Hamza Hamzaoğlu ile birlikte G.Saray'daki bütün kötü alışkanlıklar, pozitif yönde düzelmeye başladı. Hamza hoca, Florya'da arkadaşlık ilişkilerini yeniden inşa etti. Galatasaray ikinci yarı 18 maçın 6'sında İstanbul dışına çıkacak. Fikstür planlaması doğru yapılırsa takım ruhunu kazanan G.Saray, 4. yıldızı takar.
-
Galatasaray için 16 haftalık maratonun kısa özetini nasıl yaparsınız?
G.Saray'ı Prandelli öncesi ve sonrası olarak değerlendirmek gerekir. İtalyan hoca ile G.Saray, Avrupa'da hüsran yaşadı.
Terim ile çeyrek finali gören, Mancini ile Juventus'u yenip gruptan çıkan sarı-kırmızılılar, Prandelli'nin çapsızlığı ve kadro konusundaki istikrarsızlığı nedeniyle Avrupa'da ağır yenilgiler aldı. Ligde de Trabzon'a evinde, lig sonuncusu Balıkesir'e deplasmanda yenildi. Ama en kötüsü futbolcuların aile ortamından uzaklaşıp gruplaşmalar içine girmesiydi. Hamza hoca ile birlikte G.Saray'daki kötü alışkanlıklar, pozitif yönde düzelmeye başladı. Hamza hoca, Florya'da İtalyanların yıktığı arkadaşlık ilişkilerini yeniden inşa etti. Ama en önemlisi Hamza hocanın kadro istikrarına özen göstermesiydi. Bu hamle G.Saray'ın takım olma ruhunu yeniden kazanmasını sağladığı gibi futbolcular sahada "Biz" diye düşünmeye başladı.
Sonuçta G.Saray, Hamza hoca ile 3 kupa, 5 lig maçında 7 galibiyet bir beraberlik alarak yarışın içinde kaldı.
-
Prandelli-Hamzaoğlu, Aysal Yarsuvat değişikliklerinin takıma katkısı nedir?
Ünal Aysal, ilk yönetimini devre dışı bıraktıktan sonra ipleri eline alıp G.Saray'ı tek başına yönetme egosuna girişti. İkinci yönetimindeki isimler, birbirleriyle yaptıkları kavgalarla G.Saray'a zarar verdiler.
Önce Mancini'yi sonra Prandelli'yi göreve getiren Aysal'ın tecrübesi, ne yazık ki G.Saray'ı yönetmeye yetmedi. Mancini döneminde devre arası yapılan transferler kulübü 20 milyon Euro zarara soktu ve bir tek oyuncu bile katkı sağlamadı. Aysal hem TFF hem MHK hem hakemler hem de devletin zirvesiyle kavgalıydı. Aysal seçime de "Devletle kavga olmaz" diyen 'Derin G.Saray'ın baskısıyla gitti. Duygun Yarsuvat, G.Saray camiasının saygın, sevilen bir ismi. 7 aylık süreç için görevi kabul ederken sadece başkan olarak hizmet edeceğini açıkladı. Bu yönetimin en doğru hamlesi Abdurrahim Albayrak ile Ali Dürüst'ü göreve getirmekti.
Değerli bu iki yönetici, Terim'le iki şampiyonluk yaşamıştı. Prandelli ile devam etmenin G.Saray'ı mutsuzluğa iteceğini bildikleri için Hamzaoğlu'nu göreve getirerek G.Saray'ın tekrardan ayağa kalkmasını sağladılar.
Sevgi ekersen başarı biçersin… Hamza hoca, oyuncularına öncelikle oyun felsefesini anlattı. Çizgilerini belirlerken oyunculara da yetkilerini verdi. Başta Selçuk-Sneijder, Melo-Burak olmak üzere kalitelerini ve takım olduklarında neler yapabileceklerini hatırlattı. Bu samimi davranış sayesinde G.Saraylı oyuncular, İtalyan ekolünde unuttukları takım halinde mücadele etme refleksini yeniden kazandılar.
Prandelli döneminde korkak oynayan geri ve yana pas yapan G.Saraylı oyuncular, Hamza Hoca ile önde basan top rakibe geçtiğinde geriye çabuk dönen ve kazanan takım haline geldiler.
Hamza hoca farkı
-
G.Saray'da ilk yarının göze batan isim ya da isimleri kimlerdi?
Prandelli döneminde G.Saray'ın net bir oyuncusu yoktu. Göze batan iki kişi vardı.
Biri sonradan oyuna girip sonuca etki eden golcü Umut Bulut, diğeri F.Bahçe derbisinde iki muhteşem gol atan Sneijder'di. Bir de Chedjou ligde savunmanın ayakta kalan tek ismiydi.
Her şey Hamza hocanın gelişiyle değişti. Başta kaptan Selçuk olmak üzere sezon başı kadro dışı bırakılan Sabri ve Prandelli'nin hiç düşünmediği Emre Çolak oynadıkları maçlarda yıldızlaştılar. Muslera, Sinan Bolat olayından sonra kendine geldi ve G.Saray'ın can simidi oldu. Kadro istikrarı sayesinde Burak ve Umut gol yollarında verimli hale geldi.
Melo da defansa yakın oynayarak hem Selçuk'u rahatlattı hem de iki şampiyonlukta görev yaptığı ve başarılı olduğu yerine geri döndü. Kupada Pandev attığı gollerle yıldızlaştı. Ayrılmak üzere olan Bruma, Hamza hoca ile hayata döndü.
Prandelli'nin Bursaspor maçından sonra yüzüne bakmadığı Olcan, kendini toparladı. Kupada maç eksikliğini giderirken sonradan oyuna girdiği lig karşılaşmalarında da etkili oynadı.
Hamit takımda ağabeylik yaparken ilk 11'de başladığı maçlarda gücünü ekonomik kullanmak adına verimli olamadı. Ancak sonradan girdiği maçlarda oyuna ve takıma kalite kattı.
Şampiyonluğun şifresi takım ruhu
-
Teknik adam seminerinde yapılan ankette hocalar şampiyonluğun en güçlü adayı olarak G.Saray'ı gösterdi. Siz şampiyonluk şansını nasıl görüyorsunuz?
G.Saray'ın şampiyonluk yarışında en önemli gücü Hamza hoca ve takım ruhudur. Oyuncuların birlikte hareket ettiğini, kupa ve lig maçlarında gördük. Özellikle Melo'nun Beşiktaş derbisinden sonra yaptığı "Sahada sonuna kadar mücadele eden bir G.Saray vardı" açıklaması arkadaşlık ilişkilerinin pozitif yönde olduğunun göstergesidir. G.Saray ikinci yarı 18 maçın sadece 6'sında İstanbul dışına çıkacak. Fikstür planlaması doğru yapılırsa G.Saray, 4. yıldızı takar.
Mersin galibiyeti inancı tazeledi
-
İlk yarıda kırılma anı diyeceğiniz maç ya da maçlar hangileriydi?
Kupada TT Arena'daki Eskişehir maçında geriden gelip 10 kişiyle 4-2 kazanmak G.Saraylı oyunculara büyük moral verdi. Özellikle Bruma'nın attığı golden sonra yaşanan sevinç Prandelli döneminde unutulan takım olma ruhunun yeniden kazanıldığının belgesiydi.
Mersin maçı G.Saray adına kırılma maçıydı. İki defa geriye düştüler ama mücadeleyi bırakmadılar, kazanmak için sonuna kadar savaştılar ve kulübede oturmayı kendisine zul görmeyen golcüleri Umut'un arka direkte attığı golle kazandılar. Bu geriye dönüş G.Saraylı oyuncuları bence şampiyonluk yarışının içine zihinsel olarak da soktu.
Prandelli'nin yanlışları
- Galatasaray için hayal kırıklığı diyeceğiniz maçlar var mı?
Galatasaray, Trabzon ve Balıkesir maçlarını Prandelli'nin kadro seçimindeki inatlarından dolayı kaybetti.
İtalyan hocanın sol açık diye aldırdığı Yasin'i Balıkesir'de sağ bek oynatması tam bir skandaldı. Takım ilk yarıyı 2-0 yenik kapadı.
Prandelli oyunu değiştirecek tek bir hamle bile yapmadı. Prandelli, Trabzon maçında Sneijder'i Hollanda'da kendisini eleştiren yorumlar yaptığı için ilk 11'de oynatmadı. Oysa G.Saray, ilk 20 dakikada Sneijder'in gole dönüştürebileceği şut pozisyonları bulmuştu.
Sneijder'i oynatmamak G.Saray'ın yıllardır üstünlük kurduğu Trabzon'a kaybetmesine neden oldu.
YARIN
İSKENDER GÜNEN'in analizleriyle Trabzonspor