Nokia 8 sade tasarıma sahip ve bu sadeliği ile gayet güzel görünüyor. Cihazın kasası alüminyum. Nokia'nın açıklamasına göre tek parça 6000 serisi alüminyum bloğundan üretilmiş. IP54 sertifikalı olan telefon su sıçramalarına dayanıklı.
Arka kısımda kenarlar kavisli şekilde tasarlanmış. Bu şekilde cihaz ele oturuyor ve parmak içlerini rahatsız etmiyor. Parmak izi de tutmuyor. Nokia 8'in ses kontrol ve güç düğmesi sağda yer alıyor, konumlandırılmaları iyi. Başparmağım tuşlara rahat şekilde ulaştı, sorun yaşamadım. Nokia 8'in sol tarafında sim kart yuvası, üstünde kulaklık girişi, altında hoparlör ve USB-C portu yer alıyor. Hoparlörün ses performansı yeterli. Ön tarafta parmak izi sensörü var. Parmak izi tarayıcı hızlı, ama telefonu kullandığım süre boyunca sadece iki kere parmağımı tanımadı. Bunun dışında başka bir sorun olmadı.
Telefon tasarım olarak güzel olsa da, sonuç olarak Nokia markasının vurgulandığı, kendine ait tasarım imzasını da görmek isterdim. Bu açıdan piyasadaki bazı Android telefon modelleriyle benzer görünüyor. Tasarım olarak öne çıkan farklılığı yok.
NOKIA 8'İN EKRANI VE PERFORMANSI
Nokia 8'de 5.3 inç'lik IPS QHD (2560 x 1440 çözünürlüğünde) ekran var. Ekran berrak ve parlak görüntü sunuyor. Renkler konusunda abartılı değil, olması gerektiği biçimde renk tonlarını gösteriyor. Birçok video izledim, fotoğraflara baktım, oyunlar oynadım. Simgelerin nasıl gözüktüğüne kadar detayları inceledim. Özetle ekranı genel olarak beğendim. Güneş altında da ekran görünüyor. Dokunmatiğe gelince, bu konuda sakın şüpheniz olmasın, dokunmatiği gayet başarılı. Nokia 8'in ekranı, darbelere ve çizilmelere karşı Corning Gorilla Glass 5 ile korunuyor.
Telefonda birçok cihazda kullanılan Qualcomm Snapdragon 835 sistem çipi var. 4 GB RAM ve 64 GB dahili belleğe sahip. Eğer depolama alanı yetmezse 256 GB'a kadar microSD kart desteği sunuyor.
Nokia 8'in günlük performansı üst düzeyde. Telefonda sosyal medya uygulamalarını kullandım, müzik dinledim, video izledim, kitap okudum, internette sörf yaptım. Klasik kullanımda sorun çıkarmadı. Nokia 8'de çeşitli oyunlar oynadım ki, bunlar arasında Shadow Fight 3, Modern Combat 5, Asphalt 8: Airborne, Hitman Sniper, Marvel Şampiyonlar Turnuvası bulunuyor. Görsel yönü güçlü oyunlarda telefonun performansı iyi. Oyun oynarken yavaşlama veya takılma problemleri yaşamadım. FPS düşüşü olmadı. Tabii ki benchmark testleri de olmazsa olmazlar arasında. Cihaz, GeekBench 4'te tek çekirdekte 1933, çoklu çekirdekte ise 6575 puan aldı. AnTuTu puanı ise 177446. Bu kadar oyun ve Benchmark'tan bahsetmişken, Nokia 8'in normal derecede ısındığını belirteyim.
ARAYÜZ VE YAZILIM
Nokia 8'in performansını artıran diğer nedenlerden biri de işletim sistemi. Telefon kutudan Android 7.1.1 Nougat işletim sistemiyle çıkıyor. Kullanıcıya safkan Android deneyimi sunuyor. Şirketin tabiriyle de gereksiz ekstra uygulamalar yer almıyor. Bu açıdan dolayı başarılı buldum. Eskiden telefon üreticileri cihazlarına bir ton uygulama yüklerdi, fakat son yıllarda çoğu şirket uygulamaların sayısını azaltmaya ve daha basit kullanım deneyimi sunmaya başladı. Zaten önemli olan da sade ve kolay olması.
Saf Android işletim sistemi diğer yandan güncellemelerin de daha hızlı gelmesi demek. Nokia zaten bu konuda söz vermişti ve aylık güvenlik güncellemelerini düzenli olarak yayınlıyor. Ayrıca Android Oreo, Nokia 8 için daha yeni yayınlandı. Telefonun Oreo performansını da ayrı olarak önümüzdeki günlerde değerlendireceğim.
KAMERA
Nokia seneler önce çıkardığı telefonlarda kamera konusunda donanım uzmanlığına sahipti. Bu yüzden Nokia 8'in kamera performansından olan beklenti yüksekti. Peki kamera nasıl?
Telefon hem renkli hem de tek renkli sensörlere sahip 13 MP'lik çift arka kameraya sahip. Bu sensörler görüntüyü birleştiriyor. Kamerada tabii ki bir Nokia klasiği olarak Carl Zeiss lensi yer alıyor. Zeiss'in rahatlatıcı kullanımı kendini hissettiriyor. Kamera genel olarak dengeli ve güzel fotoğraflar çekiyor. Bununla birlikte otofokus özelliğini biraz yavaş buldum. Ara ara fotoğraf karesi içinde odaklanması gereken yere dokunmak zorunda kaldım.
Çift kamera kurulumu daha önce bahsettiğim gibi tek renk ve renkli sensör üstüne geliştirilmiş. iPhone 8 Plus gibi değil. Daha çok Huawei P10'un kamera çözümüne benziyor. Yani ikinci kamera siyah – beyaz fotoğraflar çekiyor ve bunu renkliyle birleştiriyor. Böylece ortaya normal renkli sensörün çektiği fotoğraftan daha ayrıntılı bir sonuç koyuyor.
NOKIA 8 İLE ÇEKİLMİŞ ÖRNEK FOTOĞRAFLAR GALERİSİ İÇİN BURAYA TIKLAYIN
Telefonun 13 MP'lik ön kamerasını genel olarak beğendim. Güzel Selfie'ler çekiyor, geniş açılı olmasından dolayı da arkadaş grubunuzla da rahatlıkla selfie çekebilirsiniz. Bununla birlikte ön kamera Nokia'nın pazarlama üstüne yoğunlaştığı bir özellik için oldukça önemli. Bu özelliğin adı ise Dual-Sight. Bu mod bölünmüş ekranlı fotoğraflar ve videolar çekmek için hem ön hem de arka kamerayı aynı anda kullanmaya olanak veriyor. Güzel anlarınızı ölümsüzleştirmek için bu modu kullanabilirsiniz. Şahsen ben pek tercih etmedim, ancak başka kişiler için Dual-Sight kullanışlı olabilir.
Nokia 8'de Facebook Live ve YouTube Live özelliği var. Yani kamera arayüzünden tek dokunuşla canlı yayın yapılabiliyor. Arayüz demişken, kamera yazılımı genel olarak sade tutulmuş, fakat çift kamera arasında geçiş seçenekleri daha kolay kullanım sunabilirmiş.
OZO Audio özelliğinden de bahsetmeden olmaz. OZO, video çekiminde alansal 360 derece ses kaydı yapmayı sağlıyor. Audio Focus (Ses odaklama) modu ise ortam ve arka plan seslerini azaltırken, doğru sesleri vurgulamaya olanak tanıyor.
PİL PERFORMANSI VE SON KISIM
Nokia 8 parlak ve yüksek çözünürlüklü ekrana sahip. Güçlü donanımı var. Bunlarla birlikte kullanım süresinin de iyi olması bekleniyor. Telefonun pil değeri 3090 mAh.
En güzeli size kendi tecrübemi aktarayım. Sabah 07:00'da tam şarjla evden çıktım. Biraz telefon görüşmesi, biraz e-posta trafiği, biraz internette sörf ve sosyal medya derken akşam eve döndüğümde telefonun şarjı %62'di. Fakat gün içinde ne oyun oynadım ne de video izledim. Evde, Nokia 8'i şarj etmedim ve "Beni rahatsız etme" moduna alıp, kenara koydum. Bir sonraki gün sabah saatlerinde evden çıktım, öğlen 15:30 gibi telefonda %15 şarj kalmıştı. Fakat oyun oynayıp, hücresel bağlantıyı 4.5G'de kullandım. Oynadığım online FPS oyunu Guns of Boom, her 10-15 dakikada bir %5 şarjı yedi. Arada bir de Marvel Şampiyonlar Turnuvası var, o da şarjın önemli kısmını götürdü.
Sonuç olarak Nokia 8 günlük kullanımla tam gün size yetecektir. Hatta bu süre biraz daha hafif bir kullanımla bir buçuk güne kadar çıkabilir. Ancak ağır oyunlar ve uygulamalar işin içine girince süre biraz daha kısalıyor. Telefon Qualcomm'un Quick Charge 3.0 teknolojisine sahip, bu sayede hızlı şarj olabiliyor.
Nokia'nın amiral gemisi telefonla geri dönmesi iyi oldu. Mobil pazarın eski isimlerinden biri. Nokia 8, genel olarak performansı, saf Android işletim sistemi, hızlı güncellenmesi ve basit kullanımıyla öne çıkıyor. Şu anda piyasada olan bazı telefonlardaki tam OLED ekrana sahip değil, ama ekranı güzel. Suya ve toza dayanıklı olmasını da isterdim, artık IP68 birçok üst düzey telefonda bulunuyor. Bunlar Nokia'nın bir sonraki modelinde telafi edilecek kısımlar. Eğer üst düzey bir telefon düşünüyorsanız, Nokia 8'i seçenekler arasında değerlendirmenizi tavsiye ederim.
DEĞERLENDİRME
Artılar
+Genel olarak hızlı ve üst düzey performans sunuyor
+Safkan Android işletim sistemi
+Hızlı güncelleniyor
+Pil konusunda başarılı
+Carl Zeiss lenslere sahip ana kamera
Eksiler
-Ekran ve kasa oranı daha iyi olabilirmiş
-Çift kamera geçişi daha kullanışlı yapılabilirmiş
TEKNİK ÖZELLİKLER
Boyut: 151.5 x 73.7 x 7.9 mm
Ağırlık: 160 g
Ekran: 5.3 inç IPS QHD 2560 x 1440 çözünürlük
Çipset: Qualcomm Snapdragon 835
GPU: Adreno 540
RAM: 4 GB RAM
Hafıza: 64 GB dahili depolama + microSD
Kamera: Çift 13 MP ana kamera + 13 MP ön kamera
Pil: 3090 mAh
Bağlantılar: LTE (4.5G) Cat. 9, 3CA, 802.11 a/b/g/n/ac (MIMO), Bluetooth 5.0, GPS/AGPS+GLONASS+BDS, NFC (paylaşım) ANT+, USB-C
İşletim sistemi: Android 7.1.1 Nougat (Android Oreo güncellendi)
Sim kart: Nano
Fiyat: 3299 TL
Parmak izi sensörü: Var
IP54 sertifikası var (Su sıçramalarına dayanıklı)
Kaynak: TeknoKulis