6 milyar avroluk iş hacminin beklendiği fuarın açılış töreninde konuşan Türksat Genel Müdürü Özkan Dalbay, Türkiye'nin bilişim alanında da merkez bir ülke haline gelmesini amaçladıklarını belirterek, bu vizyon uyarınca Türksat 4A ve Türksat 4B uydularıyla Afrika'nın tamamına 2013 yılında tüm Türk televizyonlarını ulaştıracaklarını, sonraki yıllarda Türksat 5A ve 5B ile de bu alanı Güney Amerika ve Avustralya'ya kadar olan bir bölgeye, diğer bir deyişle dünya nüfusunun yüzde 91'ine ulaştıracaklarını söyledi.
Halihazırda e-devlet kapısından 197 adet kamu hizmeti verildiğini ve 500 bin kayıtlı kullanıcı bulunduğunu ifade eden Dalbay, bu alanda hizmetlerini komşu ülkelere de yaygınlaştırma aşamasına geldiklerini, KKTC'nin tüm e-devlet hizmetlerini üstlenmenin yanı sıra ve Suriye'nin birçok bilişim hizmetiyle ilgili sözleşmeleri imzalama aşamasında bulunduklarını anlattı.
İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı Murat Yalçıntaş da, CeBIT fuarlarını, insanoğlunun gelecek vizyonunun elle tutulur hale gelmesi olarak nitelediği konuşmasında, bilişim teknolojisinin, dünya ekonomisinin lokomotifi, odak noktası, hatta belirleyicisi olduğunu kaydetti.
Artık dünyada ekonomik alanda da, askeri alanda da değer yargıları ve paradigmaların ciddi anlamda değişmeye başladığına işaret eden Yalçıntaş, teknoloji, insanların uzuvlarının bir uzantısı olarak tanımlandığında beynin uzantısı olan bilişimin de tüm sektörlerin en kıymetlisi olarak görülebileceğini kaydetti.
Yalçıntaş, 2023'te ilk on ekonomi arasına girme hedefi için tek yolun teknoloji üretebilmekten geçtiğini vurgulayarak, bunun için de yetişmiş insan gücünün büyük önem taşıdığını dile getirdi. Yalçıntaş, Türkiye'nin 2011 yılı mart ayında Hannover'de gerçekleştirilecek CeBIT fuarında partner ülke olarak yer alacağını da anımsattı.
CEBIT BİLİŞİM EURASIA
10 Ekim Pazar gününe kadar ziyarete açık olacak Türksat ana sponsorluğunda gerçekleştirilen CeBIT Bilişim Eurasia TÜYAP Beylikdüzü Fuar Merkezinde bu yıl 11. kez kapılarını araladı.
Eşzamanlı düzenlenen CeBIT Bilişim Eurasia ve Broadcast, Cable & Satellite fuarları bu yıl toplam 19 bin 158 metrekare alanda gerçekleştiriliyor. Katılımcıları arasında IBM, Siemens, Oracle, Motorola, Toshiba gibi isimlerin yer aldığı fuarda, 94 marka 5 gün boyunca televizyondan dizüstü bilgisayarlara, dijital fotoğraf makinelerinden dijital eğlence ürünlerine, donanım, yazılım ve çevre birimlerine kadar çeşitli ürün ve hizmetlerini tanıtacak.
Bu yıl ''Akıllı Yaşam Konseptleri'' ile de öne çıkan fuarda, büyüyen şehirlerin iletişim, güvenlik, ulaşım, hava kirliliği, eğitim, sağlık ve altyapı alanlarında karşılaştığı sorunların bilişim teknolojileriyle nasıl giderileceği hazırlanan projeler ile aktarılacak.
Geçtiğimiz yıllarda fuar ile eşzamanlı düzenlenen Bilişim Zirvesi bu sene Interpromedya tarafından ayrı bir etkinlik olarak gerçekleştirilirken, CeBIT kapsamındaki Bilişim Etkinlikleri HİFAŞ tarafından düzenlenecek. Bilişim Etkinliklerinde 60'ın üzerinde forum, seminer ve konferans fuara paralel olarak gerçekleştirilecek.
Fuarda bu yıl, katılımcıların hedef ziyaretçileriyle bir araya gelerek iş görüşmeleri gerçekleştirebilecekleri kapsamlı bir eşleştirme platformu oluşturan b2fair Matchmaking etkinliği de ilk kez düzenlenecek. Dış Ticaret Müsteşarlığının da ilk kez bu yıl uluslararası satın alma heyetleri programı kapsamında 58 farklı hedef ülkeden satın alma heyetini davet ettiği fuarda 6 milyar avroluk iş hacmi bekleniyor.