÜ NASIL?
Asus ZenFone 5Z'de 3300 mAh değerinde pil bulunuyor. Bu pil bir günü rahatça çıkartıyor ki, genel kullanım testi gerçekleştirdik. Sabah dolu şarja sahip cihazla internette sörf yaptık, oyun oynadık, sosyal medya uygulamalarını kullandık, müzik dinledik ve video izledik. Yaptığımız bu normal kullanım şartları altında ZenFone 5Z'nin şarjı akşam saatlerinde %14 kalmıştı. Bu kullanım şartlarında WiFi ve mobil bağlantıyı karışık olarak kullandığımız da belirtelim. Yaptığımız ölçümlerde genel olarak pilin 8 buçuk saate yakın bir süre çıkardığını gördük.
Pilin şarj olma süresine gelirsek, Asus ZenFone 5Z'in şarjı tamamen bittikten sonra saat 14:00 gibi şarja taktık. Saat 15:40'ta ise telefon tamamen şarj olmuştu. Bizim ölçümümüze göre telefon hızlı şarj ile 0'dan 100'e 1 saat 40 dakikada şarj oluyor.
SON NOKTA
Asus ZenFone 5Z'nin performansı, ekran kalitesi, kameranın iyi işler çıkarması gibi artıları var. Satın aldığınızda pişman olmayacağınız bir cihaz. Eğer üst seviye performansa sahip akıllı telefon düşünüyorsanız ZenFone 5Z'yi seçenekler arasında değerlendirebilirsiniz.
DEĞERLENDİRME
ARTILAR
+Günlük kullanımda hızlı
+Genel olarak kamerası başarılı
+Ekranı canlı renkler sunuyor
+Arayüz optimizasyonu
EKSİLER
-Suya dayanıklı değil
TEKNİK ÖZELLİKLER
Boyut: 153 x 75.65 x 7.7 mm
Ağırlık: 165 gr
Ekran: 6.2 inç Full HD+ IPS (1080 x 2246 çözünürlük)
Çipset: Qualcomm Snapdragon 845
RAM: 6 RAM
Depolama alanı: 64 GB (2 TB'a microSD kart desteği)
Kamera: 12+8 MP ana kamera, 8 MP ön kamera
Pil: 3300 mAh
Bağlantılar: 4.5G LTE, 802.11a/b/g/n/ac, 802.11, Bluetooth V 5.0, Wi-Fi direct, NFC, USB Type-C 2.0, 3.5 mm jack girişi
İşletim sistemi: Android 8.0 Oreo + ZenUI 5
Biyometrik güvenlik: Yüz tanıma, parmak izi tarayıcı