Vodafone Dijital Dönüşüm Zirvesi 2016, Türkiye'nin ilk interaktif dijital senfonisiyle başladı. Tasarım danışmanlığını Arzu Kaprol'un, sanat yönetmenliğini Mercan Dede ve Ouchhh'un, hikâye anlatıcılığını ise Şebnem Ferah'ın üstlendiği, "Hayal kurmaya cüret et" temalı dijital senfoni, Borusan Quartet tarafından icra edildi. Dinleyicilerin akıllı telefonlarıyla interaktif olarak katıldıkları dijital senfonide, drone (insansız hava aracı) ve yüz izleme gibi en yeni dijital teknolojiler kullanılırken, eşzamanlı olarak ışık gösterisi de yapıldı. Dijital senfoni, Arzu Kaprol'un "SS'16 Dare To Dream" isimli koleksiyonundan parçalara ve zirveye özel olarak tasarlanan kıyafetlere de ev sahipliği yaptı.
Zirvenin açılış konuşmasını Vodafone Türkiye CEO'su Gökhan Öğüt yaptı. Her şeyin hızla dijitalleştiğine ve sanattan spora her alanda tüm ezberlerin bozulduğu bir geleceğe doğru ilerlediğimize dikkat çeken Öğüt, şunları söyledi:
"Vodafone olarak, geçen yıl başlattığımız dijitalleşme diyaloğunu bu yıl daha da güçlendirerek devam ettiriyoruz. Dijital Dönüşüm'ü gerçekleştirecek olanların bireyler ve kurumlar olduğuna inanıyoruz. Dolayısıyla, 7'den 70'e herkesi Dijital Dönüşüm'ün bir parçası olmaya davet ediyoruz. Türkiye'yi 2023 ve ötesine taşıyacak ana unsur, gücünü dijitalleşmeden alan ezberbozan teknolojiler olacak. Daha iyi bir gelecek için herkesin Dijital Dönüşüm'ün lideri olması gerekiyor. Bu ne kadar hızlı olursa, Türkiye'nin dünya dijitalleşme liginde üst sıralara yerleşmesi de o kadar hızlı olacak. Bu noktada, en yakın fırsat, 1 Nisan itibariyle hayatımıza girecek 4.5G teknolojisi olacak. 4G ve üstü teknolojilerde sahip olduğumuz 30 yıllık global deneyimimizle Türkiye'de her yerde herkesin hayatını değiştirmeyi hedefliyoruz. Yeni '4bucakG' stratejimizle 4.5G'yi 81 ilde en ücra köşeye kadar götüreceğiz. 4.5G için yaptığımız yatırımlarla Türkiye'de 'en geniş kapsamaya sahip operatör' olmayı taahhüt ediyoruz."
Zirvenin açılışında Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu Başkanı Dr. Ömer Fatih Sayan da bir konuşma yaptı. Sayan, şunları kaydetti:
"Günümüzde her şey hızla dijitalleşiyor. Bugün artık, Endüstri 4.0 dönemindeyiz. Gelecekte, gücünü dijitalleşmeden alan iş modelleri başarılı olacak. Teknoloji, önce insanları, ardından makineleri birbirine bağladı. Yakın gelecekte de nesneleri birbirine bağlayacak. Bu dönüşüm ise sadece hayallerimizle sınırlı olacak. Telekomünikasyon sektörü, tüm dünyada olduğu gibi Türkiye'nin gelişiminde de önemli rol oynuyor. Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu olarak, Ulusal Genişbant Stratejisi'ni tamamlamak üzereyiz. Bu stratejinin hayata geçmesiyle birlikte sayısal uçurumun azaldığı bir Türkiye'ye adım atacağız. Vatandaşlarımıza her an her yerde yüksek hızlı genişbant erişimi sağlayacağız. 1 Nisan sabahı itibariyle hizmete sunacağımız 4.5G, genişbant yol haritamızda önemli bir adım olacak. 4.5G, sadece yeni bir teknoloji değil, aynı zamanda yeni bir yaşam ortamı getirecek. Bu teknolojiyle birlikte en az 10 kat daha hızlı internet bağlantısına sahip olacağız. Ülke olarak, Dijital Dönüşüm'ün parçası olmalıyız. Aksi durumda, teknoloji transferi yapmaktan öteye geçemeyiz. Dijital Dönüşüm'ün dışında kalmak bizi yaşamın dışında bırakacak. Dijitalleşmenin etkin bir biçimde hayata geçeceği yeni bir çağa giriyoruz. Bu yeni dönemde biz de bilgi ve iletişim sektöründe yerli ürün ve hizmetlerimizle daha fazla söz sahibi olmayı hedefliyoruz. Birlikte hayal ediyoruz, bu hayalleri birlikte gerçekleştireceğiz. Türkiye'ye dijital yenilikleri tanıtan Vodafone'a teşekkürlerimi sunuyor, herkesi dijitalleşmenin bir parçası olmaya davet ediyorum."
DÜNYACA ÜNLÜ İSİMLER KONUŞACAKVodafone Dijital Dönüşüm Zirvesi'nin öğleden sonra devam edecek oturumlarında, 30'dan fazla dilde 1,5 milyon kopya satan "Undercover Economist" kitabının yazarı Tim Harford; kredi skorunu Büyük Veri ile analiz eden ZestFinance'in kurucusu Douglas Merrill; dijital tıp uzmanı, Singularity Üniversitesi Kürsü Başkanı Daniel Kraft; dijital şehirler üzerine kitap çalışmaları bulunan, The Creative City Index Kurucusu Charles Landry; 62 ülkede 7-17 arası gençlere kod yazmayı öğreten CoderDojo Vakfı'nın Global CEO'su Mary Moloney; dijital pazarlama alanındaki başarılarıyla tanınan, Enplug CEO'su Nanxi Liu ve sporda dijital uygulamalar konusunda uzman olan INSEAD Teknoloji Profesörü Nils Rudi gibi dünyaca ünlü isimler konuşacak.
Vodafone Dijital Dönüşüm Zirvesi'nde ziyaretçilere Dijital Deneyim Alanı'nda 4.5G, Yarına Hazır Cafe, 360 Selfie, Gelecek Testi, Vodafone Arena, Social Wall gibi farklı dijital deneyimler de yaşatılıyor. Ziyaretçiler, "Arzu Kaprol Dome" alanında üç boyutlu yazıcıdan basılarak yaratılan kadın ve erkek kıyafetlerini dijital ortamda deneyerek dijital perakende deneyimi yaşayabiliyor. Sanal olarak giydikleri kıyafetin ait olduğu dijital dünyayı da yaşayan katılımcılar, bir menü içinde farklı renk ve dokularda hayat bulan "kıyafet", "müzik" ve "dünya" opsiyonları arasından kendi tercih ettikleri dünyayı yaratabiliyor. Diğer yandan, "Mercan Dede Dome" alanında ziyaretçilere "Sesi Gör" (See the Sound) konsepti yaşatılıyor. Normal şartlarda sadece duyulan ama görülemeyen müzik, bu özel alanda kullanılan maddeler aracılığıyla görselleştiriliyor.
KAPANIŞI MERCAN DEDE YAPACAK
Vodafone Dijital Dönüşüm Zirvesi 2016'nın kapanışı da açılışı kadar görkemli olacak. Mercan Dede, Türkiye'de bugüne kadar yapılmış en sıradışı müzik performanslarından birine imza atacak. Teknik altyapı ve görselleştirme bölümlerini Fikirbazzenger ve Ouchhh'un üstleneceği performansta, dinleyiciler ses dalgalarının farklı formlarda gözle görülebilir hale geldiğine gerçek zamanlı olarak tanıklık edecek.