Şırnak Merkez Aydınlıkevler Mahallesinde Türkiye Tarım Kredi Kooperatifleri'nin kentteki ilk marketinin açılışı için tören düzenlendi. Tarım Kredi Kooperatif Market'in Şırnak Merkez Mağazası açılışı, Şırnak Valisi Osman Bilgin, Şırnak Üniversitesi Rektörü Prof Dr. Abdürrahim Alkış, AK Parti İl Başkanı İbrahim Halil Erkan, MHP il Başkanı Halil Tatar, Tarım Orman İl Müdürü Selman Demirel, Ticaret Odası Başkanı Osman Geliş, sivil Toplum Kuruluşları temsilcileri TK Pazarlama ve Marketçilik A.Ş, Grup Müdürü Adem Doğru, Kurumsal İletişim Müdürü Mustafa Söylemez ile şirket yöneticileri, çalışanlar ve vatandaşların katılımıyla yapıldı.
Tarım Kredi Pazarlama ve Marketçilik A.Ş. Kurumsal İletişim Müdürü Mustafa Söylemez, açılışta yaptığı konuşmada, "Bugün Şırnak mağazamızı açıyoruz. Türkiye Tarım Kredi Kooperatifleri bir çiftçi kuruluşudur. 17 bölge birliği, bin 615 kooperatifi, 200 hizmet bürosu ve 19 iştiraki ile çiftçimizin hizmetinde olan bir kooperatif yapılanmasıdır. Tüm dünya örneklerinde olduğu gibi Türkiye'de de Tarım Kredi Kooperatifleri bir elini çiftçiye uzatırken, diğer taraftan da tüketicinin yanında yer alıyor. Bu hedef doğrultusunda üretici ile tüketici arasında köprü vazifesini yerine getiriyor" dedi.
Türkiye genelinde 14 lojistik merkez olduğunu belirten Söylemez; "Bu lojistik merkezlerimiz sayesinde 80 il ve 510 ilçede kaliteli ve güvenilir gıdaları halkımız ile buluşturuyoruz. Yarın açılacak Hakkari mağazamız ile 81 ilde halkımıza hizmet edebilmek için var güzümüzle çalışıyoruz " diye konuştu.
Şırnak Valisi Osman Bilgin ise yaptığı konuşmada; "Ben Türkiye'de ilk açılan 5 marketten biri olan kırklareli'deydim ilk açılışı orada yapmıştık. İlk 5'ten şimdi bin 500'ün üzerine çıktı. Niye marketten bahsediyoruz. Bu durum sadece Türkiye'de mi? Şuan dünyada ki gıda fiyatlarının veya marketlerde yaşanan sorun sadece Türkiye'deki marketlerin mi sorunu? Hayır Arkadaşlar şu an Amerika Birleşik Devletleri, İngiltere, Kanada gibi ülkelerde hatta ve hatta İngiltere ve Kanada gibi ülkelerde paranız var fiyat artışı var ama ürünü bulamıyorsunuz. Bazı insanlar zannediyor ki akşam televizyonu açıyorlar herhangi bir markette, A marketinde 10 liralık fiyat 15 liraya çıktı bu sadece ülkemizin sorunu. Hayır arkadaşlar bu niye hepimizin sorunu? Aslında bu sorununun ayak sesleri 2000'li yıllarda yani milenyuma girdiğimizde aslında geliyordu. Ama biz bunu fark etmedik. Ne zaman fark ettik? Biz bunu koronavirüs süreci ile birlikte artık insanların bu süreçte üretimle alakalı olarak, tarımdan topraktan koptuğunu ve daha rahat ve daha konforlu bir yaşama geçtiğini ve üretmenin arazi ile uğraşmanın kendi psikolojilerinde önemsiz addetmenin sonucu oldu.
Tarım Kredi Kooperatifinin diğer marketlerden farkı şu üretiyorsunuz ve tüketiciye getiriyorsunuz yani ürettiğinizi anda 5-6 tane aracı koymadan tüketiciye getiriyorsunuz. Ne yapıyorsunuz daha uygun fiyata daha kaliteli ve çiftçinin kendi ürettiği malı pazar kaygısı olmadan direkt tüketiciye getirmiş oluyorsunuz. Dolayısı ile bu model çok önemli bir model. O nedenle bu sayının bin 500 değil onbinler 15 binlere ulaşması lazım.
Dolayısıyla şu an yaşadığımız durum arizi yani geçici bir durum. İnşallah bizler nasıl ki sanayi sektöründe ciddi manada büyük yatırım yaptıysak, mesela bir fabrika kuruyorsunuz 300 milyon dolarlık bir fabrika. Tarım da böyle bir yatırım var mı? Çok az. O nedenle bizim tarımda büyük iş adamlarına ihtiyacımız var yani ne yapması tarım sektör ne yapmamız lazım tarım sektörünü 300 milyon dolar yatıran bir iş adamı ve bu şekilde ne yapacak? Türkiye domatesinin yüzde 10'unu biri üretecek. Büyük yatırımlara ihtiyacımız var. Üretmiyoruz çünkü. Ürettiğin zaman o mal piyasa şartları gereği elinden kalacağı için gerekirse olmalı satmak zorunda kalacak. Kısaca üreticilerin sayısını arttırmamız gerekiyor ve çeşitlendirmemiz gerekiyor. Hem vatandaş üretecek, hem yatırımcılar üretecek, hem esnafımız üretecek. Yani takım elbiseyi giyip kravatı takıp ofislerde oturmayı bırakacağız. Şırnaklı içinde söylüyorum bunu özellikle. Şırnak İçinde şu önemli Türkiye'nin en verimli arazilerine sahibiz. Ben iddia ediyorum. Şanlıurfa'dan da daha verimliyiz, Antep'ten de daha verimliyiz. Her taraftan daha verimliyiz. 40 yıldır ekilmeyen arazilerimiz var. Su problemini çözüp burada, Cizre ovasında, İdil ovasında, Silopi ovasında üreteceğiz. Ürettiğimizde Hep birlikte göreceğiz ki dünya yeniden kendi düzenini oluşturacak ve fiyatlar normalleşecek" dedi.
Yapılan konuşmalardan sonra kurdele kesilip açılış gerçekleştirildi. Vali Bilgin ve beraberindekiler marketi dolaşarak fiyatlarda incelemelerde bulundular.