İngiliz bilim adamları tarafından yapılan yeni bir çalışma, dünya üzerindeki insan yapımı nesnelerin toplam ağırlığının yaklaşık 30 trilyon ton olduğunu ortaya koydu.
Sonuçları Anthropocene Review dergisinde yayımlanan araştırmada, Dünyanın "teknosferi" olarak adlandırılan bütün kırsal, kentsel altyapıların, araçların, makinaların, yeryüzündeki, gökyüzündeki ve deniz üstündeki her araç ve yapının, her bir teknoloji parçasının ve atık alanlarındaki tüm çöplerin toplamda yaklaşık 30 trilyon ton ağırlığında olduğu hesap edildi.
METREKAREYE 50 KİLO ÇÖP
Araştırmada, bütün teknosferin yeryüzüne eşit olarak dağıtılması durumunda her bir metrekareye 50 kilo çöp düşeceğini kaydedildi. Araştırmacılardan Leicester Üniversitesinde görev yapan palaeobiyoloji profesörü Jan Zalasiewicz yaptığı açıklamada, insanların hayatlarını sürdürmek üzere inşa ettiği, evlerin, fabrikaların, çiftliklerin, madenlerin, yolların, havaalanlarının, limanların ve bilgisayar sistemlerinin ardında büyük miktarda atıklar bırakarak çok büyük miktarlara ulaştığını dile getirdi.
Teknosferin ortaya çıkışı ise 1950'lerden günümüze kadar gelen, Antroposen olarak adlandırılan ve insanın dünyayı şekillendirdiği dönem olarak nitelendiren yeni jeolojik çağ ile bağdaştırılıyor.
Teknosferin kendi dinamikleri ve enerji akışıyla insan yaşamı için gerekli olan bir sistem olduğunu ifade eden Zalasiewicz, "Teknosfer jeolojik olarak henüz çok yeni olabilir, ancak oldukça hızlı bir şekilde büyüyor ve şimdiden dünya üzerinde çok derin bir ayak izi bıraktı." ifadesini kullandı. Dünyanın hayatını devam ettirmesine yarayan biyosferin tersine teknosfer, kendisini oluşturan materyallerin geri dönüşümü konusunda yetersiz kalıyor