Özellikle Periscope'taki gibi kullanıcılara canlı yayın yapma imkânı tanıyacağını kamuoyuyla paylaşan Facebook'un atmış olduğu radikal adımlarla ilgili Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Ali Murat Kırık değerlendirmelerde bulundu. Facebook'un Live adı verilen bu özelliği sayesinde kullanıcıların tıpkı Periscope'daki gibi canlı yayın yapabileceğini ifade eden Yrd. Doç. Dr. Ali Murat Kırık; "Live" özelliği şu an sadece Amerika'da kullanımdadır. Facebook'un canlı yayın özelliği Periscope ile aynı mantıkta çalışmaktadır. Kullanıcılar o anda yapılan yayına yorum yapabilmekte ve diğer kullanıcılarla etkileşime geçebilmektedir. Bu özellik yakın bir gelecekte Türkiye'deki kullanıcıların da hizmetine sunulacak ve durum güncellemesi menüsü üzerinden canlı video yayını yapılabilecektir." açıklamasında bulundu.
FACEBOOK, PERISCOPE'UN TAHTINI SALLAYACAK!
Gerek Android, gerekse de iOS uyumlu cihazlarda kullanılacak bu uygulama ile Periscope'nin sekteye uğrayacağını en azından Türkiye'de bu durumun yaşanbileceğini ifade eden Kırık; "Abonelik sistemi aracılığıyla kullanıcılar birbirlerinin yayınlarına abone olabilecek ve iletilen bildirimler sayesinde birbirlerinin canlı yayınlarından haberdar duruma gelebilecekler." şeklinde konuştu. Facebook'tan yeni video özelliği geliyor! Facebook canlı yayın özelliğinin dışında video oynatma standartlarında da değişikliğe gidecek ve sanal gezinti esnasında Picture-in-picture özelliği aracılığıyla eş zamanlı olarak video izlemeyi mümkün kılacak. Erciyes Üniversitesi İletişim Fakültesi Öğretim Görevlisi Dr. Mustafa Bostancı ise, Facebook'un, tıpkı YouTube gibi video içeriklerini düzenleyeceğini belirterek; "Söz konusu çevrimiçi video deneyimi olduğunda ilk akla gelen mecra şüphesiz Youtube oluyor. Fakat son yıllarda Facebook, video içeriklerine önem veren ve adeta Youtube'un tahtına ortak olmaya çalışan bir strateji izliyor. Video yüklemeyi ve paylaşmayı kolaylaştırıcı adımlar atıyor. Dünyada 1.6 milyar, Türkiye'de ise yaklaşık 37 milyon civarında kullanıcının çeşitli amaçlar için Facebook kullandığı gerçeğinden hareketle, kullanıcılar duvarlarında karşılaştıkları video içeriklerine ilgisiz kalmıyor. Özellikle bu videoları paylaşanların arkadaşlar listesinden birileri olması izleme davranışını tetikliyor. Yine kısa videoların yeri Facebook, uzun videoların yeri YouTube algısı gittikçe yayılıyor." şeklinde görüş belirtti.
VİDEO İZLEME GEÇMİŞİ DE GELECEK
Facebook'un yeni video özelliği sayesinde video önerilerinin geliştirileceğinin altını çizen Yrd. Doç. Dr. Kırık; "Facebook'un yeni video özelliği öncelikle beğenilen sayfalar üzerinden kullanıcılara sunulacak. Beğenilen sayfalarda izlenilen video geçmişleri tıpkı YouTube'deki gibi görülebilecek. Benzer videolar, popüler videolar seçenekleri sayesinde kullanıcılara farklı bir video deneyimi sunulacak." dedi. Facebook'un YouTube karşısındaki en büyük eksisinin video arama özelliği olduğunu dile getiren Öğr. Gör. Dr. Bostancı; "Y ve Z nesli söz konusu olduğunda uzun içeriklerden hoşlanmayan dolayısıyla uzun video izlemeyi sevmeyen, çabuk tüketmeyi seven bir nesilden bahsediliyor. Bu durum da Facebook için bir avantaj olarak görülebilir. Ancak Facebook'un burada en büyük dezavantajını içerik arama işlevinin eksikliği olarak görüyorum. Kullanıcıların fotoğraf, video gibi istedikleri içerik türünü arayabilecekleri bir mekanizmanın daha sağlıklı ve işlevsel olması kullanıcıyı mecradan ayrılmadan orada tutmaya katkı sağlayacaktır. Aksi takdirde kullanıcı Facebook'tan ayrılarak Youtube, Dailymotion, Vimeo, Vine gibi alternatif mecralara gidecek ve orada izlemek, dinlemek istediği video içeriğine ulaşacaktır" diyerek sözlerini noktaladı.