Teknoloji insan hayatına özellikle 2000'li yıllardan sonra girdi. Bilgisayar çağı yerini dijital çağa bıraktı. Teknolojinin zararlarından başlayacak olursak teknoloji bireyi kendisine yabancılaştırdığı gibi nesneleştirir yani birey kendine has özelliklerini teknolojinin getirdiği yeniliklerle harmanlayarak kişilik bakımından kendine özgün özelliklerini kaybeder. Gerek internet ortamı gerekse sosyal medya konusundaki elastik ortam bireylerin özellikle de gençlerin sürekli birilerine özenmesine ve bu özenmenin sonunda çocuklar ve gençlerin gelişim çağında kendilerine, ailelerine yabancılaşmasına neden olmaktadır.
Teknoloji yalnızca bilimsel gelişmelerle açıklanamayacak kadar büyük ve sonsuz bir evrendir. Teknoloji tabi ki bilimsel sektör öncülüğünde insan hayatına katkı sağlayacak gelişmelerin tamamı olarak nitelendirir fakat bu büyük gelişmelerin sonucunda insanoğlu benliğini giderek yitirerek tekleşir, sosyolojik olarak buna "şeyleşme" de denmektedir.
Yine teknolojinin çocuklara ve gençlere verdiği zarar konusunda çeşitli oyunların adı ön plandadır. Çocuklar artık 2000'li yıllardan önceki gibi sokaklarda top oynayamıyor, kız çocukları saklambaç ya da sek sek oynayamıyor çok erken yaşlardan itibaren çocuklar teknolojinin ve dijital çağın gerektirdiği akıllı telefon ve tabletlerle tanışarak tüm oyunları dijital bir ekran üzerinden oynuyor. Bu da çocukların gelişimi açısından son derece olumsuz etkiler doğuruyor, çocuklar akranlarına uzak büyüyor ve arkadaşlık, dostluk kavramlarını yalnızca elastik oyunlarla hissedebiliyor. Aynı şekilde çocuklar, ailelerine de uzak kalarak oyun bağımlısı olarak yetişiyor. Son dönemde gündeme gelen "Mavi Balina" adlı oyunla birlikte çocukların intihar oranları da arttı hatta ülkemizde bu oyun yasaklandı.
Teknolojinin yararları nelerdir?
Teknolojinin zararları dışında yararları da insan hayatını kolaylaştıran gelişmelerin tümü olarak nitelendirilir. Hatta şu bakış açısı da genel yargıları içinde bulundurur. Teknoloji gibi bir denge unsurunu olumsuz olarak algılamak, zararlarını hissetmek teknolojinin kendine unsur özellikleri ile değil insanın teknolojiden anladıkları ile ilgilidir. Aile fertleri çocuklarını dışarda başlarında durarak oynatmak yerine ağlamasın diye telefon veya tablet ile oynatırlarsa bu durumun suçlusu teknoloji değil ailelerdir. Teknoloji yararları arasında, ev hanımlarının işini kolaylaştırması, iş olanaklarındaki yaratıcılıklar, mütevazı olan yatırımların teknoloji desteğiyle beynelmilel yani uluslararası bir hal alması, uçuşlarda ve seyehatlarde anında yaşanan değişimlere ayak uydurma gibi her insana göre öznel olarak değişebilecek faktörler teknolojinin sınırsız faydaları olarak karşımıza çıkmaktadır.