Avrupa Uzay Ajansı'nın (
ESA), 67P Churyumov-Gerasimenko kuyruklu yıldızına yolladığı uzay aracı modülü
Philae'nin, birkaç saatlik enerjisi kaldığı bildirildi. ESA'dan yapılan açıklamada, "Philae'nin pilinin birkaç saatlik ömrü kaldı. Yedekteki güneş panellerinin devreye girmesi gerekiyor ancak araç gölgede bulunuyor" denildi. "
Philae"nin twitter hesabından yayınlanan mesajda, "Günaydın Dünya! Kuyruklu yıldızda çok yoğun bir gece geçirdim. Ekibimle yeniden irtibat halindeyiz" ifadesine yer verildi.
Yaklaşık 60 saatlik pil ömrü bulunan uzay aracı modülü "Philae"den dün ilk fotoğraflar gelmeye başlamıştı.
İnsanlığın uzay serüveni açısından önemli bir dönüm noktası olarak kabul edilen uzay araştırmasıyla ilk kez bir kuyruklu yıldız çok yakından tanınmış olacak. Rosetta'nın iniş aracı Philae, kuyruklu yıldız yüzeyinde görüntüler alıp ölçüm yaparak elde ettiği verileri Dünya'ya gönderecek. Philae'nin topladığı bilgilerin kuyruklu yıldızların yapısına ilişkin birçok soruya ışık tutması bekleniyor.
PLASTİK ÖRDEK GİBİ
Avrupa Uzay Ajansı'nın Rosetta Proje Mühendisi Armelle Hubault, "Bu çok ilginç bir kuyruklu yıldız. Şekli hakkında birçok ihtimali göz önüne alıyorduk. Ancak kimse plastik bir ördek beklemiyordu" dedi. Avrupa Uzay Ajansı'nın Rosetta Bilim Müdürü olan Paolo Ferri ise şeklin inanılmaz ve bilimsel olarak baktıklarında rastlayabilecekleri en ilginç nesne olduğunu söyleyerek kuyruklu yıldızı 'Hayal ötesi'
olarak tanımladı.
KUYRUKLU YILDIZIN ESRARENGİZ ŞARKISI
Rosetta uzay aracı, '67P/Çuryumov-Gerasimenko adlı kuyrukluyıldızdan yayılan ilginç bir sesi keşfetti. 'Kuyrukluyıldızın Şarkısı' denilen ses, 40-45 milihertz frekansında yayılıyor. Avrupa Uzay Ajansı frekansı frekansı 10 bin katına çıkararak kuyrukluyıldızın şarkısını paylaştı.
İŞTE PHİALE'DEN GELEN İLK KARELER