Huawei Mate 10 Pro'da, Note 8 ve iPhone X'ten bildiğimiz cam ve metal tasarım anlayışı var. Arka kısımdaki kavisli cam kaplama, yan tarafta sağlam metal çerçeveyle buluşuyor. Mate 10 Pro, premium görünüşe sahip. Şık ve güzel tasarım, kullanımda da sorun çıkarmadı. Sadece arkası cam olduğu için bana arada sırada avuç içinden kayacakmış gibi hissiyat yaşattı. Arka kısmı biraz parmak izi tutabiliyor.
Cihazın sağ tarafında ses ve güç düğmeleri, arkasında Leica imzalı çift ana kamera ve parmak izi okuyucu bulunuyor. Sol tarafında sim kart çekmecesi var. Alt tarafında USB-C girişi ve hoparlör ızgarası var. Üstünde ise mikrofonla birlikte kızılötesi alıcı bulunuyor. Bu arada Huawei Mate 10 Pro'da 3.5 mm'lik jack girişi yer almıyor. Kutudan USB-C uyumlu kulaklıklar çıkıyor. Ayrıca kutuda şeffaf kılıf da var.
Huawei Mate 10 Pro'da microSD kart desteği bulunmuyor. 128 GB'lık dahili depolama alanı ise çoğu kullanıcı için büyük bir alan sunuyor. Telefon IP67 sertifikasına sahip, yani suya ve toza dayanıklı.
EKRAN NASIL?
Mate 10 ve Mate 10 Pro arasındaki en büyük farklardan biri, normal modelde LCD, Pro modelinde ise OLED ekranın olması. OLED panel her geçen gün daha fazla telefon üreticisi tarafından kullanılıyor. Apple bile iPhone X'le birlikte OLED ekrana geçiş yaptı.
Mate 10 Pro'nun 6 inç'lik devasa ekranı, 2160x1080 çözünürlük sunuyor. HDR10 özelliği olan OLED ekran, şu anda piyasadaki en iyi ekranlardan biri. Renkler aşırı doymuş değil. Beyaz renk IPS ekrandaki kadar temiz durmuyor, ancak OLED ekran için iyi. Bununla birlikte siyah renk ise gayet güzel görünüyor.
Mate 10 Pro'nun parlaklık seviyesi ise inanılmaz derecede yüksek. Dokunmatik performansına gelince, Huawei'nin daha önce kullandığım telefonlarında (Buna eski amiral gemileri ve orta segment telefonlar dahil olmak üzere) dokunmatik konusunda sorun yaşamamıştım. Bu durum tabii ki üst seviye Mate 10 Pro için de geçerli.
Daha önce belirttiğim gibi Huawei Mate 10 Pro, şu anda piyasadaki en iyi ekrana sahip telefonlardan biri.
PERFORMANSA BİRAZ DAHA YAKINDAN BAKALIM
Huawei Mate 10 Pro'da Hisilicon Kirin 970 sistem çipi ve 6 GB RAM yer alıyor. Bu sistem çipi 8 çekirdekli. 4 çekirdeği 2.4 GHz'de çalışan Cortex-A73, geri kalan 4 çekirdeği ise 1.8 GHz'de çalışan Cortex-A53 oluşturuyor.
Telefonda, yapay zeka özelliklerini optimize eden özel NPU (Sinir ağı işleme birimi) ünitesi var. Bu ünite kullanıcının alışkanlıklarını öğreniyor ve tahminlerde bulunuyor. Ek olarak pil tasarrufu yapıyor ve zaman içinde performans düşüşünden kaçınmak için gereksiz işlemleri de ne zaman kapatacağını iyi biliyor.
Teknik kısımları bir kenara bırakalım ve telefonun kullanım performansına bakalım. Açıkçası 6 GB RAM ve Kirin 970 sistem çipiyle birlikte, Mate 10 Pro üst seviye performans gösteriyor. Cihaz uygulamaları, oyunları milisaniyeler içinde açıyor. Instagram, Facebook, Twitter, Chrome tarayıcısı gibi klasik uygulamalarda sorun yaşamadım. Lineage 2: Revolution, C63 AMG Drift Simulator, PES 2018 ve Asphalt'ı oynadım. Mate 10 Pro, özellikle Lineage 2 gibi görselliği yüksek bir oyunda performanstan ödün vermedi. Oyunları akıcı biçimde oynayabildim. Telefon yoğun kullanımda normal derecede ısınıyor.
Tabii ki Benchmark testleri de olmazsa olmazlardan. Huawei Mate 10 Pro, AnTuTu'dan 178083 puan aldı. Geekbench'te ise tek çekirdekten 1902, çoklu çekirdekten ise 6725 puan almayı başardı.
Telefonun parmak izi hızlı çalışıyor. Parmak izini de kolay şekilde kaydediyor.
İŞİN YAZILIM TARAFI NASIL?
Huawei Mate 10 Pro'da EMUI 8.0 arayüzüyle birlikte Android 8.0 işletim sistemi yer alıyor. Eski telefonlarda EMUI arayüzünden dolayı birkaç kere uygulama çökmesiyle karşılaşmıştım, fakat Huawei bu sefer dersine sağlam çalışmış. Mate 10 Pro'da kullandığım süre boyunca yazılımsal hataya denk gelmedim. Uygulama çökmesi, uygulama açılmaması gibi durumlar olmadı. Arayüz genel olarak akıcı ve hızlı. Bununla birlikte çift uygulamalar da var. Huawei belki sonraki EMUI sürümlerinde bu çift uygulamaları kaldırabilir.
KAMERA DETAYLARI
Huawei, yapay zekanın 12 + 20 MP'lik çift kameraya etki ettiğini iddia ediyor. Yapay zeka ünitesinin farklı nesne ve sahne türlerini tanımladığını, gerekli ayarlamaları yaptığını belirtiyor. Kamerayla haşır neşir oldum. Otomatik algılama özelliklerini birazcık yavaş buldum. Daha belirgin ayarları ise kendim yaptım. Bununla birlikte Mate 10 Pro'nun kamerasını, P10 ve P10 Plus'a göre daha çok beğendim. P10 serisine göre etkileyici bir kamerası var.
Mate 10 Pro'nun kamera uygulaması eski Huawei telefonlara göre çok daha hızlı tepki veriyor, ayrıca akıllıca düzenlenmiş arayüz sunuyor.
Fotoğraf kalitesine gelecek olursak, Mate 10 Pro'la çekilen fotoğraflar genel olarak keskin ve detaylı. Ayrıca aşırı işlenmenin verdiği yapaylığı da göstermiyorlar. Gece çekimleri veya düşük ışıklı ortamlar için Huawei'nin kamerada çalışmalar yaptığı kendini belli ediyor. Gece çekimlerindeki sonuçlarda, eski modellere göre daha az kumlanma vardı. Bu fotoğraflar sosyal medyada paylaşım için gayet iyi görünüyorlar. Yine de çektiğim birkaç fotoğrafta renklerin bazılarında hafiften bozulma olduğunu da gördüm.
Kameranın video kalitesi de, fotoğraflarla aynı paralelde. Işığın iyi olduğu koşullarda Mate 10 Pro, güzel videolar çekiyor. Karanlık ortamlarda ise koşullarla sağlam mücadele ediyor.
PİL ÖMRÜ NASIL? KULLANIM SÜRESİ NEDİR?
Huawei Mate 10 Pro'nun üstün olduğu bir alan pil performansı. Telefon günlük kullanımla, bir buçuk günden iki güne kadar kullanım süresi sunuyor. Sabah evden çıkıp, akşama kadar dışarıda olduğum zamanlarda WhatsApp'ta mesajlaştım, telefon görüşmeleri yaptım, e-postalarımı kontrol ettim, sosyal medya hesaplarına baktım, internette sörf yaptım, video izledim ve üstüne yarım saat oyun bile oynadım. Telefonun yine şarjı vardı ve bir sonraki gün öğleden sonra Mate 10 Pro'yu şarja taktım.
Video oynatma konusunda telefonun pili etkileyici. Online bir servisten izlediğim videolarda, Mate 10'un şarjı saat başına %9-11 arasında düştü. Hatta uzun yolculuğum oldu ve arada Black Mirror'un son sezonunu izledim. Mate 10 Pro bana mısın demedi. Eğer videoları depolama alanına atarsanız veya kullandığınız online video servisinde indirilebilir içerik özelliği varsa, o zaman şarj daha da uzun gidiyor.
Asphalt veya dengi görselliği yüksek oyunlar ise şarjın %16-19 gibi kısmını yiyor. Ancak oyunlar arasında Lineage 2'nin harcadığı şarj biraz daha fazla oldu. Huawei'nin SuperCharge teknolojisi sayesinde 20 dakikalık tek şarjla günü kurtarabilirsiniz. Hızlı şarj çoğu kez işime yaradı ve acil durumlarda beni kurtardı.
SONUÇ
Huawei Mate 10 Pro, ekranı, performansı, kamerası ve piliyle güzel bir telefon. Tasarımı da oldukça güzel. Bunun gibi artılarına karşın fiyat konusunda biraz daha düşük olabilirmiş. Ayrıca Huawei yazılım güncellemelerini de biraz geç verebiliyor. Bir de böyle bir telefonda 3.5 mm'lik jack girişinin olmasını isterdim.
DEĞERLENDİRME
Artılar
+Uzun pil ömrü
+Şık ve premium tasarım
+Etkileyici ekran
+Kamera performansı
Eksiler
-Fiyatı biraz daha düşük olabilirmiş
-3.5 mm'lik kulaklık girişi yok
TEKNİK ÖZELLİKLER
Boyut: 154.2 x 74.5 x 7.9 mm
Ağırlık: 178 g
Ekran: 6 inç OLED 1080 x 2160 çözünürlük
Çipset: 8 çekirdekli Hisilicon Kirin 970 (4x2.4 GHz Cortex-A73 & 4x1.8 GHz Cortex-A53)
RAM: 6 GB RAM
Hafıza: 128 GB
Kamera: 12+20 MP ana kamera, 8 MP ön kamera
Pil: 4000 mAh
Bağlantılar: 4.5G LTE, Bluetooth 4.2, Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac, DLNA, Wi-Fi Direct, hotspot, USB-C portu
İşletim sistemi: Android 8.0 Oreo + EMUI 8.0 arayüzü
Fiyat: 4399 TL
IP67 sertifikası var
Kaynak: TeknoKulis