Dünyanın ilk kadın uzay turisti Anousheh Ansari'nin hayallerinin peşinden nasıl koştuğunu anlattığı, ünlü ekonomist Richard Dobbs'ın liderlere "Bu değişim öyle böyle değişim değil. Zırhlarınızdan kurtulun" çağrısı yaptığı ve Brad Templeton'ın "Acımasız trafik sorunu akıllı otomobillerle çözülecek" sözlerinin zihinlere kazındığı zirveye Terzioğlu'nun "1 Nisan'dan itibaren dünyanın en hızlı 4.5G hizmetini sunacağız" sözü damgasını vurdu.
Bu sene ana teması "4.5G ile geleceğin teknolojileri ve değişim" olan zirve, Turkcell Genel Müdür Yardımcısı İlker Kuruöz'ün açılış konuşmasıyla başladı. 7 binden fazla kişinin dinlediği Kuruöz'ün ardından sahneye çıkan Turkcell Genel Müdürü Kaan Terzioğlu "Gerçek Bağlantı" başlıklı sunumunda 1 Nisan için müjde verdi. Hizmete girecek 4.5G ile ilgili çok önemli açıklamalarda bulunan Terzioğlu, "Buradan milyonlarca Turkcell abonesine sesleniyorum. 1 Nisan'dan itibaren mobil internet hızında, bir devrim yaşanacak. Dünyanın en hızlı 4.5G hizmetinden Turkcell müşterileri yararlanacak. Tabii ki hız artarken tüketicinin aklına gelen ilk konu kota oluyor. Bu konuda Turkcell'lilerin içi rahat olsun, müşterilerimiz için her türlü hazırlığı yapıyoruz. Turkcell'liler kota kullanımından dolayı sürprizlerle karşılaşmayacak, ayrıca sunacağımız yeni tekliflerde data miktarında birim başı maliyetler düşecek. Herkesin içi rahat olsun" dedi.
TÜRKİYE'NİN EN BÜYÜK VERİ MERKEZİ TURKCELL'DEN
Türkiye'nin 4.5G'ye geçiş hazırlıklarına da değinen Turkcell Genel Müdürü Kaan Terzioğlu, "Piyasadaki akıllı telefonlarla ulaşılabilecek en yüksek hızı ve en iyi deneyimi müşterilerimiz 1 Nisan'dan itibaren kullanmaya başlayabilecek. Dünyadaki en geniş spektrum Turkcell'de. Dolayısıyla güçlü altyapımız sayesinde dünyada tüketicilerin erişebileceği en iyi deneyimi biz sunacağız. Laboratuvar ortamında ulaşılabilecek teorik hızdan değil, doğrudan doğruya müşterilerimizin ceplerindeki cihazlarla erişebilecekleri 'gerçek bağlantı' hızından söz ediyoruz" diye konuştu. Gebze'de hizmete açılacak Türkiye'nin en büyük veri merkezinin 7 bin metrekarelik bölümünün Mayıs 2016'da tamamlanacağını da vurgulayan Terzioğlu, böylece 2018 sonunda 30 bin metrekare kapalı alana ulaşılacağını söyledi. Terzioğlu, veri merkezinin tamamlanmasıyla yurtdışında veri saklama ihtiyacının ortadan kalkacağını belirtti.
50 EŞ ZAMANLI OTURUMDA TEKNOLOJİ KONUŞULDU
Zirvede gerçekleştirilen "Bir Dijital Eğitim Macerası: Öğren, Unut, Yeniden Öğren", "4.5G'nin Yıldız Cihazları", "Dijitalleşen Finansal Servisler Ekosistemi", "Mobil Dünyada Pazarlama", "Girişimci Beynim İş Başında", "Marka ve Bireyin Dijital Aşkı", "Android TV hayatımıza giriyor", "Bireysel Bulut ve Veri Saklama Mimarileri" ve "IPTV için Uygulama Geliştirme" gibi birbirinden ilgi çekici yaklaşık 50 eş zamanlı oturumda, konunun uzmanları katılımcılarla deneyimlerini paylaştı. 4.5G'nin test edilebildiği, çeşitli akıllı uygulamaların kullanılabildiği deneyim alanları ziyaretçilerden büyük ilgi gördü.
Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) Başkanı Ömer Fatih Sayan, zirvenin açılışında yaptığı konuşmada, "Dijital çağın tam ortasında yaşıyoruz. Benim kuşağımdaki 'Geleceğe Dönüş' filmindeki geleceğin içindeyiz" dedi. Film kapsamında kurgulanan vizyonun günümüzde kullanılır hale geldiğinin altını çizen Sayan şunları kaydetti: "İnternet ekonomisinin vardığı durum gözümüzün önünde. Dünyadaki ekonomik büyüme yüzde 3-4 iken bu sektör her yıl yüzde 30-40 oranında büyüyor. Önümüzdeki süreçte 4,5G ile mobil internet şu ankine göre en az 10 kat daha hızlı olacak. 5G'ye geçişle birlikte, 2020 yılında buna geçen ilk ülkelerden biri olmak istiyoruz. Böylelikle en az 100 kat daha hızlı internete sahip olunacak" açıklamasını yaptı.