Ülkemizde her yıl, ocak ayının ilk pazar günü ile başlayan haftanın "Verem Eğitimi ve Farkındalık Haftası" olarak kutlandığını belirten Prof. Dr. Sefa Levent Özşahin, "Verem (tüberküloz) hava yolu ile bulaşan, akciğerler başta olmak üzere tüm doku ve organları tutabilen bulaşıcı bir hastalıktır. Hastayı, ailesini ve çevresini olumsuz etkileyen bu hastalık ilaçlarının düzenli ve uygun sürede (6-24 ay arasında değişir) kullanılması halinde %100'e yaklaşan oranlarda iyileşmektedir." şeklinde konuştu.
ÖLÜMLERİN AZALTILMASI HEDEFLENMEKTE
Hastalığa dair rakamlar veren Prof. Dr. Özşahin, "Dünya Sağlık Örgütü dünya genelinde yılda yaklaşık 10 milyon hastalık oluştuğunu ve hastalananların yaklaşık 1,5 milyonunun öldüğünü bildirmektedir. COVİD-19 hastalığının ölümcül seyrettiği yıllarda bile bulaşıcı hastalıklardan ölüm nedenleri arasında 2. sırada yer almıştır. Birleşmiş Milletler, "2030 yılına kadar tüberküloz hastalığını sona erdirmeyi hedef olarak belirlemiş, DSÖ'de "Küresel Tüberkülozu Bitirme Stratejisi" çerçevesinde 'DSÖ Avrupa Bölgesi Tüberküloz Eylem Planı 2023-2030'u uygulamaya koymuştur. Eylem planı ile ülkemizin de içinde bulunduğu DSÖ Avrupa Bölgesi'nde 2015 yılına göre, tüberküloz sıklığının %80, tüberküloz ölümlerinin ise %90 oranında azaltılması hedeflenmektedir." ifadelerini kullandı.
İLAÇLAR HASTALARA ÜCRETSİZ OLARAK ULAŞTIRILMAKTA
Prof. Dr. Özşahin, hastalığın teşhisi ve tedavisi noktasında "Veremsiz Bir Türkiye hedefine ulaşmak için iki haftadan fazla öksürük şikâyeti olan ve/veya tüberküloz hastası ile yakın temasta olan bireylerin sağlık kuruluşlarına başvurması ve verem teşhisi alırlar ise Verem Savaş Dispanserleri gözetiminde uygulanacak tedaviye uyum göstermeleri elzemdir. Ayrıca tüberküloz tedavisinde kullanılan ilaçlar, Verem Savaş Dispanserlerince hastalara ücretsiz olarak ulaştırılmaktadır. Verem Savaş Dernekleri ve Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tedavi ve kontrollerini düzenli olarak yaptıran, ekonomik ve sosyal güçlükler yaşayan tüberküloz hastalarına nakdi sosyal yardım yapmaktadırlar." dedi.