Uzun zamandır merak edilen telefonu masaya yatırdık ve tüm detaylarına kadar mercek altına aldık.
Boyutlar: 145.9 x 71.9 x 9.0 mm
Ağırlık: 161 gram
Ekran: 5.2 inç, 2560 x 1440 çözünürlük, Süper LCD 5, 564 ppi
İşlemci: 4 çekirdekli 2.2 GHz'lik Qualcomm Snapdragon 820
RAM: 4 GB
Hafıza: 32/64 GB + 2 TB'a kadar microSD kart desteği
GPU: Adreno 530
Kamera: 12 MP ana kamera + 5 MP ön kamera
Pil: Çıkarılamaz 3000 mAh
Bağlantılar: Cat 9 4.5G desteği (450 Mbps'ye kadar indirme hızı, 50 Mbps'ye kadar yükleme hızı), NFC, Bluetooth 4.2, Wi-Fi: 802.11 a/b/g/n/ac (2.4 & 5 GHz), AirPlay, Miracast, DLNA, USB Type-C
İşletim sistemi: HTC Sense + Android 6.0.1
Parmak izi okuyucu sensör: Var
Sim: Nano sim
Türkiye fiyatı: 2.999 TL
Kameranın başından beridir bahsettiğimiz özelliği daha fazla ışığı alması. HTC'nin belirttiğine göre her çekimde %136'ya kadar daha fazla ışığı yakalıyor. Gece ve düşük ışıklı mekanlarda yaptığımız denemelerde HTC 10 güzel ve parlak fotoğraflar çekmeyi başardı. Buraya kadar kamera çok güzel olsa da, birkaç fotoğrafta ışık patlaması vardı. Ana kamerada lazer odaklama sistemi var, çift tonlu flaşın altına yerleştirilmiş. Lazer sistemi bloke olduğunda ekranda uyarı çıkıyor, ama nedense bazı zamanlar telefon herhangi bir engelleme olmamasına rağmen kendi kendine uyarı verdi. Test telefonundan veya yazılımdan kaynaklı bir durum da olabilir.
Ana kameranın 2160p 30 FPS, 1080p 60 FPS, 720p 120 FPS video kayıt yeteneği var. Bunlara ek olarak ağır çekim ve hızlı çekim video kaydı da yapabiliyor. 4K video çekerken telefon birkaç dakika içinde ısınmaya başlıyor, bu yüzden HTC 4K video çekimini 6 dakika ile sınırlamış. Videolarla ilgili harika bir özellik daha var. Çünkü HTC 10 ilk stereo 24-bit yüksek çözünürlüklü ses kaydını yapan telefon.
Ön tarafta 5 MP'lik geniş açılı kamera yer alıyor. Bu kameranın asıl özelliği ise optik görüntü sabitleme özelliğine sahip olması, dünyada bir ilk. Selfie kamerasının diyafram açıklığı ana kamerayla aynı, yani f/1.8 diyafram açıklığı var. Ayrıca HTC 10'da selfie için ekran flaşı da var. Sonuç olarak bol bol kaliteli selfie'ler çeken yetenekli bir kamera.
Pilin gücü adına
HTC 10'da 3000 mAh'lık yerleşik pil tercih edilmiş. Normal kullanımla pil süresi 1 günü rahatça çıkarıyor. HTC'nin açıklamasına göre pil 2 gün yetebilir. Bu iddia doğru, pil tasarruf modlarını kullanır ve bazı özellikler kısılırsa 2 güne kadar kullanım süresi görülebilir. Ama bu durum performansı da olumsuz etkiliyor.
Kendi kullanımımda bir haftalık süre boyunca ekranın açık kalma süresi neredeyse üç buçuk saat kadar oldu. Mesela Spotify ile 1 saat boyunca müzik dinlemem neredeyse %5-6, 1 saatlik HD çözünürlükte video izlememde %8-11 gibi şarjı yedi. Bunları yaparken parlaklığın otomatikte olduğunu da belirteyim. Diğer yandan gitarı HTC 10'a bağladığımda şarjı gerçekten iyi dayandı, iPhone'un şarjı ise çabuk bitiyordu. Gece telefonu bekleme modunda bıraktığımda sabaha kadar %2-3 kadar şarjın azaldığını gördüm.
Her ne kadar Samsung, USB Type-C'ye geçmese de HTC bu adımı attı. Qualcomm'un Quick Charge 3.0 teknolojisini kullanan cihaz 30 dakikada %50'ye kadar doluyor. Tamamen şarj olması yaklaşık 1 saat.
HTC 10 hemen hemen her alanda hızlı cevap veren, oldukça güçlü bir telefon. Optik görüntü sabitleme özelliğine sahip ön kamerası, video çekiminde 24-bit yüksek çözünürlüklü ses kaydı özellikleri birer ilk. Bu aralar üst düzey bir telefon almak istiyorsanız, HTC 10'u düşünmenizi tavsiye ederim. Belki fiyatı biraz daha düşük olabilirmiş.
+Yüksek performans
+Tasarımda yapılan doğru değişiklikler
+Google ile iş birliğiyle geliştirilen Android sürümü ve Sense arayüzü
+Ses kalitesi
+Piyasadaki en iyi selfie kamerası var
+Gerçekten çok kısa sürede şarj oluyor
-Lazer odaklama bazen sebepsiz yere uyarı veriyor
-Pili belki biraz daha yüksek değerde olabilirmiş