TASARIM BİRKAÇ DETAY DIŞINDA GENEL OLARAK AYNI
Biliyorsunuz geçtiğimiz sene Samsung "S" serisinde radikal bir değişiklik yaptı. Tasarımı baştan aşağıya yeniledi. Şirket Sonsuz Ekran (Infinity Display) adını verdiği çerçevesiz tam ekranı S8 ve S8+'ta kullandı. Ayrıca alüminyum kasa üstüne cam kaplama yaptı. S8 ve S8+'ın tasarımı beğenildi, Note 8'le devam etti. Şimdi de S9 ve S9+'ta aynı durumu görüyoruz.
Galaxy S9+, S8+'ın tasarımını devam ettiriyor, tabii ki birkaç değişiklik var. Ekranın iki ucundaki çerçeveler çok az daha incelmiş. Ayrıca S9+, S8+'a göre biraz daha ağır ve çok az daha kalın.
Aslında en büyük tasarım değişikliğini parmak izi tarayıcısının yerinin değişmesi ve çift kamera oluşturuyor. Normalde S8 ve S8+'ta parmak izi okuyucu kameranın hemen yanındaydı, ama S9 ve S9+'ta ise kameranın altında ortada yer alıyor. Kısa süre içinde tarayıcıyı kullanmaya alışıyorsunuz. S8+'ta tek kamera varken, S9+'ta ise çift kamera bulunuyor. S8 ve S8+'ta tek kamera olduğundan ikisi de karıştırılıyordu, ama S9 ve S9+'ta fark kamera farkıyla belli oluyor.
Bununla birlikte S8, S8+ ve çift kameralı Note 8'de, kamera, flaş ve parmak izi tarayıcısı bir bütün gibi görünüyordu. S9 ve S9+'ta ise bu bütünlük biraz bozulmuş.
Tasarımda dikkatimizi çeken bir nokta daha oldu. S9+'ın kenar kısımları S8+'a göre biraz daha çıkıntılı. S8+ bazı zamanlar elden kayma hissiyatı yaşatabiliyordu, Samsung muhtemelen bu çıkıntılarla elden kayma olayını azaltmayı amaçladı.
Bununla birlikte S9+'ın kasası biraz parmak izi tutabiliyor, cihazın arkasına baktığınızda izler görünebiliyor. Siyah renkli Galaxy S9+'ta durum böyleydi.
Diğer yandan tuşların konumlandırılmaları gayet iyi. Sağ tarafta güç, sol tarafta da Bixby ve ses kontrol düğmeleri var. Cihazın altında USB-C portu, kulaklık girişi ve hoparlör var. Üst kısımda ise microSD ve sim kart çekmecesi yer alıyor.
GALAXY S9+'IN EKRANI NASIL?
Galaxy S9+'ta 6.2 inç'lik Super AMOLED ekran yer alıyor. Bu ekran 1440 x 2960 çözünürlüğünde ve 529 ppi yoğunluğunda. Ekranın kasaya oranı %84.2. En boy oranı 18.5:9.
Samsung ekran konusundaki ustalığını yine konuşturmuş, S9+, bir önceki seriye göre daha parlak ve daha iyi bir ekrana sahip. Ekran modları arasında uyarlanabilir mod başarılı, ancak AMOLED sinema modu bize daha çok keyif verdi (Bunda DCI-P3 renk gamının da etkisi var). Bununla birlikte AMOLED foto modu Adobe RGB gamını, temel mod ise sRGB'yi kapsıyor. Bununla birlikte Netflix'teki HDR içerik için tam destek ve SDR içerik için de ekstra parlaklık arttıran bir mod var. YouTube'un klasik formattaki videoları da daha parlak görünüyor, ancak bu durum pilden yiyor.
Ekran renkleri gayet canlı gösteriyor, bu iyi olsa da, nadiren aşırı doymuşluk sunabiliyor. Yine de ince ayarlardan bu durum da halledilebilir. Farklı açılardan ekrana bakıldığında görüntü kaybı olmuyor. Güneşli havalarda ekran görünüyor. Dokunmatikte sorun yok, gayet başarılı.
PERFORMANS
Samsung Galaxy S9+'ta Exynos 9810 sistem çipi, 6 GB RAM ve 64 GB dahili depolama alanı var. MicroSD kart desteği de bulunuyor. Ancak biz teknik kadroyu kenara alıp, asıl kullanıma odaklanalım.
S9+ piyasadaki en iyi Android telefonlardan biri. Performansı yüksek. Facebook, Twitter, Instagram gibi günlük kullanılan uygulamaları hızlı şekilde açıyor. Herhangi bir uygulamadan ana ekrana dönüş yaptığınızda da bunu hızlı şekilde gerçekleştiriyor. Menü tabiri caizse yağ gibi akıyor.
Galaxy S8+'la karşılaştırma yaptık. Uygulama açılış hızları, telefonları açılması kapanması gibi yaptığımız testlerde arada çok fazla bir fark göremedik. S9+, S8+'a göre uygulamaları birkaç saniye daha hızlı açıyor. Bizim gözlemimiz bu yönde oldu.
Tabii ki oyunlar da oynadık. Iron Blade: Monster Hunter, Shadow Fight 3, Modern Combat 5, Asphalt 8: Airborne denediğimiz oyunlar arasındaydı. Telefon oyunları rahatlıkla açtı. Oynanışta herhangi bir sıkıntıyla karşılaşmadık. Yüklemeler de kısa sürdü.
Klasik olarak benchmark testleri de uyguladık. Galaxy S9+ AnTuTu'dan 251209 puan, Geekbench'te ise tek çekirdekte 3718, çoklu çekirdekte de 8893 puan almayı başardı.
Şu an için performansta sorun yok, telefon yavaşlamıyor. Yine de S9+'ın bir yıl veya iki yıl sonra nasıl bir performans göstereceği asıl merak ettiğimiz konu. Bunu ise ancak zaman içinde öğrenebiliriz.
SES KISMI ATLANMAZ
Tabii ki genel performans dışında ses performansı için ayrı bir parantez açmak gerekiyor. Samsung, S9+'ta kulaklık girişini korumakla kalmamış, ayrıca ses performansını yükseltmiş.
Galaxy S9+'ın alt kısmında hoparlör var, ayrıca üst tarafında da ahizenin olduğu yerde de bir hoparlör var. Yeni iPhone'dakilere benzer bir ses sistemi. Samsung'un açıklamasına göre S9+, önceki Galaxy akıllı telefonlara göre 1.4 daha güçlü ses performansına sahip. Telefona bir aparat ile gitar bağladık ve birkaç şarkı çaldık (Burada S9+ daha çok efekt pedalı görevini gördü). Ufak bir yazılım yardımıyla sesin kalitesini ölçtük, S9+'ın çipi sesi S8+'a göre daha iyi aktarım gerçekleştiriyor. Kesinlikle genel ses seviyesi daha yüksek ve kaliteli. Yine de ses yüksek seviyelerde arada sırada deforme olabiliyor.
S9+ ayrıca Dolby Atmos'u da destekliyor. Normalde bu teknoloji özel konumlandırılmış hoparlörlerin olduğu bir odada kullanılır. İzleyicinin filmin içine girmesini sağlayan ses performansı sağlar. S9+ için Dolby Atmos kulağa oldukça hoş geliyor, ancak telefondaki bu özelliği yapay bulduk. Bize etkileyici gelmedi.
Telefonun yanında gelen AKG kulaklığın ses kalitesi iyi.
ÇAĞRI KALİTESİ DAHA İYİ
Samsung Galaxy S9+'ın iyi olduğu konulardan biri de telefon görüşmeleri. Çağrı kalitesi kesinlikle harika. Karşı tarafın sesini çok net duyuyorsunuz. Ayrıca WiFi performansı da iyi.
YAZILIM TARAFI NASIL?
Açıkçası Galaxy S8+'taki arayüzü ve yazılım optimizasyonunu çok beğenmiştik. Galaxy S9+'ta Samsung yazılım konusunda güzel iş çıkarmış. Arayüz gayet akıcı. Fakat ufak bir hatayla da karşılaştık. Mesela birkaç uygulamayı güncellediğimiz zaman bildirim penceresinde uygulama güncellendi uyarısı kaldı. Telefonu kapatıp açmamıza rağmen, sistem güncellemesi yapmamıza rağmen bu uyarı gitmedi. Daha sonra kendi kendine kayboldu. Bize gelen test telefonundan kaynaklı bir durum olabilir.
Sanal asistan Bixby'ye gelecek olursak, kamera ile sözcükleri çevirmesi özellikleri haricinde öncekiyle neredeyse aynı. İlerleyen zamanda Bixby güncellenerek daha akıllı ve daha yetenekli olacaktır.
GÜVENLİK
Cihazın kilidini açmak konusunda az bir değişim yaşanmış. Parmak izi tarayıcısı gayet hızlı ve parmak izinizi kolayca kaydediyor. Bununla birlikte iris ve yüz tanıma özellikleri de var. Yine de iris ve yüz tanıma, Apple'ın Face ID'si kadar iyi değil.
KAMERA PERFORMANSI
Samsung Galaxy S9+'ta 12+12 MP'lik çift kamera yer alıyor. Çift kamera f/1.5 ve f/2.4 diyafram açıklığına sahip, tabii ki optik görüntü sabitleme özelliği de var.
Büyük değişim diyafram açıklığında yatıyor. Kamera tek birinde kalmıyor ve ikisi arasında ışık koşullarına göre geçiş yapıyor. Yani düşük ışık koşullarında f/1.5 kullanılırken, normal koşullarda da f/2.4 devreye giriyor. Kamerayı otomatik modda kullanırsanız, f/1.5 veya f/2.4 arasındaki geçiş anahtarını görmüyorsunuz. Pro moduna geçtiğinizde ise geçiş düğmesi ortaya çıkıyor.
Gelelim kullanıma, Galaxy S9+ ile deneme çekimleri yaptık. Fotoğraflar çoğunlukla oldukça iyiydi. Renkli ve detaylı sonuçlarla karşılaştık. Ayrıca telefonun odaklama sistemi de hızlı. Değişen diyaframın ise etkisi kendini belli ediyor, yine de gece çekimlerinde bazı fotoğraflarda çok az kumlanma kendini belli ediyordu. Bir iki fotoğrafta ise gereğinden fazla parlama vardı. Ama daha önce belirttiğimiz gibi S9+'ın kamerası genel olarak oldukça iyi.
Telefonun kamerası UHD (3840x2160 çözünürlükte) 60 FPS'de video kaydı yapabiliyor. Süper ağır çekim modu var, 960 FPS'de 720p çözünürlüğünde çekim yapabilirsiniz. Başarılı, ama bize göre nadiren kullanılabilecek bir özellik.
S9+'ın kamerasındaki dikkat çekici özelliklerden bir diğeri de 2x yakınlaştırma yapabilen ikinci 12 MP'lik sensör. Bu sensör Note 8'de kullanılan f/2.4 modülüyle aynı gibi görünüyor. Karşılaştırma yaptığımız Note 8'le benzer sonuçlar verdi.
Önde de 8 MP'lik kamera yer alıyor, Selfie'ler konusunda başarılı.
AR EMOJİ ÖZELLİĞİ
Kamera menüsünde AR Emoji seçeneğini göreceksiniz. S9 ve S9+'ın tanıtımında bu özellik vurgulanmıştı. AR Emoji, Apple'ın Animoji'sine rakip olarak geliştirilmiş, fakat Animoji kadar iyi değil. Çeşitli emojiler var, ayrıca kendi AR Emoji'nizi de oluşturup, bunu galeriye kaydedebilirsiniz. Genç kullanıcıların hoşuna gidebilecek bir özellik. Yine de bu özelliğin S9 ve S9+ yerine daha geliştirilmiş şekilde bir sonraki modelde olmasını tercih ederdik. Bu haliyle pek beğendiğimizi söyleyemeyiz.
PİL ÖMRÜ NE DURUMDA?
Galaxy S9 ve S9+ arasındaki diğer büyük fark ise pil değeri. Galaxy S9+'ta 3500 mAh pil yer alırken, S9'da ise 3000 mAh var.
S9+'ı kullandığımız süre içinde oyun oynadık, sosyal medya uygulamalarıyla birlikte birçok uygulama kullandık, internette sörf yaptık, video izledik, müzik dinledik, e-postalara baktık. Kısaca normal bir kullanımla bir günü çıkartıyor.
Telefona bir takım ince ayarlar yaparak da bu süre biraz daha uzatılabilir. Mesela ekran çözünürlüğünü düşürebilir veya oyun performansını biraz daha sınırlayabilirsiniz. Buna ek olarak çeşitli güç tasarruf modları var.
Ayrıca pil ömrünü önemli ölçüde azaltan modlardan sakınmanız da daha iyi olacaktır. Örneğin size daha önceki paragraflarda bahsettiğimiz klasik formattaki videolara ekstra parlaklık veren modu kullanmamanız daha iyi olacaktır. Şarjı su gibi içiyor.
SON KARAR NEDİR?
Samsung Galaxy S9+ tasarımı şık, yüksek performansı olan güzel bir telefon. Bununla birlikte S9+'ın başarısının çoğu kameranın etrafında dönüyor. Samsung kamerada çok iyi iş çıkarmış. Eğer elinizde eski bir telefon varsa ve bütçeniz yetiyorsa Galaxy S9+'u seçenekler arasında değerlendirebilirsiniz. Ayrıca S8 ve S8+'ın da fiyatları düştü. S9 veya S9+ yerine S8 ya da S8+'ı da daha uygun fiyatlı tercih olarak düşünebilirsiniz.
DEĞERLENDİRME
Artılar
+Başarılı tasarım
+Ekranı harika
+Performansı yüksek
+Kamera
Eksiler
-Fiyatı biraz daha düşük olabilirmiş
TEKNİK ÖZELLİKLER
Boyut: 158.1 x 73.8 x 8.5 mm
Ağırlık: 189 gr
Ekran: 6.2 inç Super AMOLED 1440 x 2960 çözünürlük
Çipset: Exynos 9810 (8 çekirdekli ve 2.8 GHz + 1.7 GHz çalışıyor)
RAM: 6 GB RAM
Hafıza: 64 GB/128 GB/256 GB (microSD kart desteği var)
Kamera: 12+12 MP çift ana kamera, 8 MP ön kamera
Pil: 3500 mAh
Bağlantılar: 4.5G LTE, Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac (2.4/5GHz), Bluetooth 5.0, ANT+, USB-C, NFC, GPS, Galileo, Glonass
İşletim sistemi: Android 8.0 Oreo
Parmak izi okuyucu: Var
Fiyat: 5199 TL
Sim kart: Nano sim
Suya ve toza dayanıklı (IP68 sertifikasına sahip)
SAMSUNG AKILLI TELEFONLAR HAKKINDA DAHA FAZLA BİLGİ ALMAK İÇİN BURAYA TIKLAYABİLİRSİNİZ