16. ve 17. Yüzyıl'da yaşamış olan Kürt alim, şair ve edebiyatçı Molla Ahmed El-Cezeri'nin hayatını, divanını ve kasidelerini konu alan ve iki gün sürecek olan III. Uluslararası Melayê Cizîrî sempozyumu Şırnak'ın Cizre ilçesinde geniş bir katılım ve yoğun bir ilgi ile başladı. Şırnak Valiliği, Şırnak Üniversitesi ve Cizre Kaymakamlığının iş birliğinde özel bir otelde düzenlenen Sempozyuma, yurt içi ile Irak, İran başta olmak üzere 34 akademisyen katıldı. Sempozyumun açılışında Kur'an-ı Kerim ve İstiklal Marşı okundu, Melaye Ciziri'nin yaşamını anlatan video gösterimi yapıldı, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın sempozyuma ilişkin mesajı dinletildi. Yoğun bir ilginin olduğu III. Uluslararası Melayê Cizîrî Sempozyumu'nda konuşan Şırnak Valisi Birol Ekici, Melaye Ciziri'nin bilgi anlayışını tartışacaklarını belirtti. Melaye Ciziri'nin yaşadığı dönemde dünyanın en büyük şehri İstanbul ve en güçlü devleti de Osmanlı İmparatorluğu olduğuna vurgu yapan Ekici, "Bu enerjiye Anadolu topraklarındaki Hacı Bektaşi Veli Mela-i Ciziri, Mevlana türetmiştir. Bosna Hersek'e kadar gitmişlerdir" dedi. Şırnak'taki gelişime de değinen Ekici, "Şırnak artık karanlık bir konuyla anılmıyor. Birlik, beraberlik, üretim ve başarıyla anılıyor. 29 Ekim'de Cumhuriyet'imizin 101. yıl dönümünü kutladığımız gün Türkiye'de 111 bin 600 varil petrol üretilmiştir ve bunun 56 bin 700 varili bu topraklarda üretilmiştir. Burada 300 mühendisimiz var, bu bölgenin çocukları çalışıyor, 3 bin işçi çalışıyor burada. Bu sayı hızla artacak. Önümüzdeki yıl 100 binlere, 200 binlere, hatta 300, 500 binlere ulaşacak" dedi.
GÜÇLÜ BİR SESE İHTİYAÇ VAR
Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Gülşen Orhan da, insanlık vicdanının yaralandığı ve her gün büyük acıların, vahşetlerin yaşandığı bu çağda insan onuru ve haysiyetini yeniden ayağa kaldıracak güçlü bir sese ihtiyaç duyulduğunu belirterek, "Çünkü insan yaratılanların en şereflisi ve bu acıları hak etmemektedir" dedi. Orhan, "Tüm medeniyetlerde olduğu gibi bizim medeniyetimizde de insanlık onurunu ayağa kaldıracak. İnsana insan duyduğu için değer veren ve onu yücelten fikirler ve ilim insanları var olmuştur. Mevlana, Yunus Emre, Hacı Bektaş-ı Veli, Melaye Ciziri'nin bu isimlerden sadece birkaçıdır" dedi.
Şırnak Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Abdurrahim Alkış da ülkenin en değerli somut olmayan kültürel miraslarından birisinin de tasavvuf anlayışı ve tasavvuf kültürü olduğunu belirterek, tüm medeniyetlerin mirasçısı olunduğunu, Kültür ve Turizm Bakanlığının da faaliyetlerinde bu gerçeklikten yola çıkarak hareket ettiğini söyledi. Sempozyumun düzenleme kurulu başkanı Doç. Dr. Ahmet Özdemir de, "Cizre'de doğup, büyüyen Melaye Ciziri medrese alimi, tasavvuf ehli ve şairdir. Konya için Mevlana hazretleri ne ifade ediyorsa aslında Cizre, Şırnak ve bu bölge için de Melaye Ciziri aynı şeyi ifade etmektedir" dedi.