Samsung kısa bir süre önce yeni amiral gemisi telefonları Galaxy S9 ve Galaxy S9+ modellerini tanıtmıştı. Bu telefonların Türkiye pazarında satışa sunulmasının arifesinde firma orta-üst seviyede konumlandırılan Galaxy A8+ modelini ülkemizde satışa sundu. Çift ön kamerasıyla tüm dikkatleri üzerine toplayan akıllı telefon hemen sitemizin inceleme konuğu oldu.
Samsung, geçen yıl da hatırlanacağı üzere A serisi için A3, A5 ve A7 olmak üzere üç farklı model piyasaya sürmüştü. Genel olarak da bu seri gayet beğenildi. Bununla birlikte, bu yıl sadece A8 ve A8 + 'yı bırakarak bir şeyler sarsmaya karar verdi.
Bu yılki A serisinin üyeleri A8 ve A8+ ise orta üst seviyenin sınırlarını zorluyor. Çünkü son dönemde bu kategoride Xiaomi ve diğer Çinli firmalar agresif fiyat politikalarıyla orta-üst seviye telefon kategorisini bir hayli karıştırmıştı. Samsung ise A8+ ile birlikte, çift ön kameranın da verdiği güçle fiyat ve performansı amiral gemisi seviyesine biraz daha yaklaştırıyor.
Peki Galaxy A8+ genel anlamda nasıl bir cihaz? Tasarımı, kamerası, pil performansı ve genel işlemci performansı nasıl? İşte detaylar.
TASARIM
Premium görünüme sahip olan Galaxy A8 + Samsung'un cam ve metal tasarım dilini devam ettiriyor. Buna yakın tasarımları Galaxy S8 ve Galaxy Note 8 modellerinde de görmüştük. Arka taraftaki cam, S8'den biraz farklı hissediyor, bu da A8+'ın elden kaymasını engelliyor. Ama çoğu cam telefon gibi, bu telefon da çok iz tutuyor. Özellikle arka taraftaki parmak izi taramaları yaparken, parmak izleri cam üzerinde bir hayli fazla iz tutuyor.
Bunların dışında A8+'ın tasarımı oldukça sağlam. Tabii ki cam tasarım, yere düştüğünde çatlama ve kırılmalara meyilli ancak ergonomik tasarımıyla ele tam oturuyor ve bir kaza olmadıkça elden düşme ve kaymaya imkan vermeyecek gibi görünüyor.
Bu arada Samsung, bu telefonda dikdörtgen parmak izi sensörünü kameranın yanından hemen alt tarafında taşımış. Bu tercihin geçen yılki Galaxy S8'lere göre daha iyi olduğunu söyleyelim. Çünkü daha kolay ulaşılabiliyor.
Galaxy A8 + ayrıca, su ve toz direnci sunan IP68 sertifikasına sahip ve USB Type-C şarj bağlantı noktasının hemen sağında 3,5 mm kulaklık girişine yer vermiş.
Bu arada cihazın güç düğmesi sağ taraftaki hoparlör ızgarası ile birlikte sağda iken, ikili SIM girişi ve ses düğmeleri ise sol tarafta bulunuyor. Samsung'un üst seviye telefonlarında yer vermeye başladığı Bixby düğmesi ise bu cihazda yok.
EKRAN
Galaxy A8+'da 6 inç büyüklüğünde 2.5D kavisli camlı 18.5: 9 AMOLED ekran yer alıyor. Sonuç olarak, ekran çerçeveyle birleşiyor ve orta-üst seviye için iddialı bir görünüm kazanıyor.
Çoğu Samsung ekran panelinde olduğu gibi, bu telefonun ekranı da renkli ve parlak. Galaxy A8+ ekranının parlaklık seviyeleri, güneş ışığında açık havada kullanılabilecek kadar iyi, ancak Galaxy Note 8 kadar iyi olmadığını da belirtelim (Doğal olarak).
Galaxy A8 ve A8+ çözünürlüğü, Galaxy S8 ve S8+'da bulunandan biraz daha düşük ve 1080 x 2220 piksel çözünürlüğünde. Ancak bu çok büyük bir fark değil.
ÖZELLİKLER VE PERFORMANS
Exynos 7885 yonga setini çalıştıran cihazın bu işlemciyi 4GB RAM ve 64GB dahili hafızayla desteklediğini belirtelim.
Exynos 7885 yongası, iki adet Cortex A53 çekirdeği ile iki tane de Cortex A73 çekirdeği içeriyor. Sonuç olarak Galaxy A8+ için gerçekten dengeli bir telefon olduğunu söyleyelim. Cortex A73, arayüz geçişlerinin gecikmeleri en aza indirerek, bir uygulama simgesine dokunduğunuzda veya kamera uygulamasını başlattığınız zaman fazla mesai harcıyor. Bu da performansa yansıyor.
Ancak tabii ki Exynos 7885 yongası, Snapdragon 835 tarzı üst seviye yongalarla baş edecek seviyelerde değil. Yine de telefon yüksek grafiksel güç gerektiren oyunları rahatlıkla çalıştırıyor.
PİL ÖMRÜ
Cihazdaki performans ve pil ömrünü dengeleme arayışından az önce bahsetmiştik. Galaxy A8+ bunu sağlayabilmek için, gerektiğinde Cortex A53 çekirdeklerinin kullanılmasına izin veriyor. Örneğin telefonda, Facebook uygulaması başlatıldığında, Cortex A73 çekirdeği hemen yerini Cortex A53 çekirdeklerine bırakıyor. Bu şekilde cihazın pil ömrünün artırılması amaçlanıyor ve cihazda bunun başarıldığını da belirtelim.
Testlerimize göre telefon, normal kullanımda, 12 saat civarı pil ömrü sunuyor. Galaxy A8 + Samsung'un adaptif hızlı şarjını destekliyor, böylece yarım saat içerisinde hızlı bir şekilde şarj oluyor.
Galaxy A8+'ın kablosuz şarjı desteklememesi ise bir eksisi olabilir ancak orta-üst seviyede bu özelliğin pek yer almadığını da hatırlatalım.
KAMERALAR
Galaxy A8+ modeli f/1.7 diyafram açıklıkla gelen 16MP arka kamera ve 16MP ve 8MP kombinasyonuna sahip çift ön kamerayla geliyor. Ayrıca bu telefonun Samsung'un, çift ön kameralı ilk modeli olduğunu belirtelim.
ARKA KAMERA
Bu telefonun en iddialı olan taraflarından birisi kameraları ancak ön kameraları. Ancak f/1.7 diyafram açıklıklı 16MP sensör beklentilerimizin biraz altında kaldı.
Düşük ışık performansı çok iyi değil ve ayrıntılar, keskinlik çok iyi olmasa da renk üretimi gayet iyi.
Öte yandan, günışığı çekimleri oldukça başarılı. Renkler gayet doygun. Yüksek kontrast ve canlı fotoğraflar çekilebiliyor, ancak detaylar yumuşak ve göze çarpan pürüzlere sahip. Kamera en iyi güneş ışığında performans sunuyor.
Sonuç olarak arka kamera, sosyal medya fotoğrafları için gayet yeterli görünüyor. Ama Samsung'un amiral gemilerine kıyasla bir hayli geride.
ÖN KAMERA
Samsung'un ilk çift ön kameralı telefonu olan Galaxy A8+'ın bu ön kamerası, firmanın sunduğu yazılımsal anlamda tüm kamera yeteneklerini içeriyor. Telefon, yüzdeki her ayrıntıyı kaybedebiliyor, ancak çoğu ön kamera gibi parlak fotoğraflar yaratıyor.
Bu çift ön kamera, Canlı Odaklama modunu eklemek dışında rakiplerine pek fark atamıyor. Ama bokeh efektli fotoğraflar çekebiliyor. Kimisi telefonun ön kamerasının ortaya koyduğu yumuşatma özelliğinden memnun kalabilir ancak kimisinin de bu durum hoşuna gitmeyebilir. Genel olarak orta-üst seviye için gayet başarılı bir özçekim kamerası.
SONUÇ
Samsung Galaxy A8 +'ın sonuç itibarıyla oldukça sağlam bir telefon olduğunu söyleyebiliriz. İyi tasarlanmış, başarılı özelliklere, iyi bir kameraya ve iyi bir pil ömrüne sahip. Samsung'un arayüz yetenekleriyle birlikte Galaxy A8 +, orta-üst seviyede en iyi telefonlardan biri haline gelmiş.
Ancak Samsung'un Galaxy A8+'ı 2016-2017 yılı amiral gemisi telefonların fiyatlarına yakın bir fiyata sattığını da söylemeden geçmeyelim. Telefon 3.000 TL civarında bir fiyat etiketiyle satılıyor.