Trakya Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Mahmut Şahin HİSER programı kapsamında uygulanacak olan Trakya Sağlık Turizmi Kümelenmesi Projesi'nin Trakya sağlık turizmine büyük katkısı olacağını söyledi. Şahin şunları söyledi: "Ülkemiz mal ve hizmet ihracatında potansiyelini tam olarak hayata geçirmek ve ihracat gelirini artırmak amacıyla birçok çalışmayı eş zamanlı olarak yürütüyor. Sağlık turizmine yönelik çalışmalar da bunlardandır. 11. Kalkınma Planı'nda sektöre yedi farklı yerde referans verilmekte ve sağlık turizminin geliştirilmesine yönelik eylemler sıralanıyor. Hizmet ihracatında sağlık turizminin kritik bir önemi bulunuyor. Sağlık Bakanlığı verilerine göre pandeminin olumsuz etkilerine rağmen 2021 yılında 671 bin yabancı hasta ülkemizi ziyaret etti. 2019 yılında 701 bin olan hasta sayısı 2020 yılında yarıya düşmüş, ancak 2021 yılında pandemi öncesi seviyesine ulaşmıştır. Bu durum sektörün krizlere rağmen hızlı toparlandığını gösteriyor. 2022'de bu rakam 1.3 milyon hastaya ulaşarak rekor kırdı. Sektörün ülkemize kazandırdığı döviz getirisi de bu artışa paralel olarak her yıl katlanarak artıyor. 2020 yılında 1.1 milyar Amerikan Doları (USD) civarında seyreden gelir, 2022'de 2 milyar USD seviyelerine çıktı. Doğru strateji ve yatırımlar ile bu gelirlerin daha da yükselmesi hedefleniyor. Medikal turizm alanında Türkiye'deki dinamizmin bir benzeri Trakya Bölgesi'nde görülüyor. Trakya Kalkınma Ajansı öncülüğünde başlanan kümelenme çalışmalarıyla bölgedeki yabancı hasta sayıları ciddi bir artış sergiliyor. Kırklareli, Edirne ve Tekirdağ illerini kapsayan Trakya'da, yetki belgesi alan kuruluş sayısı 38'e çıktı. Bunlardan 26 tanesi özel klinik ve hastanelerden oluşurken, 3 adet de aracı kuruluş bulunuyor.
Bölge sağlık turizminde ülkenin en güçlü kümelerinden birisine ev sahipliği yapıyor. Bölgede güçlü hekim kadrosunun kurulmasında Trakya Üniversitesi ve Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi bünyesinde bulunan tıp fakülteleri kritik rol oynuyor. Ayrıca İstanbul'a yakınlık da Trakya'yı hekimler açısından cazip hale getiriyor. Sağlık Bakanlığı verilerine göre 2017 yılında 3.671 olan yabancı hasta sayısı, 2022'de 32.280'e çıkmış, bu oranda elde edilen gelirler de artmıştır. Diğer bir deyişle Trakya Bölgesi, Türkiye'nin önemli sağlık turizmi destinasyonlarından biri olmaya başlamıştır. Trakya Bölgesi, konumu itibariyle ülkemizin Avrupa'ya açılan kapısı olduğu için yabancı hastalar açısından da önemli bir cazibe merkezidir. Bu anlamda Balkanlardan karayolu ile gelen binlerce hasta Trakya'daki sağlık kuruluşlarını tercih ediyor. Ayrıca İstanbul Havalimanı'na yakınlık (araba ile 1,5 saat) Trakya'yı rakip destinasyonların bir adım önüne geçiriyor. Hasta sayısı arttıkça özel sağlık kuruluşları yatırımları artırıyor, bölgedeki sağlık turizmi kümesi güçleniyor, rekabetin de etkisiyle kurumlar yeni pazarlara açılıyor. Hali hazırda Balkanların yanı sıra Batı ve Orta Avrupa'dan yabancı hastalar da Trakya'yı tercih etmeye başladı. Bölge hem fiyat hem de kalite açısından yerli ve yabancı rakip destinasyonların önünde bulunuyor. Bu gelişim sürecinde Trakya Kalkınma Ajansı koordinasyonunda Trakya Sağlık Turizmini Geliştirme Derneği tarafından organize edilen Ticaret Bakanlığı destekli çalışmalar oldukça önemli rol oynuyor. Bu çalışmaları yeni bir aşamaya çekmek, hasta sayılarını katlamak, yeni pazarlara açılmak ve sektöre çarpan etkisi yaratan bir hamle ile müdahale etmek amacıyla HİSER desteklerine ihtiyaç duyuldu. Bu ihtiyaç son iki yılda yapılan dernek toplantılarında üyeler tarafından dile getirildi. Ancak projenin nitelikli şekilde yürütülmesi amacıyla sürecin olgunlaşması, HİSER'e katılacak paydaşların proje kriterlerini içselleştirmesi beklendi. An itibariyle katılımcı üyelerin hepsi bu konuda istekli ve hazırlıklıdır. Projeye dahil olan sağlık kuruluşlarımız Beyazıt Sağlık Hizmetleri Tic.Ltd.Şti., İrmet Hastanesi, Özel Medikent Hastanesi, Özel Çorlu Vatan Hastanesi, Trend Health Tourism, Trakyadent, Optimed Sağlık Grubu, Bir Nefes Sağlık Hizmetleri A.Ş., Aqua Dental Clinic ve Sevgi Ağız Ve Diş Sağlığı Polikliniği'dir.
3 yıl içerisinde tamamlanacak proje ile bölgenin sağlık turizminde yol haritası belirlenecek, eğitim, danışmanlık faaliyetleri ile yurtdışı tanıtım ve pazarlama çalışmaları yürütülecek. Trakya'da Sağlık Turizmi Kümelenmesi" projesinin genel amacı bölgenin sağlık turizminde rekabetçi destinasyonlar arasında yer alması ve hizmet ihracatından elde ettiği geliri artırmasıdır. Bu proje ile sağlık turizminde hizmet sunan tesisler ve aracı kuruluşların kurumsal kapasitelerinin artırılması, sektör paydaşları arasında iş birliğinin ve kümelenme anlayışının geliştirilmesi ve Bölgede hizmet ihracatının nitelik ve nicelik olarak geliştirilmesi hedefleniyor" dedi.