Başarı Ticaret geçtiğimiz aylarda satışa çıkardığı yerli akıllı telefon KAAN N1 ile dikkatleri üstüne çekmiş ve ses getirmişti. Şimdi de seriye KAAN A1 katıldı. Yeni ve güncel bir cihaz olan A1, test konuğumuz oldu. Lafı daha fazla uzatmadan incelememize geçelim.
TASARIM DETAYLARI
KAAN A1, metal yekpare kasaya sahip bir telefon. Tasarımı hoş. Tek elde kullanımı rahat ve ele oturuyor. Kenar kısımları parmak içlerini rahatsız etmiyor.
Telefonun sağ tarafına ses ve güç düğmeleri, soluna sim kart yuvası konumlandırılmış. Ses ve güç düğmelerine basması kolay. Baş parmak rahatça düğmelere ulaşıyor. Alt kısımda USB portu, hoparlör ızgaraları, üstte kulaklık girişi var. Arka tarafta kamera üst orta kısımda bulunuyor. Ana kameranın hafif çıkık yapısı var. Altında çift tonlu LED flaş, onun altında parmak izi okuyucu var. Parmak izi okuyucunun yeri iyi ayarlanmış.
Ekstra olarak kutu içeriğinden de söz etmek istiyorum. KAAN A1'in kutusunda kullanım kılavuzu, garanti belgesi, USB kablosu, şarj adaptörü, kulaklık dışında kılıf ve ekran koruyucusu var. Telefon için ekstra olarak kılıf aramaya gerek kalmıyor. Güzel bir detay.
EKRAN PERFORMANSI
KAAN A1'de 5" IPS LCD ekran yer alıyor. Çözünürlüğü HD (720p). Artık günümüzde birçok telefonda Full HD standart olarak sunuluyor, keşke Başarı, KAAN A1'de HD yerine 1080p'yi tercih etseymiş. Ekranın kalitesi, renkler, dokunmatik performansı yeterli. Kullandığım süre zarfında cihazın ekran performansından memnun kaldım. Ancak Güneş altında parlaklığı en sona kadar açmam gerekli oldu. Bu arada telefonun ekranında çizilmelere ve darbelere karşı Dragontrail Glass koruma var.
TELEFON NELER SUNUYOR?
Cihazda 1.3 GHz'de çalışan 4 çekirdekli MediaTek MT6737 sistem çipi, ARM Mali-T720 grafik işlemcisi, 2 GB RAM, 16 GB dahili depolama alanı var. KAAN A1 günlük kullanım açısından sonra derece uygun bir telefon. Sosyal medya uygulamalarını kullanırken, internette bir şeylere bakarken, müzik dinlerken veya video izlerken sorun yaşamadım. Bununla birlikte oyunlar oynayabilirsiniz, ancak grafikleri ağır olan oyunlarda telefon yavaşlıyor. KAAN A1 ağır oyunlarda yeterli olmuyor.
Benchmark'lar olmazsa olmaz. KAAN A1 AnTuTu'dan 28137, GeekBench 4'te tek çekirdekten 568, çoklu çekirdekten 1416 puan aldı.
Depolama alanının 10 GB'ı kullanıcıya ayrılmış. Geri kalan işletim sistemine ait. Eğer telefona arşiv atmaktan veya bolca fotoğraf, video çekip doldurmaktan yana değilseniz, depolama alanı normal kullanım için yeterli olacaktır. Ama daha fazlası için 32 GB'a kadar microSD kart desteği var. Parmak izi okuyucusu hızlı. Hatta parmak izini telefona kaydetmeniz de hızlı. Fakat cihaz birkaç kere parmak izimi tanımadı.
KAAN A1 kutudan Android 7.0 Nougat işletim sistemiyle çıkıyor. Arayüz sade. Bu yüzden hoşuma gitti, kullanımda kolaylık sunuyor. Akıcı performansı var. Ön yüklü olarak birkaç tane Turkcell uygulaması bulunuyor.
SIRA KAMERALARDA
Telefonun arkasında çıkıntılı 13 MP ana kamerayla birlikte, çift tonlu LED flaş bulunuyor. Ana kamera biraz geç odaklanabiliyor. HDR yeteneğine sahip KAAN A1'in kamerası genel olarak kendi segmentine uygun performansı sunuyor. Gündüzleri güzel kareler yakalayabilirsiniz. Ancak yüksek beklentiniz olmasın. 5 MP'lik ön kamera ise biraz daha iyi olabilirmiş.
PİL DURUMU
Telefonda 2300 mAh'lık pil var. KAAN A1'i günlük kullanımla en başta test ettim. Hücresel bağlantıyı 3G olarak seçtim, biraz sosyal medya, biraz internet, biraz müzik derken akşam eve dönüşte cihazda %18 şarj gördüm. Ama bağlantıyı 4.5G'ye çekip, video ve birkaç oyunu işin içine katınca şarj yüzdesi %1-2'ye indi. Özetlemek gerekirse KAAN A1 normal kullanımla bir günü çıkarıyor, fakat ağır kullanımla bir günlük süre kısalıyor.
Telefon %0'dan %100'e iki buçuk saatte şarj oldu. Cihazı fişe taktığımda saat öğleden sonra ikiydi, dört buçuk civarı tam dolmuş şekilde fişten aldım. Burada bir noktaya daha değinmek istiyorum, bize gelen test telefonu en başta şarj olmadı. Kabloda veya telefonda arıza var mı diye kontrol ettim, ama sorun bulamadım. Zaten sonra kendi kendine düzeldi.
RADYOSU VAR
Kullanım süresinde bahsetmiştim, ama daha detaylı açıklayayım. KAAN A1, 4.5G'yi destekliyor. Cihazda Cat 4 var. Ayrıca telefonda FM radyo da bulunuyor. Bir yerden bir yere giderken radyoyu dinlemek çok keyifli.
Sonuca gelecek olursa KAAN A1, 1000 TL altında alabileceğiniz telefon seçenekleri arasında değerlendirilebilir. Günlük kullanım açısından uygun performansa sahip. Şüphelendiğim konu güncellemeler. Umarım Başarı, KAAN A1 için Android güncellemeleri yayınlar.
DEĞERLENDİRME
Artılar
+Günlük kullanım için uygun performans sunuyor
+Parmak izi okuyucusu hızlı
Eksiler
-Ekran çözünürlüğü Full HD olabilirmiş
TEKNİK ÖZELLİKLER
Boyut: 143.8 x 70.1 x 7.6 mm
Ağırlık: 129 gr
Ekran: 5" IPS LCD 720 x 1280 çözünürlük
Çipset: 4 çekirdekli MediaTek MT6737 (1.3 GHz)
RAM: 2 GB
Hafıza: 16 dahili depolama + microSD (32 GB'a kadar)
Kamera: 13 MP ana kamera + 5 MP ön kamera
Pil: 2300 mAh
Bağlantılar: 4.5G LTE Cat 4, Bluetooth 4.0, microUSB2.0, GSM900/DCS/GSM800/PCS, WCDMA B1/B8, FDD LTE B1/B3/B7/B8/B20, TDD-LTE B38
İşletim sistemi: Android 7.0 Nougat
Fiyat: 649 TL
Kaynak: TeknoKulis