NASA'nın 2030'lu yıllarda insanları Mars'a götürme planları yaptığını biliyoruz. Zaten genel itibarıyla bu tarz çalışmalar çok maliyetli ve çok zor oldukları için zaman alıyor ve bundan dolayı yıllar sonralara tarih veriyorlar. Ancak bunun henüz hiçbir şey olmadığını söyleyelim. New Scientist'e göre, NASA'daki Jet Propulsion Laboratory'deki bir ekip, Güneş'e en yakın yıldız sistemi olarak bilinen Alfa Centauri'ye bir uzay aracı göndermeyi planlıyor. Ve bu aracın planlanan gönderim tarihi ise 2069. Evet, bu görev şimdiden 52 yıl uzakta ve Apollo 11'in 100. yıldönümüne denk geliyor. Gönderilecek olan sonda, potansiyel olarak yaşanabilir ötegezegen Proxima b etrafında yaşam işaretleri arayacak.
Cevabı basit: Bu geziyi hayata geçirmek için gerekli teknolojiye henüz sahip değiliz. JPL, sondanın şu anda sisteme ulaşması halinde bile oradan gelecek olan sonuçların anlamlı olmayacağını ve sürenin çok uzun olacağını biliyor. Alfa Centauri yaklaşık 4.4 ışık-yılı uzaklıkta olduğundan, ışık hızının (ışık hızı: 299,791 km/s) onda biriyle seyahat edebilen bir uzay gemisine sahip olsanız bile bu yolculuk 44 yıl sürecektir. Yani sonda şu andaki teknolojiyle 2113 yılına kadar sisteme erişemeyecek ve elbette veriler en iyi ihtimalle 4.4 yıl sonra Dünya'ya geri dönecekti
Bununla birlikte, NASA'nın halihazırda böyle bir plan içerisinde olması bile oldukça heyecan verici. Zira okuduğunuz üzere bu rakamlar gerçekten korkunç. Eğer bütçe ve planlamalar kabul edilirse, JPL'den büyük bir ekip yıllarca bu uzay görevi için hazırlanacak ve sahip olunan en iyi teknolojiyi bu göreve adapte etmek için çalışacak.