Soryaz yüzyıllardır Şırnak mutfağının değişmez ağız tatlarından biri. Özel olarak yetiştirilmeyen Soryaz doğada kendiliğinden yetişiyor. Bölgenin birçok yerinde bulunsa da en çok rağbet gören Şırnak'ta yetişen Soryaz. Bahar aylarında karların erimesi ile birlikte yerden yetişen ve sadece 1-2 ayda toplanabilen soryaz'ın yaprakları kızartılarak yeniliyor.
Bölgede daha çok kızartılarak veya salamura şeklinde saklanarak kış aylarında kullanılan Soryaz, Şırnak Üniversitesi Turizm ve Otel İşletmeciliği Yüksekokulu Gastronomi ve Mutfak Sanatı Bölümü öğrencileri tarafından 14 çeşit modern yemeğe tad verdi.
Soryazlı pide, Soryazlı Pizza, soryazlı tavuk, patates yatağında soryazlı pirzola, Soryazlı şekerpare, soryazlı balık gibi 14 çeşit çeşit yemek yapıldı.
3 yıl önce açılan ve 120 öğrencisi ile yüzde yüz doluluk oranı gösteren Şırnak Üniversitesi Turizm ve Otel İşletmeciliği Yüksekokulu Gastronomi ve Mutfak Sanatı Bölümü öğrencileri Soryaz'ı tüm türkiyeye tanıtmak için böyle bir çalışma içerisine girdiklerini belirttiler.
Şırnak Üniversitesi Turizm ve Otel İşletmeciliği Yüksekokulu Gastronomi ve Mutfak Sanatı Bölümü Dr. Öğretim üyesi Aysen Ercan İştin; "3 Yıldır bölümümüz aktif olarak devam ediyor. Gastronomi Mutfak bölümü sanatları olarak. Devlet üniversiteleri arasında ilk 10'a girebilecek bir mutfağa sahibiz. Uygulama derslerimiz hazırlanırken tüm Türkiye'deki Gastronomi ve mutfak sanatları alanında önemli üniversitelerde dikkate alınarak programımız yapıldı. Şırnak deyince imkanlar yok gibi algılar oluşuyor ama biz rektörümüzün desteği ile diğer üniversitelerden eksiksiz bir şekilde tamamlıyoruz. Şırnak'ın doğu Anadolu ve güneydoğu Anadolu bölgesinde olmasından dolayı biyoçeşitliliği fazla. Dolayısıyla buraya özgü endemik bitkileri de var. Bu endemik bitkilerin aslında mutfakta kullanılmasıyla çok güzel gastronomi alanında ürünler ortaya koymayı hedefliyor. Bu anlamda çalışmalarda yaptık. Bundan 3 ay önce Mezopotamya fuarında Diyarbakır'da altın madalya aldı, öğrencilerimiz. Bu anlamda da bize çok olanak sağlayan bir memleket olduğunu düşünüyorum. 3 yıl önce açılan bölümümüze her yıl 40 kontenjan veriliyor. 120 öğrenciye sahibiz. Yüzde yüz doluluk oranı var. Hedefimiz Turizm ve Otel işletmeciliği Yüksekokulu adı altında bölümlerimizi arttırmak ve bu yüzde yüz doluluk oranlarını diğer bölümlerde de gerçekleştirmek" dedi.
Turizm ve Otel İşletmeciliği Yüksekokulu Gastronomi bölümü Öğretim Görevlisi Taner Nur: "Uygulama mutfağımızda özellikle bölgeye ait yöresel lezzetleri yeniden ortaya çıkarmaya çalışıyoruz. şuanda mutfağımızda uygulama esnasında bölgeye ait olan soryaz bitkisinin farklı versiyonlarda yemeklerini yapıyoruz. Mutfağımızı araştırma geliştirme mutfağı olarak kullandık. Ar-ge mutfağı olarak kullanıyoruz. Bunun dışında diğer bitkiler ile ilgili de çalışmalarımız devam ediyor. Bugün 14 çeşit sunum yapılacak arkadaşlar tarafından Soryaz'a ait. Bunların bir kaçı uluslararası mutfaklardan ürünler. Pizza gibi lezzetler. Şıralı bir tatlı yapacağız Soryaz'dan. Normalde Şırnak'ta yapılmayan bir lezzetti. Amacımız bölgenin endemik bitkilerini, soryaz gibi her yerde yetişen ve ekonomiye de ciddi katkısı olacak olan bitkileri ekonomiye katmak. Bölgenin kültürel mirasında olan soryaz gibi bir bitkiyi insanların tüketimine açmak. Bunun için çalışmalarımız devam ediyor. Diğer bitkiler içinde. Yine yöresel reçeteler içinde öğrencilerimiz ile birlikte yapmaya devam edeceğiz" dedi.
Bu hafta Diyarbakır'da düzenlenecek olan Turizm ve Gastronomi fuarına katılacaklarını belirten Öğretim Görevlisi Taner Nur; "Önümüzdeki günlerde diyarbakır'da gerçekleştirilecek olan Turizm ve Gastronomi fuarına Şırnak üniversitesi olarak katılıyoruz. Orda da Şırnak'a ait olan yöresel lezzetleri hem tadımlarını hem sunumlarını gerçekleştireceğiz. Bunun için hem üniversite olarak hemde şehirdeki diğer firmalar tarafından ürünler orda ikram edilecek. Çok yakın zamanda Diyarbakır'da düzenlenen yöresel lezzetler fuarında öğrencimiz bizim mutfağımızda geliştirmiş olduğumuz Fala felli soryaz yemeği ile altın madalya kazandı. Ondan şevk alarak ürün geliştirmelerimize devam ediyoruz. farklı ürünlerde de okul olarka ödüllerimiz alıp geleceğiz" dedi.