Neredeyse her gün farklı bir kullanım alanına yayılan yapay zeka, bu sefer de ağır hastaların kalan ömürlerini ölçmek için kullanılıyor.
YÜZDE 69 ORANINDA DOĞRU TAHMİN ETMİŞ
Güney Avusturalya'daki Adelaide Üniversitesi'nin Toplum Sağlığı Bölümü ve Bilgisayar Bilimleri Bölümü araştırmacıları, yapay zekayı ağır hastalar için kullanma hedefiyle bir çalışma yaptı. Çeşitli uluslararası araştırmacıların da katkıda bulunduğu çalışmada, önce yapay zekaya 48 ağır hastanın göğüs röntgenlerini analiz etme becerisi kazandırıldı. Daha sonra ise bilgisayarın analiz ettiği röntgenlerden hastaların kalan ömürleri için bir tahmin oranı çıkartıldı.
Dünya çapında ilk olduğu ifade edilen bu çalışmada, yapay zeka hangi hastaların beş yıl içerisinde öleceğini %69 oranla tahmin edebilmiş. Bu da uzman doktorların aynı gözlemler ile vardıkları sonuçlara oldukça yakın deniliyor.
DOKTORLARA YARDIMCI OLMASI AMAÇLANMIŞ
Makine öğrenme ve derin öğrenme metotlarının ağırlıklı kullanıldığı analiz sisteminin, hangi hastaların daha acil bakıma ihtiyacı olduğu konusunda doktorlara yardımcı olması amaçlanmış.
Araştırmacılar, sistemin röntgenlerde neye bakıp da bu tahmini yaptığını tam olarak açıklığa kavuşturamadıklarını da itiraf ediyor. Ama yapay zekanın en sağlam tahminleri anfizem benzeri ağır kronik hastalıklar ve tıkanıklığa bağlı olası kalp krizleri olmuş. Çalışmanın sonuçlarının yepyeni medikal inceleme alanlarına yol açması bekleniyor. Özellikle de farklı ölümcül hastalıkların durumunun erken teşhisine yardım olabilceği ifade edilmiş.