Türkiye'nin en iyi haber sitesi
Sıtma nedir?

Plasmodium adı verilen parazitler tarafından oluşturulan bulaşıcı bir enfeksiyon hastalığıdır.

Giriş Tarihi: 16.07.2013 16:52 Güncelleme Tarihi: 25.01.2018 15:34
Dişi anofel cinsi sivrisineklerde bulunan parazitlerin, insanları ısırmasıyla meydana gelen, nöbetler halinde ateş ve titremeye neden olan, yaygın bir hastalıktır. Sıtmanın bir diğer adı malaryadır. Teşhis ve tedavisi mümkündür ve kolaylıkla yapılır. Tedavi edilmediği takdirde ciddi problemlere yol açar ve hatta ölümcül olabilir.

BELİRTİLERİ
Sıtmanın özelliği belirtilerin nöbetler halinde gelmesidir. Nöbet başlamadan birkaç gün önce halsizlik, neşesizlik, iştahsızlık, başağrısı, sırt ve bacak ağrıları olur. Nöbet, şiddetli titremeyle yükselen ateşle başlar, terlemeyle sona erer. Fakat ateşsiz vakalar da olabilir. Hastanın bütün vücûdu sarsılır, çeneleri birbirine çarpar. Nabız hızlanır, başağrısı, sinirlilik, kollarda ve bacaklarda ağrılar olur.

Uzun süren durumlarda karaciğer ve dalak büyür, sarılık ve kansızlık gelişebilir. Solunum şikâyetleri ve hatta zatürre olabilir. Menenjit, şuur bulanıklığı, çeşitli felçler meydana gelebilir. Enterit sıcak iklimlerde sık olur. Dalak kendiliğinden yırtılabilir, iç kanama olabilir.

TANI
Sıtma hastalığının kesin tanısı kişinin parmağından alınan bir damla kanın mikroskopla incelenmesi ile konulur.

NASIL BULAŞIR ?
Sıtma, genellikle parazit taşıyan sivrisineklerin insanları sokmasıyla bulaşır. Nadir olarak kan yoluyla ve plasenta yoluyla bulaşır.

TEDAVİSİ
Sıtmanın ilacı coğrafi bölgelere göre farklılık göstermektedir. Bunun nedeni plazmodiumun türlerinin bazı ilaçlara karşı direnç kazanmış olmasıdır. Tedavide kullanılan ilaç krokindir. Sıtma savaş dispanserleri, sağlık ocakları ve sıtma personelleri tarafından bu hastalık ücretsiz bir şekilde tedavi edilir. Sıtma ilaçları bir tek sıtma savaş dispanserlerinde vardır ve bu ilaçlar ücretsizdir. Bu ilaçlar koruyucu özelliğine de sahiptir. Eğer sıtmanın yaygın olduğu bir yere gidiliyorsa bu ilaçlar alınabilir.

SITMADAN KORUNMAK İÇİN ALINMASI GEREKEN ÖNLEMLER
Korunmak için ilk etapta sıtmaya neden olan sivrisineklerin yok edilmesi gerekir. Bu sivrisineklerin üremelerinin engellenmesi önem taşır. Sıtmadan korunmak için sıtma hastalarının da tedavi edilmesi gerekir. Parazitlerin kaynağının yok edilmesi sağlanmalıdır. Bir de sinek ısırıklarını önlemek için sinek koruyucu spreyler kullanılabilir. Sıtmanın yaygın görüldüğü bir yere gidilmeden önce koruyucu ilaçların alınması büyük önem taşır. Sıtmanın yoğun bir şekilde görüldüğü yerler nüfusun hızla arttığı bölgelerdir. Sıtma konusunda duyarlılığa önem verilmesi ve ilaç ve malzemelerin yeterli oranda bulunması gerekir. Devletin de bu konuda yeterli bütçe ayırması hastalığı önleme de en etkin yollardan biridir.
SON DAKİKA