Teknolojisi ve yazılımıyla tamamen Türk mühendislerinin eseri olan Kale-Baykar Makine ortaklığında geliştirilen taktik sınıfı Türkiye'nin ilk yerli İnsansız Hava Aracı (İHA) Bayraktar Blok 2 İHA, Uluslararası Savunma Sanayii Fuarı (IDEF'15)'ndaki yerini aldı.
YABANCI HEYETLERDEN BÜYÜK İLGİ
Baykar Makina Genel Müdürü Haluk Bayraktar, fuara katılan bir çok yabancı heyetin Bayraktar Blok 2 İHA'ya ilgisi olduğunu belirterek, bazı heyetlerle iyi niyet mektuplarının imzalandığını söyledi.
TÜRKİYE'NİN İLK YERLİ TAKTİK İHA'SI
Türkiye'nin ilk yerli taktik sınıfı İnsansız Hava Aracı(İHA) 'Bayraktar Blok 2 İHA' Büyükçekmece TÜYAP Fuar Merkezi'ndki IDEF'15'de görücüye çıktı. Baykar Makine Genel Müdürü Haluk Bayraktar, fuarda sergiledikleri İHA'yı 'gözbebeği' olarak nitelendirdi. Haluk Bayraktar, 24 saat 30 dakikalık uçuş testiyle ve 27 bin feet irtifaya çıkararak bir rekora imza atan Bayraktar Blok 2 İHA'nın Türkiye'yi havacılık alanında bir ileri lige taşıyacağını ifade etti.
Bayraktar, insansız hava aracı sisteminin Kasım 2014'de Türk Silahlı Kuvvetleri(TSK) ve Savunma Sanayii Müsteşarlığı'nın yetkilileri huzurunda gerçekleştirilen test ve kabul süreçlerinin başarılı şekilde tamamlanmasıyla yla tamamlayarak TSK envanterine girdiğini belirtti.
Türkiye havacılık tarihi açısından atılan bu adımın önemli bir kilometre taşı olduğunu belirten Bayraktar, şunları söyledi
Burada bulunan insansız hava aracına baktığımız zaman 650 kilogram kalkış ağırlığına sahip, tam otomasyon uçuş sistemiyle donatılmış ve özellikle tüm kritik aksamı milli ve özgün olarak Türk mühendislerimiz tarafından geliştirilmiş bir sistemdir. Bizden talep edilen bu sistemde 18 bin feet uçuş irtifasıydı. Biz bunu 14 Haziran 2014 tarihinde 27 bin feet irtifaya çıkararak ülkemizin uçuş irtifa rekorunu kırdık. Aynı şekilde ülkemiz Türkiye Cumhuriyeti tarihinde 24 saat 30 dakikalık uçuş testiyle milli hava aracıyla başka bir rekora da imza attık. Bu sistemde dünyada ilk defa kullanılan belli özellikler var. Örneğin taktik sınıfı insansız hava aracı sisteminde ilk defa üç yedekli uçuş kontrol sistemi geliştirildi. Taksi aşamasından, kalkışına uçuşuna, fren-park otomasyonuna kadar bu seviyede insansız hava aracı dünyada bir ilktir. Bizim burada sergilediğimiz bu ürün adeta gözbebeğimizdir.
HAVACILIK ARENASINDA TÜRKİYE'Yİ İLERİ BİR LİGE TAŞIYACAĞIZ
Haluk Bayraktar, Bu ürünü Türk Silahlı Kuvvetleri envanterinde yoğun bir şekilde kullanarak daha olgun hale getireceğiz. Böylelikle dünyaya çok rahat bir şekilde pazarlayabileceğiz. Fuara katılan çok sayıda yabancı heyetin ürünümüze aşırı ilgisi ve talebi var. Bu heyetlerin bazılarıyla iyi niyet mektupları imzalandı. Havacılık arenasında Türkiye'yi ileri bir lige taşıyacak dünyaya cumhuriyetin ilk yıllarında kazandığı ivmeyi tekrar kazandıran bir sektör insansız hava araçları...Bu anlamda ülkemizde oluşmuş iradenin devam etmesi ve ettirilmesi için biz firma ve ekip olarak üzerimize düşeni yapıyoruz dedi.
ÖZGÜVENİ YÜKSEK MÜHENDİSLER MİLLİ PROJELER ORTAYA ÇIKIYOR
Kendisi de aynı zamanda Endüstri Yüksek Mühendisi olan Haluk Bayraktar, özgüveni yüksek, Türkiye'yi geleceğe taşıyacak tasarım kabiliyeti olan mühendisler ile böyle başarılı projelerin elde edileceğine vurgu yaptı.
Bayraktar, Bunlar ülkemiz adına önemli başarılardır. Bu başarılar ülkemizde savunma sanayii alanında kendi insanına, mühendisine güvenirse milli ve özgün projeleriyle böylesine başarılı projeler elde edilir. Özgüveni yüksek, ülkemizi geleceğe taşıyacak tasarım kabiliyeti olan mühendisler böylesine milli projelerden çıkıyor. Çünkü böyle projelerde tasarımından prototiplemesine test aşamasından ürünün teslimatına, ürün yaşam döngüsündeki tüm aşamaları o mühendisler problemleri teker teker çözerek bir anlamda kendilerini geliştiriyorlar. Bu proje ile birlikte teknolojik olarak çok iyi noktaya geldik. Türkiye, kendi kendine yetecek şekilde en ileri düzeydeki teknolojik ürünleri her türlü alt sistemleriyle geliştirebilecek seviyeye erişti dedi.
Haluk Bayraktar, hedeflerini ve yapılan çalışmalar ile ilgili olarak da şu şekilde konuştu
Bu noktadan sonra farklı amaçlara yönelik platformların geliştirilmesi özellikle sensör teknolojileri alt sistemin daha da derinine inerek komponent, çip, mikro denetleyici gibi bileşenlere yönelik ihtiyaç oluşmaya başlıyor. Bizim yakın dönem içerisinde Sabiha Gökçen Havalimanı'nda kurulu İstanbul Teknopark'ta 'İnsanlar, Akıllı Sistemler ve Mükemmeliyet Merkezi' kurarak bu eko sistemi oluşturmaya yönelik girişimimiz olacak. Bu sistemde hava aracı, alt sistemler, daha da alt sistemler ile birilkte eko sistemi oluşturmayı hedefliyoruz.
650 KİLOGRAM, 12 METRE KANAT AÇIKLIĞINA SAHİP
12 metre kanat açıklığı, 650 kg kalkış ağırlığına sahip Bayraktar Taktik İHA, sistem ve alt sistem bazında dünyada ilk kez geliştirilen birçok teknolojiye sahip. Otomatik olarak taksi, kalkış, seyir ve harici destek olmaksızın iniş ve park yapabilen 3 yedekli uçuş kontrol sistemi Dünya'da ilk kez Bayraktar Taktik İHA'sında kullanıldı. Proje kapsamında ayrıca Türkiye'de ilk kez milli ve özgün olarak geliştirilen; 8 çeşit servo eyleyici, ısıtmalı pitot statik, 3 yedekli INS-GNSS seyrüsefer, akıllı dengeleme sistemine sahip lityum tabanlı batarya gibi birçok kritik sistem yer almakta.