Göz kırpma hareketini incelemek, kanat çırpan bir kuşun uçuş mekanizmasını analiz etmek için yüksek performanslı kameralara ihtiyaç duyuluyor. Daha önce Tokyo Üniversitesi araştırmacıları tarafından saniyede 4.4 trilyon kare yakalayabilen kamera geliştirilmişti. Ancak Lund Üniversitesi'ndeki araştırmacılar saniye 5 trilyon kare yakalayabilen yüksek hızlı kameralarıyla bu rekoru geçmeyi başardılar.
KODLANMIŞ LAZER IŞIKLARI
Bu görüntülemede, Çoklu Pozlar İçin Frekans Tanınma Algoritması (FRAME)Teknolojisi kullanılıyor. Zamanın bu kadar ince ayrılabilmesi için kamera, tek bir kareden birkaç görüntü çekiyor. "Deklanşör" açıkken, birkaç farklı lazer ışığı yanıp sönüyor. Kodlanmış lazer ışıkları, bir şifre çözme anahtarı kullanılarak bilgilerin geri kalanından ayrılabiliyor. Yani kamera aslında saniyede ayrı ayrı 5 trilyon kare çekmiyor. Kodlanmış lazer ışıklarının çözümüyle 5 trilyon kare sayısına ulaşılıyor.
Shift deletenin haberine göre bu performans, daha önce imkansız olduğu söylenen ışığın hareketini görselleştirmek için yeterlidir. Yukarıdaki videoda yaklaşık bir A4 kağıdı boyunca giden ışığın yavaşlatılmış hali görülmektedir.
Fiziksel ve biyolojik fenomeni saniyenin 0,2 trilyonu kadar kısa bir sürede yakalayabilen kamera, bilimsel ve endüstriyel alanda önemli görevlere imza atacaktır.