HABER - YAZI: Serkan AKKOYUN
Geçtiğimiz yaz... Sezon bitmiş ve Dünya Kupası'na gidemeyen futbolcuların birçoğu aylar öncesinden organize ettikleri tatillerine başlamak üzere dünyanın farklı noktalarına doğru uçmaya başlamıştı. O uçaklardan bir tanesinde de Nuri Şahin vardı. Ancak onun rotası ne Maldivler, ne İbiza ne de Los Angeles'tı. Nuri Şahin, Borussia Dortmund'dan takım arkadaşı Neven Subotic'in vakfı aracılığıyla Etiyopya'ya gidiyor ve çocuklar için su kuyusu açma projesine yardım ediyordu...
Bildiğimiz futbolcu profilinden çok farklı Nuri Şahin. Henüz 30 yaşında ancak kariyerinde Borussia Dortmund, Feyenoord, Real Madrid, Liverpool ve Werder Bremen gibi takımlar var. Bundesliga tarihinin en genç gol atan futbolcusu olan Nuri Şahin sadece saha içinde değil saha dışında da dikkat çeken bir karakter. Mesela transfer olduğu ülkelerin dillerini öğreniyor, basına ülkenin dilinde röportaj veriyor. Futbol sonrası hayatına hazırlanmak için şimdiden Harvard'a gidip eğitim alacak kadar da vizyoner. Tabii ki tüm bunların arkasında Nuri Şahin'in kariyerini yöneten profesyonel bir ekip de var.
AKADEMİ FİKRİNİN DOĞUŞU
Şu sıralar futbol kariyerini Almanya Bundesliga ekiplerinden Werder Bremen'de sürdüren Nuri Şahin'in son projesi ise Türkiye'de, çocuklara yönelik bir futbol akademisi... Akademinin çıkış noktası, Nuri'nin Subotic'le beraber Etiyopya'ya yaptığı o ziyaret aslında. Nuri'yle sohbetimize de buradan başlıyoruz: "Yaklaşık iki yıl önce kariyer yönetim ekibimle oturup bir yol haritası çizmiştik. 5 yıl ve 10 yıllık planlama halinde. Süreci kendi kişisel kariyerim ve içinde bulunacağım projeler olarak iki ana başlığa ayırdık. Kendi kişisel kariyerimle ilgili çalışmalarım ve eğitimlerim devam ediyor. Bunun yanında topluma faydalı olabileceğim, birikimlerimi aktarabileceğim, bazen de farkındalık yaratıp dünyanın dikkatini o noktaya çekebileceğim projeler yürütüyoruz. Geçen yaz Etiyopya'da eski takım arkadaşım Neven Subotic ile bir temiz su kuyusu projesine dahil olmuştum. Bu sene üç, gelecek sene iki olmak üzere toplam beş su kuyusu açıyoruz. Bu da yaklaşık 30 bin çocuğa temiz su demek. Yine geçen yaz Harvard eğitimim sonrasında ekibimle oturduğumuzda futbol saha içi eğitimlerini, saha dışı eğitimlerle harmanlayabileceğimiz bir akademi fikri doğdu."
'ÇOCUKLARIN AĞZINDAN 'İYİ Kİ' CÜMLESİNİ DUYABİLMEK..."
Nuri, akademi projesi için ekibiyle çok sıkı çalıştıklarını söylüyor: "Yaklaşık bir yıldır üzerinde çalışıyoruz. Şu anda tarih ve lokasyon konularına son detayları vermeye çalışıyoruz. Tüm çalışmalarımız bittiğinde projemizi duyuracağız. Fırsat eşitliği açısından kız çocuklarını çok önemsiyorum. Eğer yeterli katılım olursa kız çocukları için de bir antrenman programı belirleyeceğiz; umarım olur."
Nuri'ye, "Bu akademi projesinin sonunda ne olursa, 'biz iyi bir şey yaptık' dersin" diye soruyorum. Cevabı tatmin edici: "Ben sporcunun saha içinde olduğu kadar saha dışında da donanımlı olması gerektiğine inanıyorum. Hedefimiz kampa katılan kardeşlerimin kalplerine ve beyinlerine dokunabilmek. Kendilerini geliştirmeleri yönünde bir motivasyon sağlamak. Ve kamp sonunda ağızlarından, inanarak 'İyi ki...' cümlesini duyabilmek..."
'FUTBOL ASLA SADECE FUTBOL DEĞİLDİR' MİSALİ...
Akademi projesinin mottosu 'Win the game of life'... Yani 'Hayat oyununu kazan' şeklinde çevirebiliriz. Bu bana, Arjantinli ünlü teknik direktör Luis Menotti'nin 'Sadece futboldan anlayan, futboldan da anlamaz' sözünü hatırlatıyor. Nuri de akademide yapmayı planladıkları çalışmaları şöyle anlatıyor: "Saha içi antrenmanların yanı sıra; spor psikolojisi, spor hukuku, spor sağlığı, spor beslenmesi, iletişim ve marka eğtimleri de vereceğiz. 'Case study'ler olacak; spor dünyasının önemli projelerini anlatacağız. Sporda sosyal sorumluluk projelerini analiz edeceğiz. Katılan kardeşlerimizle hem saha içinde hem saha dışında keyifli vakit geçirmeyi hedefliyoruz."
Genç futbolcu adaylarının kariyerlerini yetenekleri ve çalışmaları kadar çevresel faktörler de etkiler. Bu faktörlerin en önemlisi de aileleridir. Nuri Şahin, "Akademinin son günü ailelere yönelik bir eğitim yapmayı planlıyoruz. Orada ailelere ileride profesyonel hayata atılacak çocuklarının kariyerlerine nasıl katkı yapabileceklerini, hukuksal konuları, kariyer yönetim trendlerini anlatacağız." sözleriyle aileleri de unutmadıklarını vurguluyor.
'HAYALİM KENDİ VAKFIMI KURMAK'
Hikayenin başında, Nuri Şahin'in Subotic'le Etiyopya ziyaretini anlatmıştık. Onun da benzer hayalleri var mı, merak ediyorum. Sözlerini, ayakları yere basan hayallerini anlatarak tamamlıyor: "Uzun dönem planlarımızda vakıf kurmak var. Ama önceliğim şu anda iyi işler yapan vakıflara destek olmak, onlarla birlikte projeler üretmek. Açmış olmak için bir vakıf açmak istemiyorum. Öncelikle vakfın hangi alanda ilerleyeceğini belirlememiz gerekiyor. Bunun için de sahada tecrübe kazanıyorum. Sonrasında oturup kendimize bir yol haritası çizeceğiz."
Türk futbolunun saha içinde olduğu kadar saha dışında da özel figürlere ihtiyacı var. Kendisini ülkesinin futboluna ve özelikle çocuklara faydalı olmak için hazırlayan Nuri Şahin, kesinlikle o figürlerden bir tanesi...