Avrupa Uzay Ajansı'nın (ESA), 67P Churyumov-Gerasimenko kuyruklu yıldızına yolladığı uzay aracı modülü Philae'nin, pilinin tükenmesinin ardından uyku moduna geçtiği bildirildi. ESA'dan yapılan açıklamada, Philae'nin 60 saatlik ömrü olan pilinin tükendiği ve yedek enerjisini sağlayabilecek güneş panellerinin de gölgede kaldığı için yeniden şarj olamadığı belirtildi. Philae'den gelen sinyallerin durduğu ve uzay aracıyla iletişimin kesildiği ifade edilen açıklamada, modülün uyku moduna geçmeden önce topladığı bilgileri dünyaya gönderebildiği bilgisine de yer verildi.
'DÜNYA SONUCU HİÇ ÖĞRENEMEYEBİLİR'
Alman Uzay Havacılık Merkezi'nden Stephan Ulamec robotun kuyruklu yıldızın yüzeyinde sondaja başlamasının ardından Rosetta ile irtibatın kaybedildiğini söyledi. "Philae"'nın pili şarj edilmeden yaklaşık 60 saat boyunca çalışabilecek kapasiteye sahip bulunduğunu hatırlatan Ulamec, uzay robotunun yüzeyden aldığı örneği analiz edeceğini ancak dünyanın bu analizin sonucunu hiç öğrenememe olasılığı bulunduğunu belirtti. "Philae" uzay robotunun şarjı bitmeden kısa süre önce 35 derecelik bir açıyla döndüğü, bunun gölgeden kurtulduğu ve panellerin güneş ışınlarını görebilecek pozisyona konumlandığı anlamı taşıdığı belirtildi.
ŞARJI BİTMEDEN ÖNCE SON MESAJ
Philae"nın şarjı bitmeden hemen önce sosyal paylaşım sitesi Twitter üzerinden çok önemli bir mesaj paylaşıldı. ESA'dan sosyal paylaşım sitesi Twitter'da paylaşılan son mesaj ise, "Philae"nın ağzından yazıldı: "Kuyruklu bir yıldızın üzerindeki hayatım daha yeni başladı. Çok yakında yeni evimle ilgili sizlere daha çok şey anlatacağım." İnsanlığın uzay serüveni açısından önemli bir dönüm noktası olarak kabul edilen bu uzay araştırmasıyla ilk kez bir kuyruklu yıldız çok yakından tanınmış olacak. Philae'nin topladığı bilgilerin kuyruklu yıldızların yapısına ilişkin birçok soruya ışık tutması bekleniyor.