Breakthrough Listen, Oumuamua'nun bir uzay gemisi mi yoksa doğal bir fenomen mi olduğunu araştıracak.
18 Ekim'de ilk defa tespit edilen Oumuamua (Pan-Starrs 1 teleskobu tarafından saptandı), Güneş Sistemi'nde gözlenen ilk yıldızlararası cisim olma unvanına sahip. I1/2017U1 kod adıyla bilinen cisme Havaii dilinde "Uzaklardan gelen ulak/haberci" anlamına gelen Oumuamua adı verildi.
The Express'in haberine göre puro şeklindeki asteroidin ne olduğu Breakthrough Listen tarafından araştırılacak. Breakthrough Listen ise dünya dışı akıllı yaşam formlarını araştıran bir proje. Bu proje Rus milyarder Yuri Milner'ın araştırma programının tamamlayıcı parçalarından biri. Breakthrough Listen'ın başında ise Stephen Hawking ve bir grup bilim insanı bulunuyor.
Breakthrough Listen ekibi yaptığı açıklamada şunları söyledi:
"Araştırmacılar daha önceki çalışmalarında uzayda uzak bir noktaya gitmek için uzay aracının muhtemel olarak puro veya iğne şeklinde bir tasarıma sahip olması gerektiğini ileri sürmüştü. Bu tasarım sürtünmeyi en aza indirip, yıldızlararası gaz ve tozdan kaynaklanan hasarı minimuma indirebilir."
Açıklamanın devamı şöyle:
"Oumuamua'nın doğal bir oluşum olması ihtimali daha yüksek. Yine de doğal kökeninin ne olduğu hakkında henüz fikir birliği mevcut değil. Breakthrough Listen olarak Oumuamua'nın doğal mı yoksa yapay bir cisim mi olduğunu keşfetmek için pozisyonumuzu aldık."
Harvard Üniversitesi'nden Astrofizik profesörü Avi Loeb ise daha ileri giderek ilginç bir yorumda bulundu. Loeb, uzaylıların belki de hızlı yolculuk eden ana gemisi olduğunu ve gezegen sistemlerine ise Oumuamua gibi keşif gemileri bıraktığını belirtti. Profesör, "Eğer bu uzay cisminin kökeni doğalsa o zaman Güneş Sistemi'nde bunun gibi örnekler olabilir. Eğer yapaysa belki bir uzay aracı veya uzaylı medeniyetin önemsiz bulduğu bir atık bile olabilir" dedi.
Dr. Andrew Siemion ise Oumuamua'nın ilginç veriler sunabileceğini belirterek, hızlı giden nesneleri izleme kabileyeti fırsatı yakaladıklarını söyledi.
Bilim insanlarından oluşan ekip, 10 saat boyunca radyo frekanslarını dinleyecek.