Selfie kelimesi uzun bir süredir hayatımızda ancak herhalde 2013 yılında Oxford Üniversitesi tarafından "yılın kelimesi" seçilmesiyle birlikte yoğun bir şekilde kullanılmaya başladı. Şu sıralar hayatımızda ciddi yer edinen selfie'nin de bir günü olduğunu biliyor muydunuz?
İlk olarak 2014 yılında BBC tarafından resmen ilan edilen Dünya Selfie Günü, 21 Haziran tarihinde kutlanıyor.
SELFIE GÜNÜ NASIL KUTLANIYOR?
Henüz yeni olan bu gün tahmin edeceğiniz üzere bol bol selfie çekilerek kutlanıyor. İnsanlar sosyal ağlarda çektikleri selfie'leri #SelfieDay etiketi ile paylaşıyorlar.
21 HAZİRAN YAZ GÜN DÖNÜMÜ NEDİR?
Kuzey yarım küre de güneşin dünyaya en uzak ve en dik geldiği belirli tarihler vardır. Bu tarihler dünya üzerinde bazı değişikliklerin yaşanmasına neden olur. 21 Haziran yaz gün dönümü de bunlardan birisidir. 21 Haziran'da güneş ışıkları Yengeç Dönencesi'ne dik gelmektedir. Böylece kuzey yarım küre de günler kısalırken, güney yarım küre de ise uzamaya başlamaktadır. 21 Haziran gün dönümü nedir sorusunun yanıtı bu yüzden merak edilmektedir. Bazı ülkelerde 21 Haziran'da kış başlarken bazı ülkelerde ise yaz başlangıcı olmaktadır. Peki en uzun günde neler olur? Yaz gün dönümü demek aynı zaman da güney yarım küre de en kısa gün olurken, kuzey yarım küre de ise en kısa gece yaşanmaktadır. Birçok kişinin merak ettiği 21 Haziran en uzun gün detayları.
Birçok ülkelerin farklı değişiklikler yaşadığı 21 Haziran yaz gün dönümü kuzey yarım kürede yer alan ülkeler için günlerin kısalması, güney yarım kürede yaşayanlar için ise kışın başlangıcı demektir. Ülkemizde 21 Haziran en uzun gün olarak sayılmaktadır. Bu tarihte Yengeç Dönencesi'ne yılda bir kez güneş ışınları dik olarak gelmektedir. 21 Haziran'dan sonra kuzey yarım küre de günler kısalmaya başlar. Her zaman 21 Haziran gün dönümü olarak kabul edilirken, sadece dört yılda bir kez 20 Haziran'a denk gelmektedir. 21 Haziran yaz gün dönümü Kuzey yarım küreye güne ışınlarının 90 derecelik açıyla gelmesi demektir, güney yarım küreye ise güneş ışınları dik olarak gelmektedir. Kuzey yarım kürede Yengeç Dönencesi'nden kuzeye gidildikçe gündüz süresi uzar, gece süresi kısalır. Ayrıca 23 Eylüle kadar gündüzler gecelerden uzun olmaktadır. Kuzey'de en kısa gölge yaşanmaktadır.
21 HAZİRAN EN UZUN GÜN DE NELER OLUR?
En uzun gün sadece Kuzey yarım küreyi değil, aynı zamanda güney yarım küreyi de etkilemektedir. Bu tarihte Güney Yarım kürede kış başlamaktadır. Güney yarım küre de en uzun gece en kısa gündüz yaşanmaktadır. Ayrıca aydınlanma çemberi Güney Kutup Dairesi'ni teğet geçerkeni güneş ışınlarını yıl içerisinde alabileceği en dar açı ile almaktadır. Bu tarihten sonra Oğlak Dönencesi'nin güneyinde en uzun gölge yaşanmaktadır ve gölge boyları kısalır. Sadece kış ve yaz olarak kabul edilmez bu tarih bazı ülkelerde yazın ya da kışın ortası olarak da kabul edilmektedir. Aynı zamanda kutup dairesinde 24 saat gündüz yaşanırken, Güney'de ise 24 saat gece yaşanmaktadır. Yaz Gündönümü'nde saat 12 olduğunda güneş dik bir açıyla gelir ve yengeç dönencesinde gölge boyu sıfır olur. 21 Haziran'da en uzun gece Sinop'ta yaşanırken, 21 Aralık'ta Hatay'da en uzun gündüz yaşanır.