Sağıroğlu, yaptığı açıklamada, internetin yaygınlaşmasıyla kullanıcıların farkına varmadan kullandıkları bilişim sistemlerinde açıklar oluşturabileceklerini hem de suç işleyebileceklerine söyledi. İnternetin hayatın vazgeçilmez parçası olduğuna işaret eden Sağıroğlu, interneti bilinçsiz kullanmaya karşı alınabilecek önlemlerin olduğunu ifade etti. İnternete erişim için kullanılan modemlerin şifrelenmesinin önemine dikkat çeken Sağıroğlu, kablolu modemlerin komşularla paylaşılmaması gerektiğini vurguladı. Sağıroğlu, kişisel bilgilerin güvenliğini sağlamak için, özel fotoğraf, görüntüler ve buna benzer materyallerin internete gelişigüzel yüklenmemesi ve internet üzerinden mümkün olduğunca paylaşılmamasını istedi. Sağıroğlu, şifreleri belirlerken dikkatli olunması, bilinmeyen ve güvenilmeyen yerlerden alınan mesajların kabul edilmemesi, bilinmeyen linklere tıklanılmaması, lisanslı güvenlik yazılımları kullanılmasına dikkat edilmesinin gerekli olduğunu kaydetti.
Bilgisayarlarda anti-virüs programlarının mutlaka yüklü olması gerekli olduğuna işaret eden Sağıroğlu, internet hizmeti aldıkları birimleri bilgi güvenliği önlemleri ne derece sağladıkları konusunda sorgulama yapmaları gerektiği ifade edildi.
"İNTERNET ŞİFRENİZİ KOMŞUNUZLA PAYLAŞMAYIN"
Adli Bilişim Uzman Çığır İlbaş ise bilinçsiz internet kullanımının hukuksal sonuçları olduğunu hatırlattı. İlbaş, son dönemlerde açılan bilişim davalarında dikkat çekici boyutlara ulaştığını belirterek, şunları söyledi: "Türkiye'de modem şifresini paylaşarak kullananların sayısı oldukça fazla. Özellikle kamu kurumları lojmanları, toplu konutlar ve büyük sitelerde rastlanan bu olay kişileri büyük bir güvenlik zafiyeti ile baş başa bırakıyor. Modem şifresinin paylaşılması veya kablonun paylaşılması ciddi bir suçtur. Elektronik Haberleşme Kanunu'na göre kendi aboneliğini bir şekilde (şifresini vererek veya kablo ile) komşularıyla veya üçüncü şahıslarla paylaşan kişiler için bin günden on bin güne kadar idari para cezasına çarptırıldığı ifade ediliyor. Kanun, bu kişileri lisans almadan internet servisi yapan kişi olarak tanımlıyor. Toplumsal ve sosyal anlamda çok ciddi bir açık oluşturuyoruz. Bu çok yanlış bir yaklaşımdır. Evinizin anahtarını başka birine vermemeniz gerektiği gibi ADSL modemlerin şifreleri de paylaşılmamalıdır."
İlbaş, bir kişi veya kurum hakkında kanıtsız ithamların yer aldığı e-posta zincirlerini ileten kişilerin, ileti zincirini başlatan kişilerin suçuna iştirak ettiklerini belirtti. Sanal ortamda kimlik bilgilerinin kesinlikle kullanılmamasını isteyen İlbaş, "Kimlik, pasaport, sosyal güvenlik ve telefon numarası, doğum günü, anne kızlık soyadı gibi bilgilerinizi kesinlikle paylaşmayın. Uzun bir tatile çıktığınızı söylemek bazen çok riskli olabilir." dedi.