ZenFone 4, cam ve metal karşımı yekpare bir kasaya sahip. Cihaz gayet kibar ve hoş görünüyor. Ön ve arka tarafta cam kaplama yer alırken, kenar kısımlarda ise metal bulunuyor. Yeni amiral gemilerinin bazı modelleri böyle bir kasaya sahip, Asus da aynı trendi takip etmiş.
Telefon ele tam oturuyor, bununla birlikte kullanımda cihaz çok az da olsa elimden kayacakmış gibi bir hissiyat yaşattı. ZenFone 4'te tuşların konumları gayet iyi. Güç ve ses tuşları kullanımda sorun çıkarmıyor. Baş parmağınızla tuşlara gayet rahat şekilde erişebilirsiniz. Telefonun sağ tarafında güç ve ses tuşları, sol tarafında sim kart ve microSD kart çekmecesi var. Bu arada microSD kart ikinci SIM kart için de kullanılabiliyor. Böylece hem şahsi hem de iş hattınızı ZenFone 4'te kullanabilirsiniz.
Cihazın alt tarafında kulaklık giriş, hoparlör ve USB-C portu var. Üst tarafta sadece mikrofon bulunuyor. Ön tarafta ise parmak izi tarayıcısı var. Ayrıca bu tarayıcı ana ekran tuşu görevini de görüyor. Parmak izi tarayıcısının performansı hızlı. Tarayıcı için parmak izini kaydetmek de oldukça kolay.
Cihaz cepte taşırken ağırlık yapmadı, montun cebine rahatça sığıyor. Fakat dar kesim kot pantolon giyerseniz, biraz rahatsızlık verebilir.
ASUS ZENFONE 4'ÜN EKRANI NASIL?
Telefonda 1920x1080 çözünürlüğünde 5.5 inç'lik IPS LCD ekran bulunuyor. Çoğu kişi için Full HD yeterli bir çözünürlük. Günlük kullanımda telefonun ekranı iyi. Bununla birlikte biraz daha ayrıntılara girecek olursak, ekranın yansıttığı renkler bana gayet yeterli geldi. Sadece siyah renk gözüme pek canlı görünmedi.
Ekran geniş görüş açısına sahip. Farklı açılardan ekrana baktım, görüntü kaybı yaşamadım.
ZenFone 4'ün dokunmatiği konusunda sorunum olmadı. Telefonun ekranı bu konuda sorun çıkarmıyor, ancak cihazın ekranı Güneş altında biraz zorluk çıkarabiliyor. Parlaklığı iyice açmama rağmen bazı zamanlar ekranı görmekte zorlandım.
GÜCÜ SNAPDRAGON SAĞLIYOR
Gelelim kasanın altında yatan gerçeklere. ZenFone 4'e gücünü Snapdragon 630 veriyor. Cihazda 64 GB dahili depolama alanı ve 4 GB RAM var. Telefon normal kullanımda gayet başarılı bir performans sergiliyor. Sosyal medyada dolaşmak, internette sörf yapmak, müzik dinlemek veya video izlemek gibi geleneksel işlevleri sorunsuzca yerine getiriyor.
Genel olarak Facebook gibi uygulamalardan ana ekrana dönüşler gayet hızlı. Arayüzde geçişler iyi, ancak işin içine ağır grafikli oyunlar girdiğinde ZenFone 4 zorlanıyor. Iron Blade: Monster Hunter, N.O.V.A ve Asphalt'ı oynadım. Ne yazık ki FPS düşüşleriyle karşılaştım ve yüklemeler biraz uzun sürdü. Bununla birlikte daha hafif oyunlarda telefonun performansı iyiydi.
Bu arada arayüzle ilgili bir iki problemle de karşılaştım. Instagram uygulaması birkaç kere durdurulma uyarısı verip açılmadı. Ayrıca bir kere de kamerayı açtığımda, kamera uygulaması dondu ve kapandı. Ama bir daha kamerada böyle bir sorunla karşılaşmadım, sanırım anlık bir hataydı.
AnTuTu Benchmark ve GeekBench olmazsa olmazlardan. ZenFone 4, AnTuTu'dan 68630 puan aldı. GeekBench'te tek çekirdekte 860, çoklu çekirdekte ise 4152 puan almayı başardı.
KAMERA MERCEK ALTINDA
Asus çoğu telefonda yer alan çift kameraya ZenFone 4'te yer vermiş. Cihazda 12+8 MP'lik çift ana kamera var. 12 MP'lik kamerada Sony IMX362 sensörü yer alıyor. 8 MP geniş açılı.
Yaptığım deneme çekimlerinde, telefon gündüz çekimlerinde otomatik mod ile keskin ve detaylı kareler yakalamayı başardı. Renkler yapay değildi. Kamera hızlı odaklandı. Sonuç olarak gündüz çekimlerinde veya yeterli ışık kaynağı olduğu zaman ZenFone 4'ün kamerası güzel sonuçlar ortaya koyuyor. Kendi fiyat segmenti için iyi bir performans.
Gece çekimlerine gelirsek, ZenFone 4'ün performansı gündüzleri gibi değil. Kumlanma olabiliyor. Işık kaynakları birkaç fotoğrafta patlamış olarak çıktı. Düşük ışık ve gece performansı beklediğim gibi değildi.
Önde ise 8 MP'lik kamera yer alıyor. Yeterli ışık varsa güzel selfie'ler çekebilirsiniz.
KULLANIM SÜRESİ NEDİR?
Asus ZenFone 4'te 3300 mAh değerinde pil var. Pil bir gün yetiyor. Kendi kullanım deneyimimden size bahsedeyim. Cihazı sabah %100 şarjdan aldıktan sonra evden çıktım ve işe gittim. Twitter, Facebook gibi sosyal medya uygulamalarını kullanmak, biraz oyun oynamak, biraz video izlemek, müzik dinlemek, telefon görüşmesi yapmak, WhatsApp mesajlaşmaları, e-posta trafiği derken akşam eve döndüğümde cihazın şarjı %14 kalmıştı. WiFi ve mobilden de bağlandım. Yani normal bir kullanımda telefon günü rahatça çıkartıyor.
Tabii ki daha yoğun bir kullanımla pil performansı düşüyor. Telefonda 720p çözünürlüğünde video izledim. Parlaklık yarıdan biraz daha aşağıdaydı. Cihazın şarjı bir saat içinde %11 azaldı.
Şarj olma süresine gelirsek, telefon sıfırdan %100'e iki saatlik sürede şarj oluyor.
SONUÇ
Asus ZenFone 4, günlük kullanımda yüksek performans gösteren güzel bir telefon. Yine de fiyat konusunda biraz daha ucuz olsa rekabette rakiplerinin bir tık daha önünde olabilirdi.
DEĞERLENDİRME
Artılar
+Hoş tasarım
+Günlük kullanım performansı yüksek
+Asus güncelleme desteği veriyor
Eksiler
-Asus arayüzünde bir iki ufak yazılımsal hata
TEKNİK ÖZELLİKLER
Boyut: 155.4 x 75.2 x 7.7 mm
Ağırlık: 165 g
Ekran: 5.5 inç IPS LCD 1080 x 1920 çözünürlük
Çipset: Qualcomm Snapdragon 630
RAM: 4 GB RAM
Hafıza: 64 GB (2 TB'a kadar microSD kart desteği)
Kamera: 12+8 MP ana kamera, 8 MP ön kamera
Pil: 3300 mAh
Bağlantılar: 4.5G LTE, Bluetooth 5.0, Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac, dual-band, WiFi Direct, hotspot, USB Type-C 2.0, 3.5 mm jack
Fiyat: 2419 - 2699 TL arasında değişiyor