İçişleri Bakanlığı Sivil Toplumla İlişkiler Genel Müdürlüğü tarafından desteklenen ve Şırnak Valiliği, Şırnak Belediyesi ile Şırnak Üniversitesi'nin katkı sunduğu Şırnak Yeşeren Gençlik Derneği tarafından organize edilen '81 il Şehri Nuh'ta buluşuyor' projesi kapsamında 81 ilden gelen sivil toplum kuruluşu temsilcisi kadınlar 3 gün boyunca Şırnak'ta olacak.
'81 İl Şehri Nuh'ta buluşuyor' projesi kapsamında dün akşam Şırnak'a gelen 81 ilin temsilcisi kadınlar akşam istişare toplantısında bulundular.
Kadınlar programın ikinci gününde ise Şırnak Üniversitesi 15 Temmuz Kongre ve Kültür Merkezi'nde düzenlenen programda bir araya geldi. Buradaki programa Şırnak Valisi Ali Hamza Pehlivan, Şırnak Üniversitesi Rekötür Prof. Dr. Mehmet Emin Erkan, Yeşeren Gençlik Derneği Başkanı Hatice Atan, 81 ilden gelen kadınlar ve çok sayıda Şırnaklı vatandaş katıldı.
Burada konuşan Şırnak Valisi Ali Hamza Pehlivan, "Kadınlarımız kurtuluş savaşında olduğu gibi geleceğe emin adımlarla yürürken varlıklarını hissettirdikleri ölçüde ülkemiz, milletimiz ve devletimiz çok daha güçlü olacaktır. Emin adımlarla ileriye doğru yürüyeceğiz. Şırnak olarak ne durumdayız? Burada büyük bir çoğunluk ilk defa buraya geldi. Ama Şırnak'ı çok duyduk. Buraya gelmeden önce hepimiz Cudi'yi, Gabar'ı ve Bestlerdereleri duymuştuk. Buraların hepsi haberlere konu olmuştu. Kato'yu duymuştuk. Ama nasıl duymuştuk. Maalesef hüzünlü hikayelere konu olmuştu. Muhtemelen bir yakınınız asker, memur, öğretmen, polis ve jandarma olarak gelip buralarda görev yaptılar. Ve bir kısmı da şehit oldular. Allah onlara rahmet eylesin. Bazıları gazi oldular. Şimdi verilen bütün bu mücadelelerin üstüne ve ötesinde sayın cumhurbaşkanımızın önderliğinde ve bütün bakanlıklarımızın, kamu kurumlarımızın destekleriyle güzel hikayeleri çoğaltma gayreti içerisindeyiz. Bu güzel hikayelerin son 2-3 yılda özellikle çukur-barikat eylemlerinin izlerini silmeye başlatıldığı 2016- 2018 yılından bu tarafa hem olumsuzluklar bir yandan bertaraf ediliyor. Şehrimiz alt ve üst yapılarında yeniden kalkınıyor. Bir yandan da sosyal ve spor faaliyetlerde biryandan daha öne çıkıyor. Üretim girişimleriyle daha ön plana çıkıyor. Yurt genelinde olduğu gibi ilimizde de kadınlarımızın katkıları çok büyük. Kooperatifler kurulmaya başlandı ve şuan 3'e çıktı. 3 yıl önceye kadar hiç kadın kooperatifi yoktu. Şimdi 3 tane var. inşallah sayısı artacak. 274 derneğimiz var bunların bir kısmı kadın dernekleridir. 'Şırnak başaracağım diyor' sloganı da var. inşallah Şırnak başara başara devam edecek. Güzel haberleri duymaya hep beraber duyacağız inşallah." dedi.
Şırnak Yeşeren Gençlik Derneği Başkanı Hatice Atan ise; "81 il buluşuyor projemizi gerçekleştiriyoruz. Projenin amacı 40 yıldır bölgemiz terör ile anılıyordu. Bizimde amacımız artık bu bölgede terörün temizlendiğini, barışın ve kardeşliğin hakim olduğu herkesin bu ile rahatlıkla gelebileceğini göstermek adına ve her güzel çalışma adına ve arkasında güçlü kadınların olduğunu inadığımız için bugün şehrimize 81 ilimizin güçlü kadınlarının ve kendi ilinde seçil kadınlarımızdır. Çoğu kadınlar Şırnak'a ilk defa gelen kadınlarımız var. ve birlikte gezdik, dolaştık. Burayı çok beğendiklerini söylediler ve keşke daha önceden buraya gelseydik. Ön yargıların kırıldığını, hatta Şırnak'ta güzel şeyler yapacaklarını ifade ettiler. Bazı illerimiz bizi kendi iilerine davet ettiler ve burayı illerimize anlatın diye. Eskiden Cudi, Gabar denildiğinde akla hep terör gelirdi, çatışma gelirdi dediğimiz zaman artık festivallerin yapıldığı, baharın geldiğini ve her köşede bayrağımızın dalgalandığını ifade etmek için bir arada bulunmuş olduk. Güzel bir çalışma ve tanışma programız oldu. Çok farklı duygularını dile getirdiler. Bizim amacımız sadece 81 ilden kadınalrın gelip gezip, görmek değil, biz bu 81 kadınla Şehri Nuh'ta nelere imza atabiliriz. Ve en büyük çalışmalarımızdan biriside köylerde şehitlerimizin adını yaşatmak için kütüphane zaten kuruyorduk, bunun sayılarını artırmak için el birliğiyla yapacağız. Amacımız hem ilimizi tanıtmak ve her ilimizin adına burada orman oluşturacağız. 81 ilin şehitliğini Allah nasip ederse oluşturacağız. Artık buranın terörün bittiği, hizmetlerin yapıldığı ve rahatlıkla gezilebileceği bir il olduğunu görecekler. Bizimde en büyük amacımız buydu." dedi.
Şanlıurfa'dan programa katılan Dr. Fatma Şeker; "İlk defa Şırnak'a geliyorum. Ben Şırnak'ı böyle bilmiyordum. Şanlıurfalıyım. Güneydoğu'da bulunmamıza rağmen. Biz bile daha farklı biliyorduk. Ben burada yeni binaları, kurumları, hizmetleri, Üniversiteyi görünce ne kadar çok emek verildiğini görüyorum. Bütün kurumların nasıl el ele vererek birlikte çalıştığını gördük. Birlik ve berabeliği gördüm. Dilerim bu birliktelik Türkiye'mizin her tarafına yansır. Şırnak'ın bir örnek, bedel ödeye ödeye bugünlere gelmiş bir şehir." dedi.
Bursa'dan programa katılan Sermin Cakalıoğlu; "Bugün burada olmaktan çok mutluyum. Şırnak hep terör ile anılıyordu. Bugün burada o kadar güzel bir ev sahipliği yapılıyorki ne kadar teşekkür etsek az. Şırnak'a artık biz ekibimizle geziler düzenleyeceğiz. Türkiye'nin her köşesi ayrı güzel. Yeterki bunları değerlendirmeyi bilelim" dedi.
Yapılan protokol konuşmalarından sonra Şırnak Gençlik ve Spor il Müdürlüğü halk oyunları ekibi tarafından halk oyunları gösterisi yapıldı. Ardından da Grup Tillo salonda bulunanlara konser verdi.
Salon programından sonra Şırnak Üniversitesi yerleşkesinde 81 ilden 81 şehit adına 'Şehitlik Ormanı' kuruldu. Burada 81 ilden gelen kadınlar kendi illerinin isimlerinin üzerinde fidanları dikerek şehitlik ormanını oluşturdular.