Önümüzdeki yıllarda giderek gelişeceği ve 2020 yılında 30 milyar dolarlık büyük bir pazar yaratacağı düşünülen Virtual Reality (VR) - Sanal Gerçeklik teknolojileri için ülkemizde de ciddi adımlar atılıyor. Geç kalmadan, bu konuya ilgili genç insanları yetiştirebilmek ve bu pazarda Türkiye'nin de büyük bir paya sahip olabilmesi için önümüzdeki günlerde birçok hamle gerçekleşecek. İlk ve belki de en önemli hamle ise, CryTek ve Bahçeşehir Üniversitesi'nden geldi.
Crytek'in başlattığı VR First Programı kapsamında İstanbul'da, Bahçeşehir Üniversitesi Galata Kampüsü'nde açılan merkez, yenilikçi fikirlere sahip VR geliştirici ve girişimciler için teknoloji üssü olacak.
Kimler katılabilecek, yaş sınırı var mı?
Gerçekleştirilen basın toplantısında verilen bilgiler, bu programa katılmak için bir yaş sınırının ve üniversitede okuma zorunluluğunun olmadığını gösteriyor. Kısaca maddeler halinde yazmamız gerekirse...
- VR First programına katılmak için Bahçeşehir Üniversitesi'nde okumanız şart değil.
- VR First programına katılmak için 18 yaş sınırı bulunmuyor.
- VR First programına isteyen herkes katılabilir. Galata Kampüsü'ndeki laboratuvarında ücretsiz olarak bilgi alabilir, sonrasında eğitim görebilir.
- Eğer bir projeniz var ise, VR First programına dahil olmak için yetkililerle görüşerek destek alma ve projenizi geliştirme şansınız da var.
Bu çalışma sadece Bahçeşehir Üniversitesi ile mi sınırlı kalacak?
İlk adımlar Bahçeşehir Üniversitesi ile atıldı, ama hayır, devamı da gelecek. CryTek'in Kurucu Başkanı ve CEO'su Cevat Yerli, böyle bir laboratuvar kurulması için birçok yabancı önemli üniversiteden teklifler aldıklarını, ama önceliği Türkiye'ye vererek bir "ilki" gerçekleştirdiklerini bildiriyor.
Türkiye, genç bir nüfusa sahip ve bu nüfus, VR gibi yeni teknolojileri temelden, geç kalmadan öğrenerek önümüzdeki yıllarda ortaya ciddi projeler çıkarabilir. Böylece ülke ekonomisinin gelişmek için ihtiyaç duyduğu yeni ürünler ve kazançlar gibi konularda ciddi roller oynanabilir.
Öte yandan, önümüzdeki günlerde bu projeye destek verecek başka yerli üniversiteler de olacak. Böylece Türkiye'deki VR laboratuvarları artacak ve bu üniversiteler, yabancı üniversitelerdeki ilgili bölümlerle de iletişim halinde olarak daha verimli çalışmalar yürütebilecek.
İşte Google'ın uygun fiyatlı Sanal Gerçeklik gözlüğü!
Haberin devamı için tıklayın.
Mahmut Saral