Uzun zamandır merak edilen telefonu masaya yatırdık ve tüm detaylarına kadar mercek altına aldık.
Boyutlar: 145.9 x 71.9 x 9.0 mm
Ağırlık: 161 gram
Ekran: 5.2 inç, 2560 x 1440 çözünürlük, Süper LCD 5, 564 ppi
İşlemci: 4 çekirdekli 2.2 GHz'lik Qualcomm Snapdragon 820
RAM: 4 GB
Hafıza: 32/64 GB + 2 TB'a kadar microSD kart desteği
GPU: Adreno 530
Kamera: 12 MP ana kamera + 5 MP ön kamera
Pil: Çıkarılamaz 3000 mAh
Bağlantılar: Cat 9 4.5G desteği (450 Mbps'ye kadar indirme hızı, 50 Mbps'ye kadar yükleme hızı), NFC, Bluetooth 4.2, Wi-Fi: 802.11 a/b/g/n/ac (2.4 & 5 GHz), AirPlay, Miracast, DLNA, USB Type-C
İşletim sistemi: HTC Sense + Android 6.0.1
Parmak izi okuyucu sensör: Var
Sim: Nano sim
Türkiye fiyatı: 2.999 TL
2016 model üst düzey telefonlara baktığımız zaman donanımlar benzer şekilde. HTC 10'da da Snapdragon 820 sistemçipi, Adreno 530 GPU, 4 GB RAM, 32/64 GB dahili depolama alanı var. Bize teste gelen telefon 32 GB'lık model ve kullanılabilir alan ise neredeyse 23 GB. Yaklaşık 9 GB'lık kısım kayıp. Ne olursa olsun 2 TB'a kadar microSD kart desteği var.
Kağıt üstündeki teknik verileri masanın kenarına alalım ve pratik kısma bakalım. Telefon günlük kullanımda, hatta yoğun kullanımda hızlı performans gösteriyor. Arayüz geçişleri, ana ekrana dönüş, uygulamaların açılması, uygulamaların kapanması yani HTC 10 hızlı cevap veren bir cihaz. Arka planda birçok uygulama açıkken HTC 10 teklemedi. Marvel Şampiyonlar Turnuvası, Unkilled gibi oyunları denedik, oyunları yüksek FPS ile rahatça oynadık. Parmak izi tarayıcı oldukça hızlı. Telefonu parmak iziyle kolayca açabilirsiniz. Ancak kullanım sırasında test telefonu bir iki kere parmağımı görmedi ve tepki vermedi.
HTC 10, One M9'un aksine normal kullanımda daha serin kalan bir telefon. Hızlı şarj, uygulamaların yüklenmesi, oyun oynanması gibi durumlarda belirli bir oranda ısınma olabiliyor. Bu ısınma normal derecede. Zaten çoğu telefonda olan bir şey.
Kamera
HTC'nin kameralar konusunda çok katlı bir geçmişi var, bu geçmişte başarılar olduğu kadar eksiler de var. Yakından bir örnek verirsek One M9'da optik görüntü sabitleme özelliği yoktu! HTC 10 ise kamera konusunda HTC cihazlar içinde tartışmasız en iyisi.
HTC 10, UltraPixel 2 sensörü kullanıyor (UltraPixel'i M8'den biliyoruz). Bu durum lense daha fazla ışık gelmesini ve daha parlak fotoğraflar çekmesi anlamına geliyor. Büyük pikseller işin içinde. Ufak bir karşılaştırma yapacak olursak HTC 10 1.55µm piksel boyutuna, Galaxy S7 ise daha küçük olan 1.4µm'ye sahip. HTC 10'un kamerası 12 MP (UltraPixel 2 yani).
Yeni Sense ile birlikte fotoğraf uygulamasının arayüzü değişmiş. Eskiden kamera uygulamasında ekranı sağa sola çekince, selfie ve diğer modlar arasında geçiş yapılıyordu, artık böyle bir şey yok. Bu kısayola alışmış biri olarak yapılan değişiklik bana ters geldi. Kamera modları eskiden deklanşör düğmesinin olduğu kısımda en altta yer alırdı, burada artık ön ve arka kamera arasında geçiş düğmesi bulunuyor. Kamera modları ise karşı kıyıya taşınmış. Artık ekranın diğer tarafında bulunan mod ve ayarlar menüsünü hafifçe kaydırarak açıyorsunuz. Burada Pro, Hyperlapse, yavaş çekim, Zoe kamera, panorama gibi modlar var. HTC 10'da RAW fotoğraf özelliğinin de olduğunu unutmadan belirtelim, ama RAW fotoğraflar için Pro modunu kullanmanız gerekiyor. Genel manada kamera arayüz hızlı, takılma olmuyor.
Büyük piksel, f/1.8 diyafram açıklığı ve optik görüntü sabitleyici ile birlikte ana kamera cidden harika işler çıkarıyor. Çekilen karede renkler ve detaylar kendini belli ederken, fotoğrafları kötü gösteren kumlanma yok. Aynı zamanda bokeh ile etkileyici kareler oluşuyor.
+Yüksek performans
+Tasarımda yapılan doğru değişiklikler
+Google ile iş birliğiyle geliştirilen Android sürümü ve Sense arayüzü
+Ses kalitesi
+Piyasadaki en iyi selfie kamerası var
+Gerçekten çok kısa sürede şarj oluyor
-Lazer odaklama bazen sebepsiz yere uyarı veriyor
-Pili belki biraz daha yüksek değerde olabilirmiş