Galatasaraylı oyuncular Hollandalı teknik adam Riekerink'i seviyorlar. Hepsi hocaya karşı bir sahiplenme duygusu içinde hareket ediyor. Riekerink de futbolcular üzerinde kurduğu sevgi bağını sempatik ve samimi davranışlarıyla ayakta tutuyor. Hocafutbolcu uyumu başarının anahtarıdır. Galatasaraylı oyuncular da Riekerink'e duydukları sevgi sayesinde bu sezon daha fazla sorumluluk alacaklardır.
Her Hollandalı teknik adam gibi Riekerink de sistem olarak "4-3-3" hayranı.. Dünyaya total futbolu sunan Hollanda'da "4-3-3" oynamak adeta bir "Tabu" olmuş durumda.. Riekerink'in 4-3-3 ısrarına Galatasaray'ın kadro yapısının cevap verebilecek çapta olduğunu düşünmüyorum. Daha önce bunu başka Hollandalı Rijkaard denemiş ama başarılı olamamıştı. Kulüplerin kendine özgü bazı alışkanlıkları vardır. Örneğin; Van Gaal de, Bayern Münih'te 4-3-3'ü ısrarla denemiş ama verim alamamıştı. Bayern'in Başkanı Rummenigge, "4-4-2 oynamak 20 yıldır Bayern'in oyun kültürüdür" diyerek Van Gaal'ın ısrarını kırmıştı.
Galatasaray'ın elinde; Selçuk İnan, Sneijder, Podolski, Bruma, Sinan Gümüş, Yasin ve Eren Derdiyok gibi oyuncular var. Bu oyuncular 4-3- 3'e göre değil 4-2-3-1'e göre dizayn edilebilir ve başarılı olur. Üstelik dünya futbolunda her takım savunmanın önüne oyunun iki yönünü oynayabilen iki ön liberoyu monte ediyor.. Selçuk-Melo ikilisinin katkısını her halde tüm Galatasaraylılar biliyordur. 4-3-3 sisteminde transfer edildiğini varsayarak Lucas- Selçuk-Sneijder üçlüsü nasıl oynayacak? Forvet arkasında verimli olan Sneijder sistem gereği sola geçmek zorunda kalacak ve etkisi azalacak. İngiltere'nin en çok top çalan oyuncusu olan Lucas Leiva göbekte oynama alışkanlığını bırakıp sağa geçecek. Diyelim; Lucas ortada oynadı o zaman Selçuk hiç katkı sağlamadığı sağ kanatta görev yapacak. 4-3-3 ısrarı bazı oyuncuların alışkanlıklarına ve verimliliklerine zarar verir. 4-3-3 oynamanın hem bazı oyunculara zarar vereceğini hem de savunma zaafı yaratacağını yönetici Levent Nazifoğlu sohbette Riekerink'e mutlaka hatırlatmalı. Kaldı ki; geçen sezon Galatasaray'ın başına geçtiğinde Riekerink'in 4-3-3 uygulamasının faturası hezimet skorlara neden olmuştu.
Uyarıyorum; 4-3-3 sisteminde Galatasaray'ın ciddi savunma zaafları yaşadığını hatırlatırım. Aarhus ve M.United maçlarında Galatasaray sistemin yol açtığı zaafiyet yüzünden rakiplerine çok fazla pozisyon verdi. İki maçtaki fark neydi? Aarhus takımı girdiği pozisyonları hücum elemanlarının kalitesizliğinden gole çeviremedi. M.United ise becerili ayaklarıyla maçı farklı kazandı. Bu Galatasaray için 4-3-3 sisteminin alt yazısı: "Ancak rakipten fazla gol atarsan kazanırsın.."