Sony Xperia XA1 modeli klasik Xperia tasarımına sadık kalan bir telefon. Ekranın yan çerçeveleri oldukça ince, ama üst ve alt çerçeveler kalın. Sanal tuşlar da ekranın içinde yer alıyor, bu yüzden ekranın belirli bir bölümünden yiyorlar.
Xperia XZ'de kasa tasarımında bir takım değişiklikler vardı, mesela kenar taraflar kavisli hale getirilmişti. İşte aynı tasarım XA1'de de geçerli. Böylece telefon ele oturuyor. Kenar kısımların, arka tarafın pürüzsüz olması da telefonu kullanırken rahatlık sağlıyor.
SONY XPERIA XA1'İN FOTOĞRAFLARI
Cihazın sağ yanında güç, ses ve kamera kısa yol düğmesi konumlandırılmış. Tuşların yerleri gayet iyi, baş parmağınızla kolayca düğmelere ulaşıyorsunuz. Güç tuşunda parmak izi tarayıcı yok. Ayrıca bize gelen test telefonunun ses düğmesinde hafif boşluk vardı. Kamera kısa yol butonu her zamanki gibi aşağıda yer alıyor, telefonu yatay tuttuğunuz zaman ekrana basmadan bu düğmeyle bolca fotoğraf çekebilirsiniz. Ama ses düğmesindeki gibi bu tuşta da boşluk vardı.
Telefonun sol yanında sim kart ve microSD kart çekmecesi var. Açması oldukça kolay. Alt tarafta USB-C portu ve hoparlör, üstte kulaklık girişi yer alıyor. Arka tarafta sol üst köşede ana kamera ve hemen altında flaş var.
EKRAN NASIL?
Xperia XA1'de 5 inç'lik 720p (720 x 1280 çözünürlük) IPS LCD ekran yer alıyor. 294 ppi oranına sahip telefonun ekranın takıldığım noktası çözünürlüğü oldu. Keşke Sony ekranda Full HD çözünürlüğü tercih etseymiş, daha iyi olurmuş. Ekran renkleri aşırı doygun olarak göstermiyor, bu açıdan başarılı. Dokunmatik performansı hızlı, algılamama gibi sorunla karşılaşmadım.
KALBİNDE MEDİATEK ATIYOR
Telefon MediaTek Helio P20, 3 GB RAM ve 32 GB depolama alanıyla donatılmış. P20, 8 çekirdekli bir sistem çipi. 4 çekirdeği 2.3 GHz'de, geri kalan 4 çekirdeği 1.6 GHz'de çalışıyor.
Bu donanım, arayüz ve normal uygulamalarda başarılı, akıcı. İki boyutlu oyunlarda XA1'in performansı hızlı. Son dönemdeki gözde oyunlarımdan biri olan Iron Blade'i XA1'de oynadım. Oyunun menülerinde hafiften yavaşlık oldu ama oyun içi performans iyiydi. Mortal Kombat X ve vazgeçilmezim Marvel Şampiyonlar Turnuvası'nda da problemle karşılaşmadım.
Bu arada depolama alanının 32 GB olduğundan sizlere bahsetmiştim. Bunun neredeyse 11 GB'ını Android işletim sistemi ve arayüz kaplıyor. Geri kalan kullanıcıya bırakılmış. Normal kullanım için yaklaşık 21 GB olan alan gayet yeterli, eğer yetmez derseniz 256 GB'a kadar microSD kart desteği var.
KUTUDAN ANDROID 7.0'LA ÇIKIYOR
Telefonda Android 7.0 Nougat işletim sistemi var. Arayüz temiz ve yazılımsal sorunla karşılaşmadım. Sony genelde yazılım tarafında başarılı işlere imza attı, aynı geleneği XA1'de sürdürüyor. Sony albüm ve Google Fotoğraflar gibi bir iki çift uygulama var.
KAMERAYA BAKALIM
Xperia XA1'de 23 MP'lik kamera var (Tabii ki Exmor RS). Kamera gündüz ışığında güzel fotoğraflar çekiyor, video kaydı yapıyor. Kamera detayları yakalamada başarılı, ancak ışık seviyesi düşük olduğunda ve gece çekimlerinde kumlanma oluyor. Bir de görüntü işleme süresi orta seviyede. Önde 8 MP'lik kamera var. Eğer yeterli ışığı tutturursanız güzel selfie'ler çekme imkanınız var.
KULLANIM SÜRESİ
Telefonda 2300 mAh değerinde pil bulunuyor. Normal kullanımla pilin sunduğu süre bir gün. Eğer oyun oynayıp, ağır uygulamaları işin içine sokarsanız bir günlük süre kısalıyor. Bence Sony daha büyük değerde pil kullanabilirmiş. Diğer yandan acil durumlar için Stamina modu var. Bu modu açarak telefonu daha uzun süre de kullanabilirsiniz. Xperia XA1, hızlı şarja sahip. Eğer acele işiniz varsa ve telefonda şarj kalmadıysa, kısa sürede telefonu biraz şarj edip kullanabilirsiniz.
SON SÖZLER
Sony Xperia XA1'de FM radyo bulunuyor. Yolculuk yaparken radyo dinlemek gayet iyi. Telefonda bana göre en büyük eksiklik, parmak izi tarayıcısının olmaması. XA1'ten düşük bazı telefonlar da bile parmak izi okuyucusu var. Keşke Sony bu özelliğe XA1'de de kullansaymış.
DEĞERLENDİRME
Artılar
+Günlük kullanımda hızlı
+Kamera performansı iyi
Eksiler
-Ekran çözünürlüğü Full HD olabilirmiş
-Parmak izi tarayıcısı yok
TEKNİK ÖZELLİKLER
Boyut: 145 x 67 x 8 mm
Ağırlık: 143 gr
Ekran: 5" IPS LCD 720 x 1280 çözünürlük
Çipset: 8 çekirdekli MediaTek Helio P20 (4 çekirdek 2.3 GHz + 4 çekirdek 1.6 GHz)
RAM: 3 GB
Hafıza: 32 dahili depolama + microSD (256 GB'a kadar)
Kamera: 23 MP ana kamera + 8 MP ön kamera
Pil: 2300 mAh
Bağlantılar: 4.5G LTE Cat4/Cat6, A-GNSS (GPS + GLONASS), WiFi Miracast, Bluetooth 4.2, Google Cast, NFC, USB-C
İşletim sistemi: Android 7.0 Nougat
Sim kart türü: Nano
Kaynak: TeknoKulis